Nieuws

9 feiten en fabels over mobiel adverteren

Social media advertenties leveren meer op dan display advertenties. Met locatietargeting kan je mensen in jouw winkel (of dat van de concurrent) bereiken en is jouw site niet mobile friendly? Dan verschijn je lager in de zoekresultaten. Feiten of fabels?

1. Social media advertenties leveren meer op dan display advertenties.

Fabel

Althans, als wij afgaan op onze cijfers. Voor een aantal adverteerders organiseren wij zowel display, social media als Adwords campagnes. Zo krijgen we een goed beeld van de rol van de verschillende kanalen.

Direct zie je dat social media een betere Cost Per Download (CPD) heeft dan display. Daarmee zou je denken dat dat ook betekent dat het meer oplevert. Echter, door de gebruiker ook te volgen ná de bewuste download, zien wij dat consumenten die vanuit display een app downloaden een grotere ‘levensduur’ hebben. Ook doen deze gebruikers meer in-app aankopen. In sommige gevallen mocht de CPD tot aan 3x hoger uitvallen in het display kanaal dan bij social media.

Een verklaring hiervoor zit waarschijnlijk in het verschil in context tussen social media en dat van een app of mobiele site. Social media is vluchtige media die je snel doorscrollt en een hoge ‘like’-cultuur hebben. Gebruikers zijn wellicht meer geëngageerd met de content van apps of sites zoals Nu.nl, Voetbal International en Buienradar en daarom kiezen zij bewuster om een nieuwe app te downloaden.

Social media heeft dus lagere CPD, maar is dus niet per definitie meer waardevol.

location_web_feature

2. Met locatietargeting kan je precies de mensen in jouw winkel (of dat van een concurrent) bereiken

Fabel

GPS-targeting is de meest nauwkeurig locatietargeting techniek. Deze GPS-gegevens worden meegegeven door uitgevers, mits de gebruiker hier toestemming voor heeft gegeven. De frequentie waarmee de coördinaten van een gebruiker wordt uitgelezen is afhankelijk van de instellingen van de uitgever. Wordt het elke seconde uitgelezen, alleen bij het openen van de app of één keer in het half uur? Een smartphone beweegt continu mee met de gebruiker. De kans is aanwezig dat een potentiele consument wel in jouw winkel is geweest, maar deze straal inmiddels heeft verlaten. Hoe kleiner je de straal maakt, hoe groter de kans dat iemand zich niet meer in deze omgeving bevindt, ondanks dat dit wel aangegeven wordt vanuit de uitgever. Mensen alleen bereiken op één hele specifieke locatie, zoals een winkel, is dus een fabel. Lees hier meer over locatietargeting.

3. Cookies werken niet in apps

Feit

Cookies werken niet in apps. Sinds 2014 gebruiken we advertising identifiers in mobiele campagnes. Deze staan ook bekend onder de namen advertising ID’s of IDFA en IFA. Anders dan de cookie, die voor vele doeleinden wordt ingezet, zijn deze ID’s maar bedoeld voor één ding: het identificeert een mobiel apparaat voor reclamedoeleinden over verschillende apps heen. Hierdoor is mobile retargeting mogelijk. Lees hier meer over advertising ID’s en mobile retargeting.

4. Mijn impressies zijn 100% zichtbaar geweest, dus mijn mobiele campagne is effectief!

Fabel

Zichtbaarheid is de eerste stap, maar dat wil niet zeggen dat de consument beïnvloed is. Irrelevantie van advertenties is een ergernis bij gebruikers. Daarom is stap 2 het zorgen dat je een relevante advertentie vertoont. Analyseer het gedrag van de gebruiker. Als een consument een advertentie al snel wegklikt, of bijvoorbeeld tot drie keer toe niet interacteert met een banner dan is hij waarschijnlijk niet geïnteresseerd. Waarom blijven we hem dan, tot vervelens aan toe, die banner tonen? Maak als adverteerder daarom ook gebruik van de data die iets zegt over de interesse van de benaderde consument. Lees hier alles over de stappen naar een effectieve mobiele campagne.

