Nieuws

Komkommertijd: niet bij mobiel adverteren

“Het wordt een rustige zomer, want Nederland is op vakantie”. Zojuist sprak ik een klant over de campagneplanning van de komende maanden. Waarschijnlijk vanaf september weer, tot die tijd weinig. Iedereen is toch op vakantie, dus waarom nu campagnes voeren?

Smartphone en tablet mee op vakantie

Logisch, zou je zeggen. Maar liefst 7,6 miljoen Nederlanders reizen dit jaar naar het buitenland, blijkt uit onderzoek van NBTC-Nipo Research. Waarom campagnes voeren als iedereen in het buitenland zit?

Toen dacht ik eens na over mijn eigen gedrag op vakantie. Ook peilde ik de mening van collega’s en vrienden. Zijn we tijdens onze vakantie helemaal unplugged? Een enkeling kijkt tv, meestal lokale zenders, mogelijk een Nederlands kanaal. Maar voor ons dagelijkse portie nieuws checken vooral even de Telegraaf of NU.nl app, lekker overzichtelijk. Voor mijn siësta lees ik alle 283 ongelezen berichten in mijn 13 verschillende groepschats bij. Ook wil ik er zeker van zijn dat ik het nu beter heb dan mijn Facebook vrienden. De tablet blijkt tevens een populaire medereiziger. Een digitaal tijdschrift lezen, blogs bijhouden of toch nog even die museum toegangskaarten bestellen om lange wachtrijen te voorkomen.

Het gebruik van deze twee apparaten kent ook steeds minder beperkingen. Overal Wifi-hotspots, grotere, voordelige databundels voor in het buitenland en de kwaliteit van buitenlandse mobiele netwerk wordt ook steeds beter. Best wel plugged dus.

Consument ook op vakantie bereikbaar

Je kan veronderstellen dat een groot deel van deze vakantiegangers theoretisch goed bereikbaar is. Voor mij reden genoeg om in de afgelopen maandcijfers te duiken. Uit navraag bij Judith Eyck van Sunweb, blijkt dat circa 25% van de zomervakantiegangers in juni op vakantie gaat. Leg dat percentage tegen het NBTC-Nipo onderzoek en dat betekent dat ongeveer 1,9 miljoen mensen in juni op vakantie zijn.

Vanuit de bid requests die MobPro ontving in juni ga ik op zoek naar de Nederlandse gebruiker in het buitenland was. Ik ga op zoek naar het aantal smartphones in het buitenland met een Nederlandse taalinstelling (met uitsluiting van België). Vervolgens zie ik dat 85% van deze bidrequests afkomstig zijn van Nederlandse publishers, zoals Voetbalzone, Telegraaf en Sanoma. Ik filter apparaten waarvan wij zeker weten dat ze uniek zijn en kom tot de conclusie dat het 482.000 apparaten zijn. Dan blijven er nog heel veel apparaten over. Op basis van onze kennis uit eerder campagnes durf ik te stellen dat nog eens 1,17 miljoen apparaten ‘uniek’ zijn. Tel dit bij elkaar op en ik kan met enige zekerheid zeggen dat we 25% en 61% van de vakantiegangers bereiken in het buitenland.

Conclusie

Aan het bereik ligt het dus niet. Jouw doelgroep is prima te bereiken op hun vakantieadres. Maar waarom gaat iemand op zijn vakantie met jouw merk interacteren? Context is key. Jouw boodschap is wellicht extra relevant op vakantie. Denk bijvoorbeeld aan producten zoals: reisverzekeringen, fotoboeken, autoverhuur, handige apps met reviews over lokale bezienswaardigheden, accommodatie, eettentjes, etc. Maar ook producten die direct na de vakantie van toepassing zijn: de scholen beginnen weer, men heeft op vakantie nagedacht over een carrièremove, ga zo maar door.

Vanaf nu wil ik het begrip ‘komkommertijd’ niet meer horen.

Al vijf jaar beantwoordt Jeroen de prangende mobile vragen van marketeers. In zijn blogs rekent hij af met mobile mythes.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.