Nieuws

Retargeting in-app: wat moet je weten?

Cookies waren ooit de heilige graal in de wereld van online advertising. Met een klein stukje javascript-code kan een adverteerder precies weten wie interesse toont in een specifiek product. Dankzij programmatic advertising toont hij vervolgens een relevante aanbieding aan de geïnteresseerde consument. Dit kent iedereen als het fenomeen retargeting. Cookies werken jammer genoeg niet in apps. Is retargeting in een mobiele campagne dus onmogelijk?

Mobiele retargeting met advertising ID’s

Het antwoord is: nee – het is zeker mogelijk. Sinds 2014 gebruiken we advertising identifiers in mobiele campagnes. Deze staan ook bekend onder de namen advertising ID’s of IDFA en IFA. Anders dan cookie die voor vele doeleinden wordt ingezet, zijn deze ID’s maar bedoeld voor één ding: het identificeert een mobiel apparaat voor reclamedoeleinden.

Voordat de advertising ID bestond, gebruikte elke applicatie een eigen verzonnen ID, bijvoorbeeld gebaseerd op het IMEI nummer (serienummer) om een apparaat te herkennen. Consumenten gebruiken uiteraard meerdere apps op hun toestel. We gebruiken er één of twee voor het nieuws, een andere voor het weer, muziek, fileberichten, tv-gids, social media. Gemiddeld hebben ze 26 apps geïnstalleerd.

Door het gebruik van die verschillende ID’s was het onmogelijk om apparaten over al die verschillende apps heen te identificeren. Het effect: als consument moest jij je per app uitschrijven via een opt-out als je geen geretargte advertenties wilde. Apple en Google (Android) vonden dit niet gebruiksvriendelijk. Een gebruiker moet de mogelijkheid hebben dit op een centrale plek te reguleren. Benieuwd hoe dat werkt? Bekijk de video’s voor Android en iOS hieronder.

 

Voor wie is mobiele retargeting geschikt?

Retargeting door middel van advertising ID’s is voor elk bedrijf interessant. Een adverteerder kan nu aan iedere consument op mobile apparaten een relevantere boodschap tonen. Bijzonder interessant is het voor adverteerders met een eigen app. Cijfers van Loyalistics laten zien dat 20% van alle apps slechts één keer na downloaden gebruikt wordt. Heractivatie van bestaande gebruikers is dus een belangrijke doelstelling. Richt jouw advertentie op consumenten die de app reeds hebben gedownload. Maak hen bewust van de voordelen en diensten van de app. Val hen niet lastig met een boodschap zoals: “Download nu onze app!”. Deze boodschap is niet relevant, want zij hebben de app al.

Richt de “Install now” boodschap juist alléén op consumenten die de app nog niet hebben geïnstalleerd. Dit is mogelijk door apparaten waarop de applicatie wél geïnstalleerd is uit te sluiten. Deze informatie heb je als adverteerder al. Op die manier benut een adverteerder zijn eigen klantgegevens voor meer effectieve mobiele campagnes.

Geen app, maar wel nieuwsgierig naar hoe jij retargeting effectief kan inzetten op mobiel? Lees hier hoe BMW deze techniek inzette om het verhaal van de BMW i3 te vertellen. Of bekijk de cases op de website. Is jouw merk niet vergelijkbaar? Neem contact op met één van onze mobile professionals.

Diederick is een mobile encyclopedie. Hij heeft mobile zien ontstaan en opgroeien tot een volwassen medium. Als columnist analyseert hij zijn uitgevlogen kroost.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.