Nieuws

Stelling v/d week: ‘Native advertising is irritanter dan gewone banner advertising’

Consumenten worden bannerblind. Daarom wordt native advertising de vervanger van banner advertising, stelt men. Native advertising zou namelijk beter werken, omdat de consument – zonder dat hij het door heeft – een reclameboodschap incasseert. Maar is deze vorm van adverteren daarom niet irritanter? De stelling van deze week: ‘Native advertising is irritanter dan ‘gewone’ banner advertising’.

Sebastiaan Hartog, Programmatic Demand Manager bij SanomaSebastiaan Hartog Roung

“Native advertising is in mijn ogen niet irritanter dan reguliere display advertising. Je kunt natuurlijk een boom opzetten over het irritant zijn van reclames in algemene zin, maar laat ik mij beperken tot het topic. Het doel van een native ad is om een bezoeker middels een geïntegreerde uiting met een boodschap te bereiken, waarbij het liefst de boodschap aansluit op de omgeving en de bezoeker zelf. Gezien het meer programmatic worden van native advertising kan dit laatste steeds beter. Hiermee wordt de boodschap relevanter voor de viewer. Het blijft wel belangrijk dat duidelijk is dat het om een commerciële boodschap gaat.
Binnen onze print-merken zien we dat native advertising steeds vaker verkozen wordt boven reguliere advertenties en online zullen we dit ook vaker gaan zien. De resultaten aan onze kant bevestigen ook dat gebruikers hier meer op zitten te wachten. De belangrijkste stap die nu gezet moeten worden is dat er meer standaarden en hiermee uniformiteit in onze branche komt voor deze vorm van adverteren. Op ons netwerk hebben we al een en ander gelijk getrokken, want hoe makkelijker we het maken om dit in te zetten, hoe beter het is”.

Esther de Jong, mobiele consumentEsther Jong Round

Absoluut eens! Native advertising onderbreekt vaak het doel waarmee je een bepaalde website bezoekt en dat veroorzaakt bij mij al gelijk irritatie en een negatieve associatie met het desbetreffende merk of bedrijf. Als ik het nieuws aan het lezen ben, wil ik niet uitkomen bij een website die mij een nieuw telefoonabonnement aan probeert te smeren, puur omdat de titel lijkt op een nieuwsbericht. Mocht native advertising hierin doorslaan sluit ik ook niet uit dat ik bepaalde websites ga vermijden waar dit veel wordt toegepast. 

Jeroen Wirz, Mobile Consultancy Director bij MobProJeroen Round zw

Een uiting die verweven zit in de content en de look and feel van een site is minder irritant, maar wel misleidend. Verpakt of niet, het blijft een reclameboodschap. Bovendien kan men afvragen in hoeverre een native advertentie de consument opvalt en de kracht verliest. Een ‘gewone’ banner wordt snel als irritant beoordeeld omdat het een duidelijke reclameboodschap is die afwijkt van de omgeving. Bij deze stelling zou je zeggen dat een gewone banner irritanter is, maar waarbij ik vind dat de kans groter is dat deze zijn doel bereikt mits deze relevant is. Puur omdat deze opvalt!

Volgende maand slingeren we een andere stelling de wereld in. Heb jij zelf een vurige stelling op het puntje van jouw tong? Laat jouw stelling achter hieronder of mail het naar contact@mobpro.com. Verder discussiëren met Jeroen over dit onderwerp? Bel gerust naar 020 702 8200 en vraag naar Jeroen, onze native advertising professional.

Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.