Nieuws

Stelling v/d week: ‘Een click-trough rate is géén doelstelling’

Het is een populaire doelstelling binnen digitale advertising: behalen van hoge click-trough rate (CTR). Maar is het doel van de campagne dat zoveel mogelijk mensen op jouw advertentie klikken of verlang je stiekem naar meer? De stelling van deze week: ‘Een click-trough rate is géén doelstelling’.

Jeroen de Liefde, Online Sales Specialist bij ABN AMRO:JeroenLiefde Round

“Eens. Mijns inziens zijn er twee soorten campagnes. Een campagne met bereik als doelstelling of een campagne met conversie als doelstelling. Als je een bepaalde doelgroep alleen wilt bereiken met je boodschap is de CTR in geen geval relevant. Echter als je mensen wilt laten reageren of een aankoop wilt laten doen heb je allereerst clicks nodig, maar moeten de bezoekers daarna ook nog een vervolgactie doen. Met een hogere CTR krijg je natuurlijk meer mensen die je aanbod goed kunnen overwegen. Dus het is een begin, maar je kunt er niet op sturen en het is beter als richtlijn of indicatie in de gaten te houden”.

Stephan Wagenaar, Sales Development Manager bij TMG: Stephan Round
“Een click-trough is inderdaad geen doelstelling. Het is een mogelijke prestatie indicator binnen een campagne, maar het uiteindelijke doel van een adverteerder is niet een hoge CTR of een klik op een banner. 
Het is belangrijk om de doelstelling en campagnestrategie duidelijk te krijgen om vervolgens de bijbehorende prestatie indicatoren te bepalen. Aan de hand van de prestatie indicatoren monitor en optimaliseer je vervolgens de campagne. Bijvoorbeeld een bepaalde CTR bij een sales campagne of een minimale contactfrequentie bij een branding campagne”.

Jeroen Wirz, Sales Director bij MobPro:Jeroen Round zw

“Klopt, de CTR is slechts een aantal, een percentage van het aantal klikkers. Doorklikken is in mijn ogen geen doelstelling. Als je wilt dat de consument klikt dan verwacht je een vervolgactie. Er is geen marketeer die zegt: “Nee hoor, een klik is genoeg, daarna mag iemand afhaken”. Om diezelfde reden vind ik een klik geen banner- (of merk)interactie. Ik ga er vanuit dat iemand die bewust klikt ook van plan is iets op de landingspagina te ondernemen. In mijn ogen heb je daarom twee soorten doelstellingen: 1. een doelstelling gericht op interacties binnen de uiting en 2. een doelstelling gericht op gedrag op de site. Dus gedrag vóór een klik en gedrag ná een klik. De klik zelf is slechts een manier om door te gaan, geen doelstelling”.

Volgende maand slingeren we een andere stelling de wereld in. Heb jij zelf een vurige stelling op het puntje van jouw tong? Laat jouw stelling achter hieronder of mail het naar contact@mobpro.com. Verder discussiëren met ons over dit onderwerp? Bel gerust naar 020 702 8200 en vraag naar Jeroen, onze KPI professional.

Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.