Nieuws

De nieuwe wereld: voice-driven

De voice-technologie wordt slimmer. Jouw eigen R2-D2 of TARS (de robot van Interstellar) is bijna daar. Dit is wat jíj moet weten over voice-driven-systemen.

Praten met je computer

Communiceren met computers doen we al decennia lang. Eerst door ingewikkelde codetaal in te voeren op het toetsenbord (zoals IT’ers nog steeds doen), gevolgd door vensters met menubalken en iconen die we met een muis activeren. De komst van het touchscreen was de last big shift in de manier waarop mensen interacteren met computers.

De volgende stap is dat we gaan praten met computers. Want waarom typen als je ook kunt praten? Praten is de meest natuurlijke vorm van communicatie van de mens. Het is makkelijker dan omgaan met een interface, net zoals mobiele telefoons handiger zijn dan telefoons met snoeren.

“Sorry, dat kon ik niet verstaan”

Alleen zo makkelijk is dat nog niet, praten met een computer. Iedereen die Siri wel eens een kans heeft gegeven, weet dat een samenhangend en correct antwoord allicht geen standaard is. Áls de virtual assistant van iPhone je al verstaat en begrijpt wat je ‘misschien’ bedoelt.

Ook Google kwam in 2016 met zijn eigen virtual assistant. De opmars van de real-life R2-D2’s en voice technologie danken we aan deep learning. Het is een machine learning-techniek waarbij men de computer, met miljoenen voorbeelden van het internet, traint om een soortgelijke opdracht zo goed mogelijk uit te voeren. Dankzij de training begrijpt een computer onze natuurlijke manier van spreken beter en kan door de biljoenen voorbeeldvragen en -antwoorden betrouwbaarder antwoorden op een manier dat voor ons ook meer natuurlijk klinkt.

Amazon Echo: Amazons virtual assistent

https://www.youtube.com/watch?v=pOL4KWX1IOg&list=PL5DsJ8Kumr3VhpyhDS8GIeZRyqmJbs6dc

Apparaten die nu het dichtst in de buurt komen van Hollywoods beroemde science fiction robot zijn Amazon Echo en Google Home. Amazon Echo is al bij 4% van de Amerikaanse huishoudens het ‘hulpje’ in alle kamers van het huis. Het komt in de vorm van een speaker en luistert onder naam ‘Alexa’ (vernoemd naar de grote historische bibliotheek van Alexandrië in Egypte). Je kan Alexa vragen om jouw favoriete muziek af te spelen of de weersvoorspelling te vertellen. Ook schakelt het de lichten aan en uit en bestelt het voor jou een pizza.

Voice-driven-marketing: de rol van merken in een voice-driven-wereld

Maar als jij aan een computer vraagt om voor jou een pizza te bestellen, waar bestelt het dan een pizza? In de ‘oude’ beeldwereld zou jij zelf, via Google search of een food delivery app, kiezen uit de eerste vijftien mogelijkheden in het overzichtsweergave. De mogelijkheden zijn dan vaak gebaseerd op jouw locatie of browser of bestelgeschiedenis.

Vraag je het face-to-face aan een vriend, dan gaat hij geen vijftien restaurants opnoemen. Waarschijnlijk zal hij op basis van zijn ervaring met pizza delivery, zijn locatie en jou als vriend, één of twee tips geven.

Virtual assistant kiest antwoord

Net als mensen, zal een virtual assistant ook een selectie maken of het kiest direct vóór jou. Een virtual assistant kent jou misschien wel veel beter dan een vriend, op basis van jouw interesses, voorkeuren, locatie, mensen met wie je omgaat en browser-, bestel- én gespreksgeschiedenis.

Hoe gaat een merk om met een voice-driven systeem? Hoe zorg je ervoor dat jij het antwoord wordt van een virtual assistent? Amazon Echo licht al een tipje van de sluier op. Zo bestel je bij Alexa een pizza bij Domino’s, een taxi bij Uber en reken je af via Capital One. Dat niet alleen, net zoals op jouw smartphone kun je bij Alexa handige apps toevoegen. Apps die helpen bij huiswerk, waarmee je de camera bij deur kan bedienen en helpen met recepten en koken. En net zoals bij smartphone zijn er ook minder handige apps zoals een gids met feiten over cricket of ééntje die ‘yo mama’-grappen vertelt.

Wil een merk door de speaker van een voice-driven-systeem komen of ‘gebruikt’ worden door de virtual assistant, dan gelden eigenlijk dezelfde spelregels als nu. Zorg voor een nummer één positie in zoekmachine van de virtual assistant (wees dus top-of-mind) of creëer een waardevolle app die het leven van de consument écht makkelijker en/of leuker maakt doordat je een ‘probleem’ oplost.

Push-advertising

En welke rol heeft push-advertising in deze voice-driven-wereld? Doordat de systemen getraind zijn met veel persoonlijke data over een gebruiker, is het mogelijk om nóg gerichter te adverteren met meer relevante boodschap. Bijvoorbeeld in de vorm van een audio-advertentie. Maar is er wel ruimte voor audio-advertenties? Zo ja, wanneer hoort een gebruiker zo’n advertentie? Tussen de ‘yo mama’-grappen door of tijdens de uitleg van het virtuele kookhulpje (“Dit recept wordt mede mogelijk gemaakt door Braun keukenmachines”).

Kortom, voice-driven-systemen dwingen marketeers opnieuw na te denken over hoe je consumenten bij het merkverhaal betrekt.

Privacy: hoe slimmer, hoe gevoeliger

Een voice-driven-systeem wordt ultiem bruikbaar voor een mens wanneer deze zo gepersonaliseerd mogelijk is. Immers, zo krijg je de beste en meest relevante input.

Om het zo ‘slim’ mogelijk te maken slaat het systeem alle verzoeken op in de cloud. Ook moet het toegang hebben tot data als agenda’s, e-mails, WhatsApp gesprekken en andere apps met persoonlijke informatie. En dat, natuurlijk, laat alle privacy alarmen klinken.

Wat neemt een voice-driven-systeem op en wordt opgeslagen in de cloud? De apparaten luisteren namelijk altijd mee, wachtend tot dat het wordt geactiveerd (“Hé Siri” of “Ha Alexa”). Om die reden, stelt Amazon, dat niet alles wordt opgeslagen in de cloud.

En in hoeverre wordt de data beschikbaar voor commerciële doeleinden, overheid en veiligheidsdiensten? De Amerikaanse FBI loopt meteen al tegen de lamp, doordat een Amazon Echo wellicht een moord heeft overhoort.

De voice-driven-wereld

Voice zal het niet de enige manier worden waarop wij met computers communiceren. Zo zal het soms nog steeds beter uitkomen om met een computer te communiceren door te typen en mogelijkheden aan te klikken.

Toch zullen we de ontwikkeling massaal omarmen, want praten is nou eenmaal wat mensen van nature het liefste doen. Maar omdat voice-driven-systemen nog wat training nodig hebben, zal het nog even duren voordat veel Nederlandse huishoudens hun Alexa adopteren. Dat is maar goed ook, want zo heb jij als merk de tijd om na te denken over jouw rol in de voice-driven-wereld.

Benieuwd naar meer trends op het gebied van mobile marketing? Vul het onderstaande formulier in en ontvang als eerste de Mobile Marketing Trends 2017 whitepaper.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.