Nieuws

Mobiel adverteren: tijd voor wetenschappelijke benadering

“We live in the golden age of bull shit”, stelt Bob Hoffman. Bob is een oud-reclameman die zich jarenlang heeft verbaasd over de onzin en het gebrek aan onderzoek en wetenschappelijke benadering van marketing en advertentiemarkt.

WAT IS WETENSCHAP?

Nog nooit, stelt hij, heeft een bureau zijn onderzoek laten toetsen door enig ander onderzoeker. Hoffman werkte voor zijn advertising carrière in de wetenschap. Voordat een idee wordt geaccepteerd in de wetenschap gaat er jaren aan discussie vooraf. Een nieuw idee is pas wetenschap als het door jarenlange testen van mede-wetenschappers tot wetenschap wordt gepromoveerd. In onze reclamewereld geldt juist het tegenovergestelde. We weten niets, we denken dat we iets weten. En dat zou moeten veranderen volgens Hoffman.

MOBIEL BEYOND HIP

Hoffman inspireert om kritisch te zijn, om de waarheid te vinden. Niet klakkeloos iedere hype of hippe marketingterm te volgen. Op dit moment is mobiel adverteren ook hip. Het liefste wil ik dat iedereen mobiel adverteren inzet, omdat ik heb gezien hoe goed het als oplossing kan werken. Bijvoorbeeld voor het vergroten van merkwaarde of generen van meer sales.

Maar het dénken dat je iets weet is iets anders dan het daadwerkelijk weten. We moeten kritisch zijn en de waarde van mobiel bewijzen. Mobiel is niet die hipster met dat knotje op die fixie. Mobiel is here to stay.

DAAD BIJ HET WOORD

De woorden van Hoffman bleven in mijn hoofd dwalen en mijn handen gingen jeuken. Tijd om de daad bij het woord te voegen. Ik voel mij verantwoordelijk voor deze markt. Als ik later in mijn supersonische schommelstoel op mijn Franse balkon zit, wil ik met trots zien hoe mijn mobiele kroost is uitgevlogen.

Hoe gaan we dat doen? Iedere campagne kunnen we opvolgen met een onderzoek. We hebben vier verschillende merkonderzoeken ontwikkeld gericht op het onderzoeken van:

  • Merkherkenning
  • Merkvoorkeur
  • Merkoverweging
  • Koopintentie

We benaderen twee groepen apparaten met een online enquête. Apparaten die we tijdens de campagne uitingen hebben vertoond en een groep die we niet hebben aangeraakt met een campagneadvertentie. Zo meten we niet alleen het effect van de campagne, maar bieden we ook inzichten in welke doelgroep is bereikt.

VLEESKEURING

Nadeel van deze aanpak is dat het onderzoek niet onafhankelijk is uitgevoerd. De slager keurt zijn eigen vlees. Ook is het niet duidelijk wat het effect van de campagne is ten aanzien van andere media-inzet. Wél heel zinvol is het om het effect van verschillende soorten campagnes met elkaar te vergelijken.

SAMENWERKING MET MEDIABUREAUS

Om het effect van de brede media-inzet te onderzoeken werken we veelal samen met de business intelligence afdelingen van mediabureaus. Bureaus zetten mobiel adverteren vaak als onderdeel van een brede campagne. Zo krijg jij als marketeer een beter beeld van hoe de mobiele campagne heeft gepresteerd in combinatie met andere media, zoals social of televisie.

IN-APP EFFECTIVITEIT

Veel onderzoeksbureaus werken samen met externe onderzoekspartijen en panels. Deze partijen bieden doorgaans niet de juiste oplossingen om het effect te meten bij consumenten die in-app advertenties hebben gezien. Dit is juist de omgeving waarin wij het meest actief zijn.

Panels hebben hiervoor een speciale onderzoeksapp nodig. De afgelopen maanden hebben we met veel partijen gesproken en de eersten hebben een stap gezet om een dergelijke app te ontwikkelen. We verwachten hier op korte termijn iets over naar buiten te brengen.

MOBIEL IS WETENSCHAP

Met het beschikbaar komen van onderzoek door externe onafhankelijke onderzoeksbureaus wordt een mooie stap gezet naar het onderzoeken van de effectiviteit van mobiele campagnes in combinatie met andere media-inzet. Het resultaat hiervan is dat wij de juiste mobiele oplossing kunnen bieden dat naadloos aansluit op jouw andere media-inzet en de effectiviteit toeneemt.Diederick rond

Het is nog geen wetenschap à la Hoffman, maar het zijn goeie stappen in het nog beter bewijzen. Net zo geïnspireerd als ik? Mail naar contact@mobpro.com of bel 020 702 8200 en vraag naar Diederick de research professional.

 

Meer lezen van Diederick?

Diederick is een mobile encyclopedie. Hij heeft mobile zien ontstaan en opgroeien tot een volwassen medium. Als columnist analyseert hij zijn uitgevlogen kroost.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.