Nieuws

Consument gebruikt geen mobile adblocker: hoe nu verder?

Eind 2016 heeft slechts 0,3% van de smartphonegebruikers een adblocker geinstalleerd. Is alle ophef over adblockers dus voor niets geweest? Deloitte, Qban en de Nationale Postcodeloterij gaven hun visie over het nieuwe mobiel adverteren tijdens de laatste IAB breakfastsessie.

Consument gebruikt geen mobile adblocker

Nathalie la Verge presenteerde het Deloitte rapport getiteld ‘Saved by the app’. Het voorspelt dat door het niet functioneren van adblockers in apps veel gebruikers toch geen adblocker installeren of er geen gebruik van maken. Andere redenen zijn dat het te ingewikkeld is of de adblockers niet beschermen tegen native advertising. Ook werkt de adblocker op hun smartphone simpelweg niet naar behoren, omdat gebruikers het grootste deel van hun tijd op een smartphone in-app besteden.

De eerste boodschap was er dus één van geruststelling. Het probleem heeft zich binnen mobile advertising nog niet zo gemanifesteerd als op desktop. Maar het is verkeerd om de conclusie te trekken dat we het signaal van gebruikers kunnen negeren.

De consument heeft heel duidelijk aangegeven dat het anders moet op het gebied van digital advertising. Zij schreeuwen: “Ga verantwoord om met mijn aandacht, mijn databundel en mijn persoonlijke gegevens”. Als we daar als markt niet op reageren zal de gebruiker manieren vinden om advertenties te blokkeren. Of zoals Deloitte het noemt: ‘organisch adblocken’. Gebruikers komen gewoon niet meer naar je website als er te irritant wordt geadverteerd. De presentatie van Deloitte vind je hier.

Diederick begeleide de ochtend als voorzitter van de mobile taskforce.

Diederick begeleide de ochtend als voorzitter van de mobile taskforce.

De LEAN-standaard voor mobile advertising

Het antwoord van IAB Nederland is om de boodschap van de consument ter harte te nemen en een set van tien geboden te presenteren waar uitgevers, bureaus en adverteerders zich aan dienen te houden, de LEAN-standaard. Tijdens de breakfastsessie gaven drie sprekers vanuit een ander perspectief hun visie op wat die LEAN-standaard betekent voor mobile advertising.

Uitgevers perspectief: controle over advertenties via geautomatiseerde inkoopkanalen.

Norman van Ameyden is business development manager mobile bij RTL Nederland. Hij trapte af vanuit het perspectief van de uitgever. Norman presenteerde de nieuwe Buienradar app waarin een aantal veranderingen zijn doorgevoerd om de gebruiker minder te irriteren met advertising. Vooral snelheid en gebruikerservaring spelen een centrale rol, maar ook grip krijgen op wat er in de app aan advertenties draait. Zo neemt RTL Nederland meer controle over wat er via geautomatiseerde inkoopkanalen wordt vertoond. Hier vind je de presentatie van RTL Nederland.

Creatief perspectief: LEAN als uitgangspunt, daarbinnen kijken naar mogelijkheden

Hierna was het de beurt aan Marcel Hellemons, de art director van Qban. Vanuit een creatief perspectief liet hij zien hoe Qban omgaat met mobile advertising en op welke manier zij hierin de LEAN-standaard gebruiken. Marcel legde de nadruk op de zwaarte van advertenties en de manier waarop je de verschillende karakteristieken van het apparaat kan gebruiken om een interactieve advertentie te maken. Qban neemt de LEAN-standaard als uitgangspunt en kijkt daarbinnen waar je kan uitpakken met mooie mogelijkheden. LEAN biedt juist een extra uitdaging om je advertentie nog relevanter en beter te maken. Bekijk hier de presentatie van Marcel terug.

Adverteerders perspectief: testen met LEAN

Tot slot was het woord aan de adverteerder. Jappe Roos is projectleider online marketing van de Nationale Postcodeloterij en presenteerde zijn ervaringen met mobile advertising en op welke manier zij rekening houden met LEAN in hun advertising. Jappe zet in zijn verhaal uiteen welke vormen van mobile advertising ze inzetten en welke uitdagingen je tegenkomt als marketeer. De Nationale Postcodeloterij heeft als doel om loten te verkopen en alle marketinguitingen zijn daarop gericht. Het is een uitdaging om de effectiviteit van mobile advertising aan te tonen. Ook omdat het nog complex is hoe je de inzet op mobiel kan koppelen aan de verkoop van loten op desktop. De Nationale Postcodeloterij ziet bovendien dat wanneer ze hun uitingen minder actiegericht ontwikkelen dat ze veel minder effectief zijn. LEAN is dus zeker een thema voor de Nationale Postcodeloterij, maar misschien nog niet het allerbelangrijkste. De presentatie van Jappe vind je hier.

Niet alleen de ‘zender’ van reclame-uitingen is dus verantwoordelijk voor het gezond houden van digital advertising markt.
Uitgevers en bureaus hebben een even groot aandeel en werken die partijen samen, dan pas gaan we grote stappen zetten.

Wil jij meer weten over de LEAN-standaard of wil jij weten wat het betekent voor jouw merkuitingen? Mail jouw vraag naar contact@mobpro.com of bel gerust naar 020 702 8200 en vraag naar Diederick, onze LEAN én adblocker professional.

Diederick is een mobile encyclopedie. Hij heeft mobile zien ontstaan en opgroeien tot een volwassen medium. Als columnist analyseert hij zijn uitgevlogen kroost.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.