Achter de schermen

Data op dinsdag: 5 jaar MobPro!

Lang zullen we leven, hoera! MobPro bestaat 5 jaar. We kijken terug op 5 mobiele jaren:

2011: het jaar van de mobiele overeenkomst
Op 6 december 2011 ondertekenen Tim, Edwin en Diederick de zakelijke overeenkomst. Zij maken met elkaar de afspraak dat zij één grote vraag beantwoorden, namelijk: op welke manier kan een adverteerder zijn doelgroep bereiken op smartphones? Een vraag die ontstaat nadat zij heel snel de mediaconsumptie zien verschuiven naar de smartphone. De smartphone krijgt een meer centrale plaats in, in het leven consumenten en de mobiele content stijgt. “We gingen op zoek naar mogelijkheden voor adverteerders om mee te bewegen met hun consument”, aldus Diederick.

De naam ‘MobPro, Mobile Professionals’ lijkt geen rocket science, toch is het food for thought.“We konden er maar niet uitkomen,” zegt Diederick, “een dag voor het tekenen van de overeenkomst heetten we nog TED: Tim, Diederick, Edwin. Toen we met een frisse en niet-zelfingenomen blik opstonden, kozen we voor een meer inhoudelijke naam”.

 

Edwin, Tim en Diederick tijdens de office opening in 2012.

Edwin, Tim en Diederick tijdens de office opening in 2012.

2012: de eerste adverteerder
Met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel op 1 januari 2012 en een kantoorruimte (lees: een bureaublok) aan de Wibautstraat bestaat MobPro écht. Één van de eerste adverteerders die het mobiele avontuur aandurft is Centraal Beheer Achmea. Centraal Beheer is niet vies van innovatie en samen experimenteren we er goed op los, met onder andere de click-to-call functie in een banner in 2013.

In hetzelfde jaar serveren wij onze eerst advertentie in een app, met name in gaming apps. Op technisch gebied lopen we steeds vaker tegen de lamp. We bedenken ideeën die technisch niet mogelijk zijn. Hierdoor krijgenn wij steeds meer interesse in het bouwen van onze eigen Demand Side Platform (DSP). Een technologisch platform waarmee wij geautomatiseerd advertentieruimtes kunnen inkopen bij publishers. “Als het er niet is, dan maken het wel”, roept Edwin hoogmoedig.

2012 wordt afgesloten met een uitgetekend DSP-plan en twee nieuwe medewerkers, waaronder Jeroen! Kijk terug met Jeroen op vijf jaar MobPro. Vandaag zijn we all day all mobile everything op Instagram. Zoek ons op ‘mobpro.amsterdam‘.

MobPro is 1 jaar!

MobPro is 1 jaar!

2013: nieuwe rituelen
Het jaar dat wij onze eigen DSP lanceerde. Ook vervangen we het uitzicht op de Wibautstraat voor het uitzicht op het Giraffenverblijf van Artis. Een plek, waar naast giraffen, ook niet MobPro rituelen en gebruiken geboren worden. Zo verwelkomen wij maar liefst zes nieuwe MobProbians en starten we de creatie van rich media uitingen op smartphone. Voorheen gebruikten we eenvoudige IAB standaarden.

Ook wordt de befaamde Breakfast Meeting ingeluid. Een wekelijkse meeting op maandagochtend waarbij we gezamenlijk de to do’s bespreken van elke campagne. De meeting is zo befaamd om de heerlijke broodjes en verse croissantjes. Nog tot juli 2016 zou Diederick hiervoor zelf langs de bakker fietsen. Nu fietst de bakker naar ons.

De Breakfast Meeting op maandagochtend op de Entrepotdok in 2013.

De Breakfast Meeting op maandagochtend op de Entrepotdok in 2013.

The Ugly Christmas Sweater Contest in 2014.

The Ugly Christmas Sweater Contest in 2014.

2014: one big happy family
Al snel voelt de Entrepotdok benauwd, dus verhuizen we naar een twee verdiepingen-tellend pand in de Jordaan. In het Koning Willemshuis schrijven wij nieuwe geschiedenis. Terwijl Adama van Scheltema met dit buurthuis er in de 18e eeuw met bijbellezingen en handvaardigheidklasjes ervoor zorgde dat Jordaners hun avonden daar doorbrachten, in plaats van in de kroeg, brouwen wij daar regelmatig onze signature cocktails met onze geliefde partners tijdens de cocktailworkshops.

"Work must go on", sprak Diederick tijdens de verhuizing naar de Jordaan in 2014.

“Work must go on”, sprak Diederick tijdens de verhuizing naar de Jordaan in 2014.

Het Koning Willemshuis wordt het mobiele centrum van Nederland in 2014.

Het Koning Willemshuis wordt het mobiele centrum van Nederland in 2014.

