Lead generatie op mobiel. Formulier in mobiele banner
Nieuws

De mobiele generatie is nog geen lead generatie

Het aanbieden van een handige brochure, aantrekkelijke korting of verleidelijke prijsvraag in ruil voor wat gegevens van potentiële klanten. Met een invulformulier in een banner heb je zo al die potentiële klanten in het vizier. Maar hoe bereid zijn consumenten om persoonlijke gegevens in te vullen in een mobiele banner?

VROUW 55+ VULT MINDER VAAK GEGEVENS IN

Voor een adverteerder geldt natuurlijk: hoe meer informatie, hoe beter. Echter, een consument staat zelden te popelen om persoonlijke informatie te delen. 60% van de Nederlanders is namelijk bezorgd over het gebruik van die informatie door bedrijven, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Platform voor Informatiesamenleving (ECP).

Toch besluit men om de gevraagde informatie te geven. Een reden hiervoor is dat men, door het niet delen van gegevens, vaak voordelen misloopt. Bijvoorbeeld omdat ze de korting alleen krijgen in ruil voor die gewenste gegevens.

Hetzelfde onderzoek laat zien dat vrouwen van 55 jaar of ouder het meest bezorgd zijn om hun privacy en het minst bereid zijn om gegevens te verstrekken. Jong volwassenen (18-35 jaar) daarentegen delen hun informatie het makkelijkst, hoewel zij niet minder bezorgd zijn om hoe organisaties daar mee omgaan.

INZICHT IN BEREIDHEID

De bezorgdheid van consumenten zien wij terug in campagneresultaten. In de afgelopen jaren hebben wij bij MobPro diverse formulieren in een mobiele banner getest. De campagneresultaten leren ons dat het in veel gevallen nog niet het juiste effect behaalt.

Wel zijn we dankzij deze campagnes tot een aantal conclusies gekomen die inzicht geven in de bereidheid van de gebruiker.

Vraag niet te veel informatie

Deze is oud, maar goud. Hoe meer vragen en invulvelden, hoe groter de kans dat de gebruiker afhaakt. Zo liet een verzekeraar in 2013 gebruikers hun premie berekenen voor een autoverzekering. Er werd gevraagd om kenteken, postcode, schadevrije jaren en een e-mailadres voor het versturen van de persoonlijke premie. De berekeningen bleven bescheiden en het aantal verzendingen minimaal. Kies liever voor maximaal één of twee invulvelden.

Formulier in banner. Lead generatie

Voorbeeld van formulier in banner.

Vraag niet om contactinformatie

Vraag niet direct, en alleen, om een e-mailadres of telefoonnummer in te vullen. Het onderzoek van ECP laat zien dat Nederlanders over het algemeen bezorgd zijn over het gebruik van informatie door bedrijven. Gebruikers zijn minder bereid om deze informatie in één keer in te vullen.

Niet lang geleden konden consumenten een kortingsvoucher ontvangen in ruil voor hun e-mailadres. Er vonden weinig registraties plaats. Wellicht vonden ze het voordeel niet groot genoeg ten opzichte van de waarde van hun e-mailadres. En was het de consument niet duidelijk genoeg wat er precies met zijn e-mailadres werd gedaan.

Online verzekeraar Ditzo vroeg alleen om het kentekennummer van gebruikers om de premie van een autoverzekering te berekenen. Hiermee werd een goede conversie behaald.

Formulier in banner lead generatie

Het formulier in de banner van Ditzo.

Maak de beloning niet te groot

70% korting op een auto of een gratis televisie in ruil voor persoonlijke informatie. Hoe groter de beloning voor de gebruiker, hoe meer hij het idee krijgt dat zijn informatie veel waard is of hoe onbetrouwbaarder het aanbod lijkt. Houd het klein en wek geen argwaan.

Geef keuzemogelijkheden

Kan jij niet uit de voeten met één of twee invulvelden? Laat de gebruiker dan kiezen wat voor hem toepasselijk is. Kijk bijvoorbeeld naar de onderstaande case van ZEKUR. De gebruiker kan mogelijkheden aanvinken voor een premieberekening. Zo activeer je de gebruiker eerst met een interactie. Vervolgens laat je hem op een landingspagina zijn e-mailadres invullen. Een goede landingspagina voelt veiliger voor de consument. Bovendien kan je daar precies uitleggen wat er met zijn e-mailadres gebeurd.

Formulier in banner lead generatie premieberekening

ZEKUR maakt gebruik van keuzemogelijkheden in plaats van invulvelden voor een premieberekening.

 

Andere quick wins

Naast alle genoemde beperkingen zijn er natuurlijk nog andere quick wins waar je rekening mee kan houden.

Wees realistisch over de resultaten. Probeer je de consument te interesseren in een zwaar product, bijvoorbeeld een hypotheek of een auto, verwacht niet dat men massaal met je interacteert. Wees dus reëel over welke resultaten je verwacht vanuit het formulier.

Vraag naar bereikbare informatie. In hoeverre is de informatie die jij vraagt uit het blote hoofd op te noemen? Hoeveel mensen weten bijvoorbeeld hun eigen kenteken? Op het moment dat gevraagde gegevens niet meteen paraat zijn, is daarmee ook de kans weg dat het ingevuld wordt.

DUS GEEN FORMULIER IN MOBIELE BANNER?

Een formulier in een banner waarin je direct vraagt om persoonlijke contactgegevens schreeuwt wellicht iets te hard: “We gaan jou het komende jaar stalken met aanbiedingen”. Doe een stapje terug en stel eerst een meer anonieme vraag en geef de gebruiker een mogelijkheid waaruit hij kan kiezen zodat hij interacteert met de banner.

Heb je deze checklist afgewerkt? Verwacht geen stormvloed aan leads, want Nederlanders zijn redelijk terughoudend om hun persoonsgegevens te delen in een banner. Daarom is de mobiele generatie nog geen lead generatie.

Máár laat je absoluut niet afschrikken. De learnings vormen een goede basis, maar wat wij vooral hebben geleerd is dat elke adverteerder uniek is. Elk merk moet mobiel voor zichzelf uitzoeken. Sta open voor een leerproces en ontdek hoe jouw doelgroep zich gedraagt op mobiel. Kopieer niet hetgeen wat je ook op desktop ook doet, ook al is het ingekort. Test diverse mogelijkheden: veel invulvelden, weinig invulvelden, vraag alleen postcode of alleen e-mailadres. Mobiel is niet alleen een kleiner scherm, het is een ander gebruiksmoment.

Jeukende handen en wil je het gebruiksmoment van jouw doelgroep precies uitpluizen? Wij zitten in de startblokken! Mail naar contact@mobpro.com of bel naar 020 702 8200 en vraag naar Bart Begrenst.

A.k.a. Bart Begrenst. Als mobile consultant verbindt hij merken met de oneindige mobile mogelijkheden. Altijd met een realistisch oog en soms een beetje streng.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.