Nieuws

MobPro’s grote jaaroverzicht: wat deden consumenten op hun smartphone in 2016?

Het is december, we blikken terug op het jaar. Wat deden Nederlanders in 2016 op hun smartphone? Wanneer openden wij massaal onze apps en welke apps gebruikten we?

MobPro’s grote jaaroverzicht in bid-requests

Op welke momenten in het jaar, in de week of op een dag gebruiken Nederlanders hun smartphone? Welke apps gebruikten wij in 2016? En welke gebeurtenissen raakten ons zo dat wij massaal onze apps openden?

Om deze vragen te beantwoorden kijken wij in onze bid-request data. Bid-requests zijn verzoeken die wij ontvangen om te bieden op een beschikbare advertentieruimte in een app of op een mobiele site. Zodra een smartphonegebruiker een app opent of een mobiele website bezoekt, ontvangt MobPro een bid-request. Als het verzoek relevant is voor een specifieke adverteerder dan start MobPro het biedproces. De hoogste bieder mag een advertentie van zijn keuze direct plaatsen in de advertentieruimte.

Zo, en dan nu het MobPro nieuwsjaaroverzicht:

Het grote jaaroverzicht 2016

MobPro's Jaaroverzicht

Een overzicht van een jaar aan binnenkomende advertentieverzoeken.

Bij welke gebeurtenissen in 2016 pakten smartphonegebruikers massaal hun smartphone? Welke hoogte- of dieptepunten zorgden voor pieken in het aantal ontvangen bid-requests bij MobPro? We leggen het bid-request jaaroverzicht naast het nieuwsoverzicht van 2016.

Dood en verderf
De conclusie is redelijk voor de hand liggend: bij dood, verderf én sport pakken Nederlanders massaal de smartphone. Het lijkt voornamelijk te gaan om gebeurtenissen die dichtbij ons staan. Bijvoorbeeld: de dood van Johan Cruijff, de races van Max Verstappen, de aanslagen in Brussel en de schietpartij in de homobar in Florida (en dus een aanslag op één van Nederlandse vooraanstaande vrijheden: vrijheid van seksuele geaardheid).

Waarschijnlijk haalden wereldgebeurtenissen zoals de Brexit, het vertrek van David Cameron, de heiligverklaring van Moeder Teresa en de breuk van Brangelina om deze reden het jaaroverzicht niet. De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen hield ons wél goed bezig. Donald Trump bezorgde ons namelijk een record in het aantal bid-request.

Push-notificaties
Natuurlijk moet rekening gehouden worden met het feit dat een groot deel van de smartphonegebruikers van bovenstaande gebeurtenissen een push-notificatie van één of meerdere nieuws apps hebben ontvangen. Hierdoor is het logisch dat meer mensen hun smartphone pakken. Echter, het wil niet altijd zeggen dat mensen daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in het nieuwsbericht en de app openen. Het bid-request jaaroverzicht is dus een goede afspiegeling van de algemene interesse van smartphonegebruikers in Nederland.

App gebruik in Nederland in 2016

Hoewel mensen veel verschillende mobiele websites bezoeken, besteden zij meer tijd in apps. Dit blijkt uit een Comscore onderzoek naar het app gebruik onder Amerikaanse smartphonegebruikers. MobPro’s ontvangen bid-requests laten zien dat smartphonegebruikers in Nederland ook relatief meer tijd besteden in apps.

Nederland meer in apps
In 2016 ontvangen wij namelijk fors meer advertentieverzoeken vanuit apps dan van mobiele websites. Belangrijke kanttekening hierbij is dat wij in sommige situaties er actief voor kiezen enkel de app bid-requests te willen ontvangen, simpelweg omdat deze meer relevant zijn.

Maar wat zegt het aantal bid-requests over de tijd die mensen spenderen in een app? In tegenstelling tot een mobiele website, scroll je in een app vaak langer door. Op mobiele websites besteden we relatief minder tijd, omdat we in de web context vaak op zoek zijn naar specifieke informatie. Hoe langer je door Nu.nl app of Facebook scrollt, hoe meer advertentieruimtes je langskomen en hoe meer bid-requests wij ontvangen.

Populaire apps in Nederland in 2016

Jaaroverzicht Populaire apps

Apps die veel Nederlanders in 2016 gebruiken zijn – naast Facebook en WhatsApp – ook Nu.nl, Marktplaats.nl, 9292 en Buienradar. In deze apps zagen we de meeste unieke gebruikers langskomen.

Vooral de Marktplaats, Buienradar en Shazam app zijn meer mensen in Nederland gaan gebruiken ten opzichte van het jaar ervoor. Een reden hiervoor kan zijn dat de uitgevers een campagne hebben gevoerd ter promotie van de (vernieuwde) app, zoals Buienradar.

Wordfeud is nog steeds erg populair in Nederland. Tegenwoordig niet alleen meer als woordspelletje, maar ook als dating app. En naast Buienradar, wisselen Nederlanders nog graag af met Weeronline en Buienalarm.