Intussen bestaat team MobPro uit zeventien knappe koppen. Met elkaar werken we verdraaid hard om elke dag het onderste uit de kan te halen. “Een dag niet geïnnoveerd, is een dag niet geleefd”, klinkt het bedrijfsmotto. Met die innovatiedrang kruipt Diederick in de voorzittersrol van de IAB taskforce mobile. De behaalde successen delen we het liefst met elkaar én met de mensen dicht bij ons. Zo vieren we ons 2-jarige bestaan in Berlijn en kerst met de familie (lees: ouders, zussen, broers en partners) van elke MobProbian. One big happy MobPro family!

Bring your parents to work Christmas day in 2014.

Bring your parents to work Christmas day in 2014.

MobPro lanceert een nieuwe huisstijl in 2015.

MobPro lanceert een nieuwe huisstijl in 2015.

2015: het nieuwe MobPro
Het team verdubbeld, smartphone is de afstandbediening van het leven, het aantal mobiele campagnes stijgt explosief en de inmiddels opgedane kennis over mobiel adverteren wordt een vruchtbare basis. MobPro wordt echt volwassen en het jasje wordt te klein. Dit wordt onder andere bevestigd met een vijfde plaats op de FD Gazellen ranglijst van de snelst groeiende bedrijven in Nederland.

MobPro bij de office opening 2012 en MobPro in 2015.

MobPro bij de office opening 2012 en MobPro in 2015.

We doen het dikke en veilige winterjasje uit. Tevoorschijn komt de slim fit pull-over. MobPro heeft een nieuwe huisstijl. We voegen roze toe aan ons kleurenpallet voor meer pit en diversiteit. We zijn niet enkel meer de contactpunten, we focussen ons juist op de verbindingen daartussen. Connecties leggen en contact maken met de doelgroep.

Niet langer houden we ons op de achtergrond en we besluiten onze kennis de delen met de wereld. Allemaal met één doel: de volgende stap zetten in de volwassenheid van mobiel adverteren. Hét platform voor mobiel adverteren (yep, de MobPro blog) wordt gelanceerd en de eerste nieuwsbrief en kennissessies zijn een feit. We vieren onze volwassendheid samen, met elkaar, in New York.

Met elkaar naar The Big Apple in 2015.

Met elkaar naar The Big Apple in 2015.

Eenmaal terug en vol energie tweakt het uurwerk in het MobPro horloge (a.k.a. development) aan de MobPro code. Middels machine learning maken we onze machines nog sneller, slimmer en effectiever. Zo lossen we het zichtbaarheid vraagstuk op van adverteerders met de 100% viewability garantie.

Het is tevens het jaar van video. Dus terwijl development codes kraakt, maakt Operations het mogelijk dat adverteerders keuze hebben uit steeds meer effectieve mobiele videoformaten, zoals de vertical video. Maar helaas gaat het leven niet altijd over rozen. Zo kampen wij in de tweede helft van 2015 met de adblocker orkaan.

Vertical mobile video MobPro

De eerste vertical video door Audi.

Dominiek viert feest!

2016: MobPro is vijf jaar!
Weer of geen weer, we gaan altijd door. We verruilen het altijd gezellige Jordaan voor een idyllische, inmiddels drie verdiepingen-tellende plek aan de gracht. Nu lunchen maar liefst 25 mobile professionals gezellig met elkaar in het MobPro Café. Zo verwelkomen we Aylin, Nikos, Kees, Victor, Loyce en Stijn.

MobPro adopteert de knuffelboom bij De Hortus Amsterdam.

MobPro adopteert de knuffelboom bij De Hortus Amsterdam.

We wortelen ons pas echt in de Plantagebuurt met de adoptie van de knuffelboom in De Hortus Amsterdam. Niet onze eerste ervaring met de natuur, want in het voorjaar brengen we samen een weekend door in de Ardennen. Team MobPro is sterker dan nooit tevoren.

MobPro op aspergebezoek tijdens de Ardennen trip in 2016.

MobPro op aspergebezoek tijdens de Ardennen trip in 2016.

Deze teamspirit zorgt op de werkvloer voor disruptive ontwikkelingen. Zo introduceren wij in de zomer als eerste het 360-advertentieformaat op smartphone, serveren we in oktober – naast display advertenties- ook audiospots via Spotify én sluiten we in december de 21e Sell Side Platform (SSP) aan. De kroon op deze technologische ontwikkelingen wordt de vijfde plek op Deloitte Technology Fast50 ranglijst.

Nummer 5 blijkt een symbolisch getal, want met datzelfde getal sluiten we wederom een inspirerend jaar MobPro af. Met deze nostalgische blik kijken we naar wat komen gaan, want stilzitten doen we zeker niet. Tenslotte, we zeggen het nog één keer,: een dag niet geïnnoveerd is, is een dag niet geleefd!

Wil jij zien hoe wij ons 5 jaar bestaan vieren? Zoek ons op Instagram of Snapchat en volg de MobProbians in deze feestweek! Zoek naar ‘mobpro‘ of ‘mobpro.amsterdam‘.

MobPro behoort ook in 2016 tot de 100 snelst groeiende bedrijven in Nederland!

Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Tags:

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.