Nieuws

Mobile ROI: de meest gemaakte rekenfout

Slechts 13% van de marketeers integreert mobiel systematisch in het marketingplan. Dit komt omdat maar weinig marketeers de waarde van mobiel adverteren écht inzichtelijk kunnen maken. En ja, zij gaan verder dan de return of investment (ROI).

Mobiel is ‘nice to have’

Een nieuw rapport van Forrester Research ‘Beyond ROI: Showcasing The True Impact Of Mobile Marketing’, geeft de houding van marketeers ten opzichte van mobiel goed weer. Slechts 13% zegt dat mobiel een systematisch onderdeel is in het marketingplan. Het overgrote deel ziet mobiel als ‘nice te have’ of slechts als een onderdeel van de digitale aanpak. En dat terwijl uit comScore onderzoek blijkt dat consumenten 65% van hun digitale mediatijd op mobiel spenderen.

Uit comScore onderzoek blijkt dat consumenten 65% van hun digitale mediatijd spenderen aan mobiel.

Uit comScore blijkt dat consumenten 65% van hun digitale mediatijd spenderen aan mobiel.

Mobiel: huiverige testbudgetten

Dat mobiel niet vanzelfsprekend een onderdeel is van het marketingplan, is voor ons zo oud als de weg naar Rome. Nog steeds proberen wij met huiverige testbudgetten adverteerders inzicht te geven in de waarde van mobiel adverteren voor hun merk.

Het Forrester onderzoek onderstreept waarom marketeers weinig budget hebben of vrijmaken voor mobiel, namelijk 67% kan de ROI niet doormeten. En als je geen bewijs hebt dat het werkelijk omzet oplevert, waarom zou je er dan budget voor vrijmaken? 1+1=2.

Marketeer maakt rekenfout

Toch maken veel marketeers een belangrijke rekenfout, zo wijst hetzelfde onderzoek uit. Men matcht namelijk verkeerde KPI’s aan de algemene campagnedoelstellingen.

Marketeers zeggen in het onderzoek vooral de interactie met de consument te willen verhogen. Echter, wanneer zij het effect van mobiel meten, kijkt het overgrote deel naar de traffic van unieke bezoekers op de site of in de app. Deze cijfers zeggen iets over de manier waarop de consument met jouw banner heeft geïnteracteerd, maar niets over de (emotionele) interactie met jouw merk.

Als een marketeer enkel op basis van traffic en uniek bereik de ROI berekent, geeft dit dus geen totaal beeld over het werkelijke effect van een mobiele campagne.

Versla de concurrent, neem mobiel serieus

Al eerder betoogde Diederick dat het tijd is voor een meer wetenschappelijke benadering, dat verder gaat dan CTR of ROI. Om de werkelijke waarde van mobiel te bewijzen moeten we campagnes vaker opvolgen met onderzoek naar bijvoorbeeld merkherkenning, -voorkeur, -overweging of koopintentie.

De 13% die de mobiele wereld wél serieus neemt is momenteel hard bezig met vooruitlopen op de concurrent. Zij zien mobiel niet als een hype of ‘nice to have’. Zij begrijpen de waarde van mobiel, maar belangrijker nog: hoe deze – los van één-op-één ROI- te bepalen. Met dit inzicht wordt het ineens wel interessant om mobiel adverteren mee te nemen in de marketingplannen. Maar kijkend naar de uitkomsten van het Forrester onderzoek is er een goede kans dat de concurrentie dat gewoon nooit zal begrijpen.

Ben jij jouw concurrenten te slim af? Neem vandaag nog de touwtjes in handen. Mail naar contact@mobpro.com en laten we samen kijken naar de waarde van mobiel voor jouw merk. Of bel naar 020 702 800 en vraag naar Jeroen, onze mobile KPI professional.

Al vijf jaar beantwoordt Jeroen de prangende mobile vragen van marketeers. In zijn blogs rekent hij af met mobile mythes.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.