Nieuws

Adblockers op iOS: wat betekent het precies?

In de nieuwste versie van iOS, iOS 9, biedt Apple een nieuwe mogelijkheid aan: een content blocker. Matthijs van Nieuwkerk noemde het in de uitzending van 16 september van De Wereld Draait Door de ‘genadeklap’ voor mediabedrijven. Wij kregen jeukende handen en doken in onze cijfers. Welke gevolgen hebben adblockers voor mobiel adverteren?

Adblockers: welke zijn er?

Het blokkeren van advertenties op iPhone is niet nieuw. Al een geruime tijd downloaden consumenten adblockers in de App Store. Adblockers blokkeren verzoeken aan adservers, exchanges en tracking partijen om advertentieruimtes in te vullen. Zo blijft de ruimte leeg en wordt de consument niet ‘gestoord’ door een advertentie. Wij signaleren twee type adblockers.

Je hebt adblockers die alle advertentieverzoeken op websites en in apps blokkeren, echter werken die alleen via een wifi verbinding. Deze adblockers werken met een proxy en dat betekent dat al het dataverkeer gemonitord wordt. Dus ook wanneer jij je bankzaken gaat regelen.

Daarnaast zijn er apps die ook bij een 3G- en 4G-verbinding advertenties blokkeren, maar deze werken enkel in Safari. De nieuwe mogelijkheid in iOS is daar een voorbeeld van. Deze blokkeert content zoals Google Analytics, reacties op blogs en advertenties in Safari.

Mobiel adverteren vóór iOS 9

Adblockers houden advertenties tegen in Safari, maar dat is helemaal niet waar de doelgroep zit. 90% van onze tijd op smartphone besteden we aan apps. Amerikaanse marketeers spenderen om die reden steeds meer budget aan in-app advertenties. Niets aan de hand, toch?

iOS 9: wat verandert er?

Naast de mogelijkheid tot content blokkeren introduceerde Apple het Safari View Controller component. Dit component maakt het mogelijk dat app-ontwikkelaars web content binnen hun app weergeven, zonder dat de gebruiker het gevoel heeft dat hij de app heeft verlaten.

Het gemak voor de uitgever is dat zij enkel de content op de mobiele website vernieuwen. De webviewer laadt de nieuwe content dan automatisch in de app. Het betekent dat advertenties binnen dat component ook geblokkeerd kunnen worden, het is immers dezelfde webview als Safari. Als dit gebeurt, dan is adverteren in-app ook niet meer vrij voor adblockers.

Web views

Voorbeeld van een in-app webviewer, te herkennen aan de browserbalk.

Safari View Controller de toekomst?

Een aantal populaire apps in de App Store, zoals Facebook, Twitter en Pinterest, gebruikt al de iOS 8 versie van Apple’s webviewer om clicks te meten. De vraag is of Apple in de toekomst app-ontwikkelaars verplicht stelt om de iOS 9 Safari View Controller te implementeren bij het publiceren van web content. Apple bepaalt tenslotte welke app in de App Store verschijnt. Zo verwijderde het bedrijf onlangs de SeaNav US uit de App Store. De app zou namelijk ondersteuning bieden voor de Pebble smartwatch, de concurrent van de Apple Watch. Het zal op de middellange termijn zijn dat alle apps Safari webviewer gebruiken.

Wat betekent de adblocker voor de mobiele advertentiemarkt?

In beide gevallen van adblocking, proxy of via Safari, wordt er binnen programmatic advertising geen advertentie geladen of vertoond in de achtergrond. Immers, adblockers blokkeren de advertentieverzoeken. Het gevolg is dat er minder beschikbare advertentieruimte is en dus zullen wij als DSP minder verzoeken ontvangen om te bieden op een advertentieruimte.

Voor nu is dat niet het geval. We monitoren dagelijks het volume aan verzoeken voor advertentieruimtes. Wat blijkt? Het volume is nog gelijk aan het ‘uur U’ op 16 september. Ook andere uitgevers zien nog geen verschil in mobiele traffic. Wel is de verwachting dat jonge gebruikersgroepen beter vertegenwoordigd zijn in de adblocker-gebruikers dan andere doelgroepen.

Een verklaring voor de uitblijvende verandering is wellicht het downloadcijfer van Peace. Deze Safari-adblocker stond op nummer één in de App Store. Echter, na 36 uur triomfantelijkheid begon het schuldgevoel te knagen. De jonge ontwikkelaar vond het niet eerlijk tegenover mediabedrijven en trok de app terug uit de App Store. Dan Frommer schreef dat Peace in één dag 12.000 keer gedownload is. Dus al bij 12.000 downloads op één dag bereikt een app een nummer één positie in de App Store. Je kan jezelf dus afvragen wat de aanwezigheid van adblockers in de top 10 van de App Store nou écht betekent voor het volume aan advertentiebezoeken.

 

Top Chart app downloads

Hoe moeten we verder?

Wel is de huidige App Store top 10 een signaal. Het is een kreet vanuit de samenleving die zegt: “Ga op een verantwoorde manier om met onze aandacht, persoonsgegevens en databundels! En wees niet zo ontzettend irritant!”.

Mobiele advertenties hoeven niet vervelend te zijn. Zorg dat ze goed werken, weinig data verbruiken, creatief aantrekkelijk zijn en passen bij de context van de mobiele consument. Verveel de consument niet met een beeldschermvullende advertentie van een app die zij al lang gedownload hebben. Er zijn tegenwoordig hele goede oplossingen om dit te voorkomen.

Binnenkort zijn er meer mobiele gebruikers dan desktop gebruikers. Het is dus zaak om de mobiele gebruiker serieus te nemen en ook serieus om te gaan met advertenties op mobiel. Het is dus aan ons, als digitale en mobiele marketeers, om de kreet ter harte te nemen. Laten we samen nog scherper nadenken op welke manier we adverteren.

Sparren over mogelijkheden? Neem contact op, dat vinden we alleen maar leuk! Ondertussen houden we op ons blog alle ontwikkelingen bij. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Diederick is een mobile encyclopedie. Hij heeft mobile zien ontstaan en opgroeien tot een volwassen medium. Als columnist analyseert hij zijn uitgevlogen kroost.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.