Screen Shot 2016-03-25 at 15.35.41

Is jouw advertentie geschikt voor mobiel?

5. Een mobiele banner met een bestandsgrootte van 200 kilobytes kan geen kwaad!

Fabel

Advertenties van 200 KB zijn eigenlijk voor niemand goed. Voor consumenten niet en voor jou als adverteerder ook niet. Hoe meer KB, hoe meer jij eist van de databundel van jouw consument. En laat dat nou de voornaamste reden zijn voor een consument om een adblocker te installeren: ‘advertenties vreten mijn databundel op’. Daarnaast heeft het aantal KB veel invloed op de zichtbaarheid van jouw advertentie. Immers, hoe meer KB, hoe langer de advertentie nodig heeft om in te laden. Zo adviseert het IAB een maximale bestandsgrootte van 40 KB, want tot deze grootte garanderen uitgevers de zichtbaarheid. Zelf testten wij ook de laadtijd van advertenties per type internetverbinding. De uitkomst geeft keiharde resultaten, bekijk het hier.

6. Websites of mobiele pagina’s die niet mobile friendly zijn komen nog lager in de Google zoekresultaten.

Feit

Vorig voorjaar besloot Google mobielvriendelijkheid mee te nemen als wegingsfactor voor de volgorde van zoekresultaten op smartphones. Veel webwinkels voldeden niet tijdig aan de mobiele eisen van Google, waaronder grote Twinkle100-spelers. Hier vind je 5 tips voor een betere mobiele landingspagina.

7. Mobile display advertising levert géén sales op.

Feit

Na honderden mobiele campagnes zien wij dat mobile display advertenties nog geen overlading aan inschrijvingen, aankopen of leads opleveren. Waarom niet? Daarvoor zijn twee redenen. Allereerst is in Nederland smartphone nog niet het nummer één betaalkanaal. Ten tweede heeft dat te maken met dat een smartphone vaak in vluchtige context gebruikt wordt. De kans dat jouw advertentie vertoond wordt op een moment dat de consument niet in staat is om bijvoorbeeld een zorgverzekering af te sluiten is aanwezig. Wel is het bewezen dat het bijdraagt aan het vergroten van de naamsbekendheid.

8. Die mobiele generatie kijkt toch zo graag video op mobiel, dus een 30 seconde brandvideo sluit daar perfect bij aan!

Fabel

Ja, maar nee. Ja het aantal video views neemt onwijs toe, maar de attentiespan groeit niet evenredig mee. Sterker nog, deze wordt steeds korter. Vooral als het gaat om reclamevideo’s blijkt dat gebruikers maximaal 15 seconden hun aandacht erbij kunnen houden. Kan jij jouw boodschap in 15 seconden overbrengen? Zie hier hoe jij de aandacht van de mobiele gebruiker vast houdt met jouw video.  

Store-locators van Subway en Bavaria.

Store-locators van Subway en Bavaria.

9. Het gebruik van een store-locator zorgt voor meer winkelbezoek

Fabel

Het integreren van een store-locator in een mobiele advertentie betekent niet dat consumenten alles uit handen laten vallen en naar jouw verkooppunt rennen. Allereerst moet je je afvragen: is mijn product het rennen waard? Ten tweede moet je rekening houden met de context waarin een mobiele advertentie geserveerd wordt. De kans dat jouw advertentie vertoond wordt op een moment dat de consument niet in staat is om naar jouw verkooppunt af te reizen is aanwezig. Toch kan het gebruik van een store-locator wel waardevol zijn. Lees hier hoe Subway en Bavaria een store-locator inzetten.

Heb jij een prangende vraag en wil jij een mobile mythe ontrafeld hebben? Wij zijn jouw mobile mythbusters! Stuur jouw vraag naar contact@mobpro.com of bel naar 020 702 8200.

Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.