Nieuws

Cross Device Conversion Tracking, feit of fictie?

U hoeft maar naar een terras te kijken en u ziet het: de ogen zijn gericht op de eigen mobiel en niet op etalages en reclameborden. De wereld is veranderd. En daarmee ook het gedrag van consumenten en de budgetten van marketeers. De mobiele telefoon is immers een bewezen onderdeel van branding en merkbeleving, maar wat kan mobile marketing betekenen voor conversie?
Om dit goed te meten is een soort nieuwe cookie ontwikkeld. Eentje die niet vastzit aan een device, maar eentje die meereist de gehele customer journey door tot de aankoop. En dat levert inzicht op…

Mobile commerce en conversie

Vaak wordt door aanbieders van mobiele advertentieruimte gesteld, dat de rol van mobile in een aankoopbeslissing van een consument wel aanwezig is, maar dat conversie (de aankoop zelf) plaatsvindt op een PC of in de winkel.

Via Cross Device Tracking kunnen we deze stelling meten. Via mobiel, stelt men, komt de consument in de (web-)winkel terecht.
Fantastisch! Nu kunnen we budgetten massaal inzetten op mobile. Immers, we kunnen via cross device tracking aantonen dat een advertentie op een mobieltje er later voor zorgt dat iemand op een laptop iets aanschaft of in de winkel. Toch?
Helaas geeft Cross Device Tracking op de lange termijn dit inzicht niet. Cross device tracking brengt namelijk een aantal problemen met zich mee.

Nadelen Cross Device Tracking

Werken met en vertrouwen op data via cross device tracking, heeft een aantal nadelen.

  1. Mobiel wordt niet een klein onderdeel van digital, het wordt het overgrote merendeel.
  2. Op basis van onderzoek (zie verderop) blijkt, dat m-commerce (mobile commerce) belangrijker wordt dan e-commerce.
  3. Digital advertising werkt door op vele lagen binnen de marketingmix. Het kan dus niet verkleind worden tot actiemarketing (conversie en performance). Branding, Corporate Communicatie en Human Resource Communications zijn bijvoorbeeld drie elementen uit de marketingmix, die sterk beïnvloedt worden door Mobile Marketing.

Het levert u dus weinig op om met behulp van Cross Device Tracking de verkoopfunnel tussen tablet, mobiel en PC te analyseren, omdat mobile een volwaardig kanaal wordt. Een interessante tool is Cross Device Tracking wel.

Het nadeel is, dat Cross Device Tracking slechts een deel van de oplossing biedt. De echte conversie treedt op als u de gebruiker op mobiel evenzogoed serviced zoals u dat op andere kanalen doet. Tenminste, als u mee wilt groeien met de groeimarkt m-commerce.

Mobile Marketing: branding en conversie

Veel consumenten brengen het grootste deel van hun online tijd op de mobiel door. Zeker de jongere generaties. Op termijn zal de verhouding mobiel versus niet-mobiel precies omgekeerd zijn van wat het 2 jaar geleden was.

De dominante rol van mobiel in het aantal minuten dat erop besteed wordt, uit zich (naast merkbeleving) ook in het aantal verkopen. En die twee onderdelen beïnvloeden elkaar uiteraard. Het bouwen van een positieve merkbeleving, zorgt ervoor dat de klant uw merk überhaupt meeneemt in de aankoop overweging. En dat is niet te vertalen in clicks of views. Ook niet als u meet via welke klikjes op verschillende devices een consument uiteindelijk het product of de dienst aanschaft.

Cross device tracking advies

Kijk niet alleen naar de volgordelijkheid van kanalen in de customer journey, maar vooral naar de mogelijkheden binnen een kanaal.
U kunt er maar beter voor zorgen dat uw mobiele omgeving zo goed werkt, dat het net zo makkelijk is om op de mobiel een transactie te doen als in de webwinkel op de PC.
Onderzoek van Criteo toont aan dat in Engeland e-commerce de afgelopen 3 jaar stil staat (geen groei) en dat de volledige groei binnen de sector komt via m-commerce. Ook uit onderzoek blijkt dus, dat investering in een volwaardig m-commerce kanaal de enige juiste strategische beslissing is.

 

PS: Interessant is nader te bezien hoe Mobile Commerce volwaardig kan worden ingezet. Is mobiel de veronderstelde aanjager of reeds een volwaardig verkoopkanaal? En hoe ziet zo een volwaardig kanaal eruit?

Wellicht verrassen wij u binnenkort met een blog hierover. Kunt u daarop niet wachten? Neem dan contact op met mij. Ik praat graag met u verder.

Diederick is een mobile encyclopedie. Hij heeft mobile zien ontstaan en opgroeien tot een volwassen medium. Als columnist analyseert hij zijn uitgevlogen kroost.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.