Nieuwe apps in Nederland in 2016
Nieuwkomers in 2016 zijn de app Clean Master (een schoonmaak app voor Android) en Musical.y. Er is geen Digital Native die Musically, een zing- en playbackapp waarmee je videoclips kunt maken en delen, niet kent. Net als bij Instagram, zijn er al heuse Musically sterren geboren. De Amerikaanse tweeling Lisa en Lena kunnen zich onder deze nieuwe lichting celebrities scharen:

Nederlanders gebruiken meer apps in de winter

App gebruik gedurende de dag
Het lijkt erop dat Nederlanders het vaakst apps bekijken als we een momentje voor onszelf hebben. ‘s Ochtends bij het opstaan (07:00), tijdens de lunch (12:00) en tegen het einde van de werkdag (16:00) ontvangen wij veel bid-requests. De echte piek is gelijk aan de prime time bij tv, namelijk van 20:00 en 22:00. Daarna leggen we onze telefoon weg en vertrekken we naar dromenland, want dan loopt het volume hard terug.

Social media apps en nieuws apps zijn gedurende dag populair. Voornamelijk tijdens de lunch willen we de mid-dagelijkse nieuwsupdates, in plaats van entertainment apps. Rond dat tijdstip openen we aanzienlijk minder sport apps, games en TvGids.

Zondag, phone dag
Today I don’t feel like doing anything, so you can find me on my cell phone”, moeten veel Nederlanders denken op zondag. Zondag is namelijk de meest smartphone-minded dag van de week. Met name om 10:00 uur en tussen 19:00 en 20:00 worden de meeste apps druk bezocht. Maandag is drukste mobiele weekdag.

Jaaroverzicht app gebruik in zomer en winter MobPro in Nederland

Het aantal bid-request in de zomer versus het aantal bid-request in de winter.

In de winter stijgt het app gebruik
Zodra de temperatuur daalt, zitten Nederlanders vaker en langer op hun smartphone. Vanaf dat moment stijgt het aantal binnenkomende bid-requests namelijk met een spurt. We kunnen zeggen: hoe dichter bij de nul, hoe groter het aantal advertentieverzoeken. Zou dit wellicht komen door de ‘touch-friendly’ handschoenen, die we inmiddels ongetwijfeld allemaal bezitten? Of zitten we echt liever met dekentje en een sloot thee op de bank, dan dat we de hort opgaan voor wat (meer) sociale interactie?

Pools is #5 meest gesproken smartphone taal in Nederland

Jaaroverzicht Smartphone talen in Nederland

Welke taal spreken de smartphonegebruikers in Nederland in 2016? Of anders gezegd: in welke talen hebben gebruikers in Nederland hun smartphone ingesteld? Weinig verbazingwekkend is dat Nederlands de meest ingestelde taal is. Het wordt opgevolgd door Engels en Turks. Arabisch, Pools en Portugees zijn de meest opkomende talen in de top tien talen van 2016, ten opzichte van 2015.

Jaaroverzicht Nationaliteiten in Nederland

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meet dezelfde verschuiving in het bevolkingsregister. Met name Pools en Portugees zijn sterk opkomende nationaliteiten in Nederland. Opvallend is dat ook de Italiaanse nationaliteit sterk toeneemt in Nederland. Een verschijnsel dat wij (nog) niet terugzien in onze data. Een verklaring hiervoor kan zijn dat minder Italianen populaire Nederlandse apps gebruiken zoals Nu.nl, Telegraaf of Marktplaats.

Wifi vs. Mobiele data

Jaaroverzicht Wifi versus mobiele data

Hoewel mobiele netwerken beter worden, databundels goedkoper en het mobiele dataverbruik stijgt, kiezen smartphonegebruikers in Nederland voornamelijk een wifi-verbinding om online te zijn. Smartphone wordt vaak omschreven als het kanaal dat je voornamelijk on the go, wachtend op de bus of in de rij voor de kassa gebruikt.

Omdat je wifi-verbindingen overwegend gebruikt op plekken waar je langere tijd bent (denk aan thuis, op het werk of in een koffiebar), laat de uitkomst zien dat we mobiel in veel meer (rustige) contexten gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens werk of op de bank voor de tv. Dat laatste is geen onredelijke aanname, kijkend naar de prime time bij smartphone. Leuk is de vraag: op welk scherm focussen Nederlanders zich het meest?

Ken jouw mobiele consument

Vallen we van onze stoel van deze feiten? Niet echt. Het laat wederom zien hoe centraal de smartphone staat in het leven van consumenten in Nederland. We worden ermee wakker en gaan ermee naar bed. Gedurende de dag gebruiken we onze smartphone om op de hoogte te blijven van sociaal, sport en weernieuws. Ook plannen we ons leven beter in dankzij de smartphone. We kopen en verkopen onze spullen eenvoudig via apps, stippelen uit wat we gaan kijken op TV en organiseren onze reizen van A naar B zorgvuldig. Smartphone is de afstandsbediening van ons leven en de extensie van ons brein.
Omdat een smartphone altijd in de zak van de consument zit, is dat het advertentiemedium om zo dicht mogelijk bij de consument te komen en hen te betrekken bij het merk. Ben je nieuwsgierig naar hoe jouw consument zich beweegt op smartphone? Goed nieuws: wij kienen dit graag voor je uit! Bel 020-7028200 of mail naar contact@mobpro.com.

Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.