Nieuws

“Advertising doet er niet meer toe”

“Advertising doet er niet meer toe.” Een pittige binnenkomer op de jaarlijkse mediabeschouwingen, georganiseerd door MWG. Op het podium van De Rode Hoed staan drie media ministers en drie oppositieleden tegenover elkaar. Een beschouwing van Esther Moolenaar.

De algemene mediabeschouwing

Het event omtrent de algemene mediabeschouwingen is een moment waarop mensen uit het vak met elkaar praten over de huidige stand van zaken en vooruit blikken op het komende mediajaar. Centraal staat de vraag: wat heeft meer invloed, influencers of pushed advertising? Alle kanten worden belicht, van tv-advertising, tot adblockers en influencers.

De ministers in het mediakabinet dragen een verscheidenheid aan stellingen aan. Suzanne van Diemen (Samsung) heeft de rol van minister van adverteerders, Ruud de Langen (Mindshare) de minister van mediabureaus en Slaven Mandic (Wayne Parker Kent) minister van media-exploitanten.

De oppositie probeert op hun beurt de discussie aan te jagen, door er – veelal- fel tegenin te gaan. En zoals dat tegenwoordig gaat bij debatten, wordt ook het publiek aangemoedigd mee te stemmen op de stellingen. Dit uiteraard met behulp van, what else, de mobiele telefoon. MWG Algemene mediabeschouwing

“Tv-reclame verdwijnt”

Ruud de Langen opent het debat door stellig te zeggen dat reclame in haar puurste vorm, tv-reclames, op korte termijn zal verdwijnen. Hij onderbouwt zijn stelling door te refereren naar de groei van grote merken als Uber en Hello Fresh. Waarbij hij aangeeft dat deze innovatieve merken gegroeid zijn door met name social influencers. Esther Overmars (strategy lead UM), vertegenwoordigd de oppositie en predikt juist de kracht van tv. Ondanks de consumptieveranderingen zijn volgens haar veel merken pas groot geworden na tv-advertenties.

Suzanne van Diemen predikte daarop de volgende stelling: ‘Beter 10 influencers in de hand dan 2.000 vlakken in het land’. Als voorbeeld noemt ze surfer Dorian van Rijsselberghe die vanuit zichzelf blogt dat de toestellen van Samsung goed tegen water kunnen. Hij deed dat uit zichzelf en zonder aandringen van Samsung. Kees Wilbrink van BrandDeli, tevens oppositielid, stelt heel scherp dat zo’n boodschap alleen breed landt bij een massabereik. Het doet mij denken aan een stelling die wijzelf enige tijd geleden voerden, over de werkelijke impact van social media. Ook toen voerden we discussie over in hoeverre een Tweet nou echt de doelgroep bereikt.

“Men installeert niet voor niets een adblocker”

Minister van media-explointanten, Slaven Madic, zegt vervolgens: “Banners en pre-rolls zijn alles wat slecht is aan online advertising”. De zaal valt stil en toeschouwers kijken elkaar gespannen aan. “Want”, zo stelt Slaven, “men installeert niet voor niets een adblocker.” Oppositielid, Thijs Boon (Vice Media), weerlegt cijfers waardoor hij onderschrijft dat het allemaal wel mee valt met het gebruik van de adblocker in Nederland. Hij stelt het belang van de creativiteit van de advertenties centraal, wat ervoor zorgt dat de gebruiker de uiting niet irritant vindt. Met toeschouwend oog knik ik opgetogen mee. Ook wij, bij MobPro, dingen dagelijks mee in de uitdaging om zoveel mogelijk impact te realiseren enerzijds en verantwoord omgaan met de aandacht van de consument (en zijn irritaties) anderzijds. Zo Diederick vertelt hier hoe je met de inzet van data, creativiteit en aandacht de irritatie van consument kunt herkennen en voorkomen. 

EstherHet wordt duidelijk dat iedereen de toekomstige rol van advertising op een andere manier ziet – of wíl zien. Het publiek krijgt in ieder geval genoeg huiswerk mee met stof tot nadenken. Dreunen de stellingen nog steeds bij jou door en lijkt het je leuk om ook eens te reageren? Elke maand publiceren wij een stelling omtrent advertising en laten we mensen uit de markt erop reageren. Vul het onderstaande formulier in en vertel op welk onderwerp jij graag reageert. Ik neem zo snel mogelijk contact met jou op!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Samen met mooie merken werkt Esther elke dag aan bijzondere mobile oplossingen. Zo nu en dan deelt ze iets uit die rijke schatkist, vol succesverhalen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.