Nieuws

Tover data om in goud samen met de consument

Data is het nieuwe goud, hoor ik veel op borrels en presentaties binnen digital advertising. Data maakt het mogelijk dat we communiceren met consumenten één-op-één. Dat is inderdaad heel waardevol, maar dat goud wordt al snel niets waard als de consument geen toestemming geeft. Zo verdwijnt het grootste voordeel van deze nieuwe realiteit, één-op-één communicatie. Gaan gebruikers in 2025 toestemming geven om één-op-één met hen te communiceren?

Begrijpt de consument waarvoor hij toestemming geeft?

Toestemming van de consument om zijn data te verwerken is de wettelijke grondslag om een gebruiker op een apparaat te herkennen. Zo kunnen wij hen de juiste boodschap voorschotelen op het juiste moment.

De wettelijke grondslag onderstreept dat de wetgever veronderstelt dat de gebruiker of consument in staat is een weloverwogen beslissing te maken. Mag een bedrijf of instantie wel of niet zijn data verwerken?

Dat geldt ook voor technologieën die een gebruiker over verschillende apparaten herkent. Of de consument dat echt weloverwogen kan is de vraag. Ik merk dat het voor mijn collega’s en mijzelf moeilijk is te begrijpen op welke manier en wie ik voor wat toestemming geef.

Wél is duidelijk voor consumenten welke bedrijven gerichte advertenties vertonen op één apparaat of over verschillende apparaten heen. Je begrijpt als consument inmiddels prima waarom je, na het bezoeken van Booking.com, advertenties van dat hotel in Malaga ziet. Dat je die advertentie vervolgens een maand later nog ziet is voor iedereen onbegrijpelijk.

De vraag is of je dat ook begrijpt als die reclame van Booking.com zowel op je smartphone als op laptop verschijnt. Waarschijnlijk wel, want je krijgt een dusdanig specifieke advertentie van een partij bij wie je hebt gezocht naar een mooi hotel.

Een Booking.com advertentie, één seconde na het bekijken van hotels in Malaga.

Een Booking.com advertentie, één seconde na het bekijken van hotels in Malaga.

Adverteerder, bouw de relatie met jouw klant op!

Mijn inschatting is dat de consument pas toestemming kan geven voor het gebruiken van zijn data als hij het datagebruik begrijpt. Om uit te leggen hoe en waarom je data gebruikt als bedrijf, is een sterke relatie met de consument noodzakelijk. In die relatie kan een bedrijf echt uitleggen wat ze met de data doen en kan de consument vervolgens precies aangeven wat hij wel en niet meer wil. In die sterke relatie begrijpt een consument dan ook veel beter door wie en waarom zijn data wordt gebruikt.

Een adverteerder, maar ook een website of app (of zelfs de uitgever erachter), hebben het vermogen die relatie op te bouwen. Een consument heeft die relatie met een adverteerder en uitgever niet alleen in een winkel of op één apparaat, maar met het merk of de organisatie. Of het nou de winkelbediende is of de app.

Het draait immers om de content die uitgevers uitgeven. Of in het geval van een adverteerder om de dienstverlening of producten. Daarbij staat niet het kanaal of apparaat centraal, maar het verhaal.

Die combinatie van de relatie die een partij met de consument heeft, is volgens mij cruciaal in het verwerken van data en het communiceren één-op-één. Praktisch gezien lijkt het dan ook logisch dat meer en meer uitgevers en adverteerders aan gebruikers vragen een account aan te maken. Zo maken ze de relatie met hen nog explicitier. Tevens hoeven zij niet in te schatten wie, wie is over verschillende apparaten.

Uitgever en adverteerder weten nu zeker dat een consument weet dat het bedrijf hen relevante content en advertenties aanbiedt, ongeacht het apparaat. Super spannende algoritmes en probablistic targeting om in te schatten welk profiel iemand heeft op een apparaat is niet nodig, ze vragen het gewoon aan de gebruiker.

De rol van een datamanagement platform

Het gebruik van een datamanagement platform is hierin cruciaal. Het koppelt de verschillende datapunten, of contactpunten die je hebt met je klant aan elkaar. Zo kan je heel mooi de advertising ID van de gebruiker van je app koppelen aan de inloggegevens op desktop, of het bezoek van een consument aan je winkel aan een e-mailadres. Het maakt het mogelijk één-op-één te communiceren met een gebruiker over alle apparaten en kanalen waarmee je in contact staat met je klant.

Cross device tracking of targeting komt zo in handen te liggen bij de partijen waarbij dit ook het meest logisch is: bedrijven die een relatie hebben met hun klant, omdat ze relevante content en producten leveren. Hoe sterker die band, des te scherper de communicatie met hun consumenten. Daar is geen spannend probablistic platform met secret sauce algoritmes voor nodig, maar enkel een goede relatie met je klant.

Een datamanagement platform brengt alle contactpunten met jouw consument samen.

Een datamanagement platform brengt alle contactpunten met jouw consument samen.

Verander data in goud

De wereld wordt steeds ingewikkelder doordat er meer contactpunten zijn om te meten en data te verzamelen van gebruikers. Hierdoor is het cruciaal om begrijpelijk en duidelijk uit te leggen aan de gebruiker dát je die data verzamelt en wáárom je dat doet.

De consument verwacht namelijk dat je extreem relevant bent, maar moet wel begrijpen hoe jij dat organiseert. En moet ook weten bij wie hij moet zijn om die dataverzameling te stoppen. Dus alleen samen met de consument verander jij als uitgever en adverteerder data in goud.

Zet dit jou aan het denken en wil jij dat jouw data meer waard wordt? Mail naar contact@mobpro.com of bel naar 020 702 8200 en vraag naar Diederick, de data professional.

 

Diederick is een mobile encyclopedie. Hij heeft mobile zien ontstaan en opgroeien tot een volwassen medium. Als columnist analyseert hij zijn uitgevlogen kroost.

Tags: , ,

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.