Nieuws

Programmatic & mobiel: a match made in heaven

Programmatic advertising is niet langer het afvoerputje van de markt. Combineer het samen met mobiel en het wordt een explosief duo. Wat hebben programmatic en mobiel gemeen en hoe zet je het in voor een mobiele campagne waar de vonken vanaf vliegen?

Programmatic marketing

Wat begon als ‘automated trading’ werd al snel ‘programmatic buying’. Inmiddels gaat het bij bureaus, op blogs en tijdens events over ‘programmatic marketing’. Eerst werd het vooral gezien als een advertentietool, nu praten we over een marketing brede strategie.

Niet gek, want de betekenis ‘het automatiseren van de media-inkoop’ dekt de lading bij lange na niet meer. Een marketeer die zegt: “Ik doe aan programmatic marketing”, zegt ook wel: “Ik gebruik real-time systemen en algoritmes die automatisch op data gebaseerde, getargete en relevante display advertenties laat zien aan enkel mijn doelgroep”.

Mobiel kent eenzelfde adaptatiecurve: van aanvinkmogelijkheid in Google, naar een gespecialiseerd mobiel bureau met 25 man (zoals MobPro). Misschien komt het door dezelfde achtergrond, maar mobiel en programmatic gaan verrassend goed samen en dat levert waardevolle voordelen op.

Mobiel en programmatic: groot en breed bereik

Een aantal jaar geleden zag een uitgever programmatic als de Amsterdamse IJhallen: een tweedehands markt en de laatst mogelijke manier om toch nog een paar centen voor je overgebleven advertentieruimtes (inventory) te krijgen. Geen kwalitatieve, first-view inventory, maar below the fold plekken voor spotprijzen.

Dat is niet meer. Uitgevers bieden hun kwalitatieve inventory nu ook via de programmatic manier aan. Een vast aantal impressies afspreken bij één titel voor een ratecard prijs met nietszeggende korting, is niet meer. Bereik jij jouw doelgroep over meerdere apps en sites heen, voor hetzelfde media budget. Verspreid jij jouw advertenties niet via programmatic marketing, bereik je maar een select gezelschap van jouw totale doelgroep. Ondertussen gaat jouw pro-programmatic concurrent er met jouw doelgroep én conversies vandoor.

Dit grote en brede bereik geldt ook voor mobiel. Het laatste GfK onderzoek laat zien dat 80%van alle Nederlanders een smartphone heeft. Niet alleen millennials hebben een smartphone, ook steeds meer ouderen gaan over. GfK-onderzoek naar de impact van mobiel in 23 verschillende landen laat ook zien dat steeds meer media via smartphone geconsumeerd worden. Zo gebruikt 61% van de Facebookgebruikers het sociale platform alleen nog via smartphone. Mijn opa en oma spelen bijvoorbeeld de hele dag Wordfeud met de jeux de boule vrienden.

Combineer het bereik van mobiel met het bereik van programmatic en je krijgt een explosie aan aandacht. GfK stelde tijdens het ‘Mobile or die’ event van MWG en IAB dat je met de inzet van mobile advertising (ongeacht non-programmatic of pro-programmatic) al 20% meer bereik genereert dan wanneer je mobiel uitsluit. De verwachting is dat wanneer je gebruik maakt van het explosieve duo, het bereik sterk zal oplopen.

programmatic_buying_illo_FINAL_alex_nabaum

Mobiel en programmatic: meer waardevolle impressies

‘Vroeger’ in het pre-programmatic tijdperk, kocht je een x aantal impressies in binnen een bepaald “umfeld” van een uitgever, omdat de lezersgroep van de sites binnen dat umfeld aansloot bij jouw doelgroep. Richt jij jouw advertentie over een sportieve sportwagen op een mannelijke doelgroep, dan kwam je terecht op een aantal sport en mannen-lifestyle sites. Niemand wilde beweren dat vrouwen geen sportsites bezoeken of dat er geen enkele man zo nu en dan een Viva of Cosmpolitan artikel leest, maar de waste of gemiste conversie nam je op de koop toe. ‘Risico van het advertentievak’.

In het programmatic heden neem je veel minder risico. Je koopt pas een advertentieruimte in als je bijna zeker weet dat een gebruiker uit jouw doelgroep de advertentie zal zien. In een bid-request, het verzoek van een uitgever om te bieden op een advertentieruimte, ontvang je namelijk nuttige informatie over de context van die specifieke gebruiker. Combineer deze informatie met big data en slimme algoritmes die voorspellen om wat voor een type gebruiker het gaat en of hij of zij in de doelgroep past. Zo bepaal je of het waardevol is om te bieden op een advertentieruimte.

Dit waardeoordeel is makkelijker en accurater te voorspellen dankzij smartphones. De belangrijkste reden hiervoor is relatief simpel: je smartphone is bijna altijd van jou alleen en de meeste van ons hebben onze telefoon continue bij zich.

Terwijl desktop vaak een familiair gemeenschapsgoed is, is een smartphone een privé territorium. Dit levert relatief veel data op over één individueel persoon, waardoor je een nog accurater gebruikersprofiel kunt schetsen. Voor advertising betekent dit dus jouw specifieke doelgroep bereiken met nog relevantere, op de context inspelende, advertenties.

Match made in heaven

Wie programmatic advertising nog ziet als een tweedehands markt, heeft onder een steen gelegen. Met goed doordachte programmatic marketing, kies je voor een zo kosten efficiënt mogelijke besteding van jouw advertentiebudget. Je genereert een meer kwalitatief, breder en groter bereik wat waardevoller is voor de beoogde campagnedoelstelling. Combineer programmatic met mobiel en je versterkt het effect, sky high. You’re floating on cloud nine, vanwege de resultaten. Het is een match made in heaven.

Ben jij in de wolken van mobile programmatic marketing? Laten we eens gaan babbelen, want we’re a match! Mail ‘Cloud Nine’ naar contact@mobpro.com of bel 0207028200 en vraag naar Dominiek, de mobile programmatic professional.

Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.