Nieuws

Stelling: ‘Social media is voor mensen met mensen, niet voor bedrijven’

Jongeren verlaten Facebook en ergeren zich steeds meer aan de advertenties op hun tijdlijn. Het sociale netwerk is eigenlijk gewoon een ouderwets advertentiemedium geworden. Het bewijs dat mensen niet zitten te wachten op schreeuwende bedrijven in hun vriendenkring. Daarom de stelling van deze week: ‘Social media is voor mensen met mensen, niet voor bedrijven’.

Mark Ritson, marketing professor:Mark Ritson -Round

De stelling komt van Mark Ritson. Tijdens zijn presentatie op het Media Forum 2015 (zie bovenstaande video) stelt hij dat social media over-rated zijn. Bijvoorbeeld als je kijkt naar het aantal volgers van bedrijven ten opzichte van het totaal aantal afnemers van het bedrijf. Dit blijkt in de meeste gevallen nog geen 1% van de doelgroep te zijn. Ritson vindt het bereik van bedrijven op social media dus over-rated. Daarnaast stelt hij dat consumenten bedrijven nauwelijks volgen op social media. Dit is af te leiden van het aantal volgers dat popsterren hebben, versus het aantal volgers van de allergrootste merken. Justin Bieber heeft bijvoorbeeld 27 keer meer volgers dan alle grote merken in Canada bij elkaar opgeteld. Zelfs hijzelf heeft nog meer volgers. Volgens Mark Ritson is de conclusie simpel: social media is voor sociale contacten, tussen mensen en mensen. Merken zijn niet welkom.

Hidde Stolwijk, community manager bij FrieslandCampina:Hidde Stolwijk_Round zw

“De visie dat bedrijven (lees: merken) geen mensen zijn, is er één van vroeger. In de tijd dat marketing alleen maar zenden was. De tijd is voorbij dat een groot merk, een groot merk is in de ogen van de consument. Een merk is veranderd in een persoonlijkheid. Dit wordt uitgedragen door de manier waarop het de interactie aangaat en dus net zo leuk – en soms wel leuker – en menselijk om mee te kletsen. Op Facebook, maar ook via WhatsApp, zie je dat mensen het juist leuk vinden om met de medewerkers van een merk of bedrijf te praten. Voor ons biedt dit juist de kans om waar te maken wat we pretenderen te zijn op TV”.

Gijs van Boom, advertising manager bij Jalt:Gijs van Jalt Round

“Oneens. Mensen hebben zelf in de hand of ze bedrijven willen volgen en gezien het gemiddelde aantal pagina’s dat een persoon volgt (150+) is daar ook behoefte aan. Daarbij zullen bedrijven altijd hun commerciële boodschap willen vertellen. Advertising op sociale netwerken is daarvoor een geschikt middel. Maar bedrijven moeten er wel rekening mee houden dat hun uitingen worden ontvangen door personen, die zelf bepalen aan welke uiting ze wel en geen aandacht besteden.
Dit maakt het voor bedrijven nóg belangrijker om content en advertenties te maken die leuk gevonden worden, en niet irritant. Via leuke, grappige, goede creatieve concepten die heel gericht getarget worden voor maximale relevantie. Bedrijven moeten vervolgens goed in de gaten houden hoe de doelgroep reageert op de uitingen. Dat kan op basis van data (hoe lang kijkt iemand naar je video) maar ook op basis van reacties die de doelgroep achterlaat.
Dat maken sociale media hét kanaal voor bedrijven om hun persoonlijke kant te laten zien. Bedrijven die snel en persoonlijk reageren, laten zo een positieve, menselijke en bereikbare indruk achter”.
Petra Verwaal, eigenaar van Things I Like Things I Love:TILTIL_Roung
“Oneens! Zonder onze 27.000 volgers op Facebook en meer dan 10.000 op Instagram, weet ik niet waar we als bedrijf hadden gestaan. Vier jaar geleden zijn we gestart in de detailhandel. Het was midden in de recessie en de markt lag redelijk op zijn gat. Je deur opendoen en wachten tot er klanten kwamen, was absoluut geen optie. We hebben destijds mega geïnvesteerd in social media. Consequent drie posts per dag op Facebook en later ook Instagram. Zo hoopten wij dat steeds meer mensen onze naam zagen en nieuwsgierig werden.
Nog elke dag doen we ons best om mensen te inspireren met onze posts. Zodra we een nieuwe collectie hebben – en dat is vaak-, posten we een mooie foto op social media. Het moet voelen als verwennerij voor het oog en niet keiharde reclame. Zeker elke dag komen er twee tot zes mensen naar de winkel die een item kopen, omdat ze iets zagen op social media. Uit ervaring weet ik: social media is fantastisch voor bedrijven, denken dat je zonder kunt is erg ouderwets”.
Diederick Ubels, CEO bij MobPro: Diederick_Roung zw
“Ik vind de stelling van Mark Ritson te overdreven, maar er zit wel een kern van waarheid in. Natuurlijk is social media voor mensen bedoeld. De cijfers die hij aanhaalt zijn daarin sprekend. Leuke inhakers op Facebook en Twitter vind ikzelf niet relevant en bereiken relatief weinig mensen. Het lijkt mij niet logisch om social media als uitgangspunt te nemen om een relatie op te bouwen met consumenten.
Neemt niet weg dat je mensen kan bereiken met leuke en interessante content (en geladen met jouw boodschap) in bepaalde sociale context. Dit is echter alleen schaalbaar als je de content aanjaagt met advertising. Dan pas realiseer je heel veel bereik. Zonder advertising is social inderdaad echt een platform voor mensen met mensen en niet voor merken.

Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.