Nieuws

Zo herken en voorkom je irritatie bij de mobiele consument

Niet langer het medium, maar de consument staat centraal. Hoe gaat MobPro om met het continu veranderende consumentengedrag op mobiel? Hoe creëer je impact zonder de consument te irriteren? Diederick over data, creativiteit en aandacht.

Het nieuwe adverteren: de consument centraal

De dynamiek in het mediaspeelveld is ongekend groot. Traditionele businessmodellen komen steeds verder onder druk te staan. Talrijke alternatieven voor de traditionele proposities dienen zich aan. Het gaat om een andere manier van denken, waarbij allang niet meer het medium, maar de consument staat centraal.

Tijdens het Magazine Media Café van 6 juni kwamen collega’s en vakgenoten uit de magazine media branche bij elkaar om bijgepraat worden over deze actuele ontwikkelingen.

Diederick tijdens het Magazine Media Event in de Balie.

Diederick tijdens het Magazine Media Event in de Balie.

De consument centraal op smartphone

Diederick legde de magazine wereld uit hoe MobPro omgaat met een consument die steeds intelligenter omgaat om advertising. Want op mobiel is het wellicht nog vervelender om gestoord te worden door advertenties: het slokt veel data op, de usability van de website wordt slechter door advertenties en wat je te zien krijgt is lang niet altijd relevant.

Concreet meet MobPro nauwelijks het effect van adblockers op het volume van in-app advertenties. Deloitte verwacht dat eind 2016 slechts 0,3 procent van alle smartphonegebruikers een adblocker zal hebben geïnstalleerd. Echter, dat betekent niet dat wij als markt onverhinderd door moeten gaan met agressief en irrelevant adverteren.

Met de inzet van drie ingrediënten kan de industrie zowel de mate van irritatie bij de consument verminderen als de groeiende scepsis over de impact van digital en mobile advertising:

  • Data
  • Creativiteit
  • Aandacht
Diederick tijdens Magazine Media Café.

Diederick tijdens Magazine Media Café.

Data

Advertising ID’s op de mobiele telefoon maken het mogelijk om vast te stellen welke boodschap hoe vaak aan wie is getoond. Ook kun je ermee inschatten of je bijvoorbeeld te maken hebt met een man of een vrouw en welke leeftijdscategorie. Ook data van adverteerders kun je gebruiken om je boodschap aan te passen. Heeft deze gebruiker de app al gedownload, is het al een klant, sluit hem dan uit van advertising.

Met behulp van deze data zijn irritaties makkelijk te herkennen. Bijvoorbeeld als de gebruiker de advertentie weg klikt, niet respondeert na de uiting 3 tot 5 keer gezien, niet één seconde interacteert met de advertentie, de video skipt of de advertentie weg swipet. Stop met het bereiken van deze gebruikers. Hij of zij is duidelijk niet geïnteresseerd in jouw merk of product.

Diederick tijdens Magazine Media Event.

Diederick tijdens Magazine Media Event.

Creativiteit

IAB Nederland ontwikkelde de LEAN-standaard: light, encrypted, ad choice supported en non-invasive. Met andere woorden: houd de advertentie klein, houd de advertentie licht (weinig kb) en ontwikkel jouw advertentie specifiek voor smartphone. Zo worden tv-commercials al te vaak doorgeplaatst op mobiel. Echter, de attentie van een consument op mobiel verslapt al na 11 seconden, 98% van de gebruikers houdt zijn smartphone verticaal en 95% bekijkt de video ‘mute’.

Bovendien bestaan er op smarpthone, dankzij het touchscreen, veel interactiemogelijkheden. De ervaring leert dat consumenten graag aan de slag gaan met relevante merkinteracties. Een goed voorbeeld is de vertical video van Audi. MobPro heeft de tv-commerical zo omgebouwd dat het merkverhaal zonder geluid en verticaal nog steeds goed overkomt. Ook is er een interactie toegevoegd en een click-out naar de website.

Een ander goed LEAN-voorbeeld is de uitklapbare vertical video van Deloitte. Eerst zien mobiele consumenten een standaard halfpage advertentieformaat met video (light). Een non-invasive formaat, waarnaar gebruikers op eigen initiatief de video groter, verticaal én geluidloos verder bekijken.

Aandacht

Geef aandacht aan mobiel. Investeer tijd in het leren begrijpen van het medium. Het scherm, de techniek en het consumentengedrag op smartphone is anders dan bij magazines, televisie én desktop. Mobiel is niet ‘gewoon een onderdeel’ van digital. Het is niet effectief als je het simpelweg aanvinkt binnen jouw advertentietool. Het is één van de belangrijkste en meest persoonlijke apparaten van jouw consument, daar moet je toch zorgvuldig mee omgaan? Neem mobiel adverteren serieus en zie het niet als ‘nice to have’. Pas dan ontdek je de waarde van mobiel in jouw marketingplannen. Er is een goede kans dat de concurrentie dat gewoon nooit zal begrijpen, dus grijp jouw voordeel!Diederick rond

Zo creëer je aandacht voor jouw merk en heb je aandacht voor het gedrag van jouw consument op mobiel met eventuele bijkomende irritaties. Je maakt het verschil ten opzichte van de concurrent én je maakt de advertentiemarkt gezonder. Dit is die nieuwe standaard, dit is het nieuwe adverteren. Ben jij het hier helemaal mee eens en wil je direct in actie komen? Mail naar contact@mobpro.com of bel 020-7028200 en vraag naar Diederick, onze irritatie professional.

Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.