Adblocker update 2016 mobiel adverteren
Nieuws

Adblocker update: storm in een glas water?

Adblockers blokkeren verzoeken aan partijen zoals wij om advertentieruimtes in te vullen. Zo blijven ruimtes leeg en wordt de consument niet ‘gestoord’ door een advertentie. Het gevolg is dat er minder beschikbare advertentieruimte is en dus zullen wij als DSP minder verzoeken ontvangen om te bieden op een advertentieruimte. Wij monitoren dagelijks het volume aan verzoeken en geven een maandelijkse update over de adblocker:

21 januari 2016:

Het is vier maanden geleden dat de wereld in de ban was van de Grote Boze Adblocker. Is de rust wedergekeerd in huize reclame en marketing? Heeft het alles op de kop gezet of gaan we op normale voet verder?

Adblockers op iOs versus android update

Binnenkomende advertentieverzoeken op het MobPro Platform per besturingsysteem.

In de bovenstaande grafiek zie je een weergave van onze binnenkomende advertentieverzoeken. Je ziet hier het aantal binnenkomende advertentieverzoeken van iOS en Android toestellen, zowel in-app als mobiele website. De content blocker in iOS 9 zou alle advertentieverzoeken blokkeren en de gebruiker ‘verlossen’ van irritante reclamebanners. De verwachting was daarom dat de advertentieverzoeken van iOS site (gele lijn) drastisch zou afnemen ten opzichte van Android site (oranje lijn). Dit effect is niet zichtbaar. Een storm in een glas water, dus gaan we verder waar we gebleven waren?

Zeker niet. De advertentiewereld heeft de noodkreet vanuit de samenleving gehoord. Ja, we zullen op een verantwoorde manier omgaan met jullie aandacht, persoonsgegevens én databundels. Wij maken ons sterk voor mobiel vriendelijke advertenties. Geen vervelende kleine kruisjes in onmogelijke hoeken. Geen video’s die je horizontaal moet afspelen waarbij opeens het geluid begint te spelen. Of advertenties die je eindeloos blijven volgen. Ook strijden we voor minder zware banners die de databundel niet opvreten.

Dit doen wij natuurlijk niet alleen. Ook adverteerders en publishers vragen steeds vaker wat zij kunnen doen om verantwoord om te gaan met de privacy en ervaring van de gebruiker. We nemen de mobiele gebruiker serieus en we gaan serieus om met adverteren op mobiel. De markt is bijna volwassen!

23 oktober 2015:

Als de content blocker in iOS 9 effect zou hebben, zouden wij een significant verschil zien tussen de advertentieverzoeken voor Android toestellen en iOS. Dit is niet het geval. Het volume aan advertentieverzoeken in ons netwerk is gelijk. Inmiddels hebben de adblockers apps ook de top 80 van de App Store verlaten. Waarschijnlijk was onze verklaring voor de toetreding van adblockers in de App Store top 10 juist. Een storm in een glas water?

23 september 2015:

Na de uitzending van De Wereld Draait door op 16 september schieten de app blockers downloads omhoog. Het volume aan advertentieverzoeken is gelijk. Is het effect pas later zichtbaar?

25 april 2016:

Eind 2016 heeft slechts 0,3% van de smartphonegebruikers een adblocker geïnstalleerd. Is alle ophef over adblockers dus voor niets geweest? Hier lees je over het adblocker rapport van Deloitte en het verwachte effect op lange termijn.

29 september 2016:

Het is exact een jaar geleden dat de adblocker orkaan voet zette aan advertentieland. Hoeveel schade heeft het aangericht? Diederick blikt terug, vat samen en concludeert: consument gebruikt geen mobiele adblockers, maar de markt misdraagt zich nog even slecht. Lees hier over de huidige stand van de adblocker.

Vraag jij je af welke invloed adblockers op jouw merk hebben? Of gewoon nieuwsgierig naar onze visie? Diederick raakt er niet over uitgepraat. Mail of bel naar 020-702 8200 en vraag naar onze adblocker professional.

Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Tags:

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.