Nieuws

Is jouw advertentie geschikt voor mobiel?

Dat een desktop website niet mobielvriendelijk is, daar zijn we het wel over eens. Roepen dat je geen responsive website hebt, is tegenwoordig als vloeken in de kerk. Maar wanneer is een advertentie geschikt voor mobiel?

Springende minions en scheurende auto’s

Een vraag die ons regelmatig in de schoot geworpen wordt. “Is het goed als de banner 200 KB groot is?”. Het IAB adviseert een maximale bestandsgrootte van 40 KB (kilobytes), want tot deze grootte garanderen uitgevers de zichtbaarheid.

Creatieve bureaus hebben, volgens Rembrandt Smids, zoveel mogelijk ruimte nodig om aantrekkelijke banner-uitingen te maken. Springende Minions, dwarrelende bloemblaadjes, scheurende auto’s door je beeldscherm. Deze advertenties tikken zo de 200 KB aan. Hoeveel invloed heeft de bestandsgrootte van een mobiele banner op het succes van een campagne?

Kilobytes versus internetverbinding

De bestandsgrootte van een online advertentie wordt aangeduid in kilobytes, ook wel KB. De snelheid waarmee het bestand in beeld wordt geladen is afhankelijk van het type internetverbinding (DSL/wifi/3G/4G).

Vuistregel: laden binnen een halve seconde

Om een duidelijk beeld te geven van de invloed van bestandsgrootte op verschillende internetverbindingen hebben we een test gedaan met bestandsgrootten variërend van 25 KB tot en met 300 KB. “Uit ervaring weten wij dat een mobiele advertentie binnen een halve seconde geladen moet zijn”, stelt Tim Markestein, productontwikkelaar bij MobPro. Na een halve seconde neemt de kans dat een consument de banner ziet snel af. Hij is naar beneden gescrolld of heeft een artikel geopend. Voor de test hebben we de Google Chrome Developer tool gebruikt en die bepaalde de snelheden per verbinding. Zoals op de grafiek te zien, is het voor een gebruiker met 4G en wifi geen probleem om die Minions banner van 200 KB te laden. Gebruikers met 3G moeten echter één of meer seconden wachten voor 200 KB. De kans dat deze gebruikers jouw advertentie niet zien is aanwezig. Jouw advertentie is niet mobielvriendelijk. En je hebt nog wel zóveel moeite gedaan voor dat knap staaltje kunst.

KBgrafiekblog

Internetverbinding van mobiel Nederland

Maar hoeveel mensen hebben nog een 2G of 3G verbinding? We speurden in de jaarverslagen van KPN, Vodafone en T-Mobile en vonden een onderzoek van Akamai. Daaruit bleek dat maar 50% tot 60% van de abonnementen een 4G mobiele internetverbinding heeft. Waarschijnlijk zijn de overige 50% tot 40% 2G of 3G abonnementen. Omdat steeds meer Telecombedrijven het 2G-netwerk uitsluiten, kan aangenomen worden dat een gros deel daarvan 3G abonnementen zijn. Dit betekent dat als jouw onwijs mooie én zware advertentie gericht is op smartphones, met een 3G-/4G-netwerk, bijna de helft van jouw doelgroep deze banner niet altijd zal zien. Al die creatie-uren voor niets dus!

Wat betekent dit voor jou?

We willen allemaal dat een mobiele campagne succesvol wordt. Zowel adverteerders, reclamebureaus en mediabureaus streven hiernaar. Laten we daarom allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en alert zijn op grote hoeveelheden KB’s. Betekent dit dat speelse en impactvolle banners niet mogelijk zijn op mobiel? Absoluut niet. Met een paar tricks zijn ze even creatief, maar minder groot. Nieuwsgierig naar deze tricks? Neem contact op met één van onze mobile professionals.

 

Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.