Nieuws

Het einde van advertising

Adpocalypse. Het einde van een business model. Het einde van het gratis internet. Het zijn allemaal uitspraken die de afgelopen weken langskwamen. Nu men advertenties blokkeert zou het leven voor ons, partijen in mobiel adverteren, ophouden te bestaan.

De videotheek van digital advertising

Ik voelde mij als ondernemer meer en meer de videotheek van onze markt. Ingehaald door de realiteit van het veranderde consumentengedrag. En dat terwijl ik mij als bureau in mobiel adverteren juist de disrupter voelde van die ouderwetse digital advertising markt. Juist door het veranderde consumentengedrag die de digitale wereld meer en meer via zijn smartphone betreedt. De disrupter wordt al gedisrupt, in mooi Nederlands.

Screen Shot 2015-10-21 at 14.59.37

Eigen schuld

“Ze hebben het er zelf naar gemaakt!”, klinkt het stemgeluid in de recensies bij de verschillende adblockers in de App Store. Gebruikers beoordelen niet de app, maar verantwoorden hun eigen gedrag. Wellicht zijn zij ervan  bewust wat de adblocker doet met de industrie? Maar in de kern klopt die uitspraak wel. We doen het als industrie echt heel erg slecht. Het hopeloos niet begrijpen van een smartphone gebruiker is de primaire reden.

Consument ergert zich aan video advertenties

Video advertenties op een smartphone zijn hiervoor het beste voorbeeld. In 98% van de gevallen houdt een smartphone gebruiker zijn telefoon rechtop. In 90% van de gevallen heeft een gebruiker zijn geluid uit en na 8 seconden zijn ze wel uitgekeken, blijkt uit onderzoek. Toch laten we horizontaal gefilmde commercials zien van langer dan 20 seconden waarin geluid een centrale rol speelt. Het is vaak een doorvertaling van de commerical op TV, want mobiel is ‘just another piece of glass’. Uit onderzoek van het IAB blijkt het tevens de voornaamste reden om een adblocker te installeren. Lange, non skippable video’s.

Video advertenties zijn een duidelijk voorbeeld van het onbegrip van de industrie. Helaas zijn er veel meer voorbeelden op te noemen. Extreem langzame en zware mobiele websites, het ontbreken van mobiele landingspagina’s, zware advertenties, banners die volledig over de content heen gaan. En niet te vergeten: retargeting advertenties die je 100 jaar achtervolgen, ook als je allang niet meer in Malaga bent en écht geen hotelkamer meer boekt.

Screen Shot 2015-10-21 at 14.28.53

Mobiele belofte

Hoewel veel van de eerder genoemde irritaties technisch van aard zijn, zijn er een aantal belangrijke vragen die wij samen bij elke mobiele campagne moeten beantwoorden. Werkt de boodschap op mobiel? Welke interactie bied je aan? Hoe vaak moet je contact hebben?

Mobiel is het meest persoonlijke apparaat dat er is, dat is de belofte van mobile advertising. We moeten advertising aanbieden die bij dat persoonlijke gedrag past. Laat dat onze harde afspraak zijn. Behandelen we de smartphone als een volgend klein schermpje, dan is het inderdaad adpocalypse.

Ben jij nog niet klaar voor adpocalyps en wil je er, net als ons, alles aan doen om dat te voorkomen? Mail of bel naar 020- 702 8200. Let’s change the world, yes we can!


Diederick is een mobile encyclopedie. Hij heeft mobile zien ontstaan en opgroeien tot een volwassen medium. Als columnist analyseert hij zijn uitgevlogen kroost.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.