Nieuws

Mobile Marketing Trends 2016: wat voorspelden we juist en wat totaal niet?

Wearables, chatbots, mobile video, DMP’s en m-commerce. Mobile marketing trends, we voorspelden ons suf vorig jaar. Hoe doen wij het als Nostradamus, wat is uitgekomen en wat helemaal niet?

“#1 Mobiel is het internet”: Feit

Oké, mobiel is (nog) niet de enige manier waarop mensen het internet gebruiken. Wel gebruikt iedereen, op de meeste 65+’ers na, het voornamelijk op zijn smartphone.  Zo laat Comscore halverwege 2016 weten dat meer dan 50% van de digitale mediatijd in apps gespendeerd wordt.

Het is waarschijnlijk het gevolg van de verbeterde connectiviteit, want in 2016 stijgt het aantal 4G-gebruikers in Nederland met maar liefst 51%. Het Deloitte Global Mobile Consumer Survey (2016) rapport laat zien dat al meer dan de helft van alle Nederlanders 4G gebruikt.

“#2 Early adopters schaffen wearable aan”: Tja, ach…

Mobiel is nog steeds wel voornamelijk de smartphone en een beetje tablet. Horloges, zoals Fitbit dienen hoofdzakelijk als fitnesshulpje. Wel heeft ruim de helft van de sporters zo’n activity tracker, concludeert Smarthealth na een enquête onder haar volgers.

De nieuwste gadget in 2016 komt van Snapchat, met de Spectacles. Een bril waarmee je, vanuit jouw oogpunt, foto’s, video’s en gifs kan maken. De bril, sinds november 2016 verkrijgbaar, creëert heel wat buzz. Het is echter onduidelijk hoeveel mensen er nu werkelijk één op de neus hebben.

De voorspelling van eMarketer in 2015, dat in 2019 twee op de vijf internetgebruikers een wearable gebruikt, is nog niet zo gek. Verwacht echter geen waanzinnig nieuwe en innovatieve tech-producten. Juist bestaande gebruiksvoorwerpen (zoals een horloge, bril of muts) zullen zich transformeren tot digitale producten die, middels een app, connected zullen zijn met – jawel – onze smartphones.

“#3 Data management platform wordt essentieel”: Feit!

Althans voor 91% van de adverteerders geldt dit, blijkt uit de rondgang die Deloitte en het IAB deden eind 2016 onder Nederlandse media managers en CMO’s. Het betekent volgens hetzelfde rapport niet persé dat je dan een data-strategie hebt, maar de eerste stap naar een data-strategie begint met het operationeel organiseren van je data. Hiervoor is het realiseren van een DMP essentieel.

“#4 Geen mobile video, geen aandacht”: Feit!

2016 kent een video-tsunami. Facebook stelt in juli 2016 dat er per dag ruim 8 miljard video’s bekeken worden, 75% ervan op smartphone. De gedaante van video’s veranderd van een breedbeeld video, naar vertical en square. Ook de lengte van de video’s daalt: van maximaal 15 seconden, naar 8 en in april 2016 lanceert YouTube de 6 seconden Bumper video voor TrueView campagnes. Dat niet alleen, ook 360-graden video’s en livestreams zorgen ervoor dat video tekst uit het Facebook nieuwsoverzicht verdrijft.

Mobile ad spend per formaat in de UK. Bron: IAB UK

Begin 2015 is het budget voor video-advertenties op mobiel, nog maar een fractie van het totaal. Eind 2016 gaat het meeste mobiele advertentiegeld naar mobile video, op content en native advertising op mobiel na.

De verwachting is dat de vraag naar video-advertenties alleen maar zal toenemen. Lineair tv-kijken daalt en daarom willen adverteerders hun video online verspreiden. Voornamelijk de tv-gelijke forced exposure video, of wel non-skippable video, wordt populair. Iets waar de consument weer niet op zit te wachten.

Daarom voorspellen wij dat consumenten platformen met dergelijke non-skippable video’s organisch zullen blokkeren (niet meer bezoeken). Het bereik van non-skippable video-advertenties zal daarom nog verder beperkt worden en tegelijkertijd de vraag naar dit soort advertenties wederom op drijven.

“#5 Native wordt programmatic”: Nope.

We waren misschien iets te positief. Native inventory is vanuit Nederlandse publishers vaak nog niet beschikbaar. Ook zijn de posities toch minder ‘native’ dan gedacht. De voorspelling is dus niet helemaal uitgekomen.

“#6 Publishers versterken relatie met consument”: Ja, maar..

“Vanaf 2016 zullen publishers steeds vaker de relatie opzoeken met de bezoekers van hun websites en apps”, stellen we in 2016. Wie regelmatig een nieuwe app download of een nieuwssite bezoekt, wordt gevraagd om in te loggen – soms door een account aan te maken, soms via Facebook. Zo kunnen consumenten gebruikmaken van een app, content verder lezen en interacteren (zoals reageren op artikelen) met het platform.

Middels deze login ontvangen uitgevers meer data over bezoekers en kunnen ze verbanden leggen tussen de verschillende platformen. Echter, het werkt vooral als de content daadwerkelijk uniek genoeg is.

Het laatste zorgt ervoor dat de schaal van dit soort initiatieven achter blijft. De relatie tussen consumenten en uitgevers is dus wel degelijk versterkt, alleen nog voor een te kleine groep mensen. Gaat het uitgevers lukken om meer relaties aan te gaan? En gaat dat ervoor zorgen dat een uitgever met die data dezelfde relevantie kan bieden als bijvoorbeeld Facebook?

“#7 M-commerce maakt flinke stappen”: Feit

Adyen voorspelt dat in 2016 in het Verenigd Koninkrijk 50% van de digitale betalingen via smartphone wordt afgerekend. Hoewel Adyen de nieuwe cijfers nog niet heeft gepubliceerd, lijkt volgens het mobile commerce rapport van Criteo de voorspelling te kloppen. In Q2 2016 worden in het Verenigd Koninkrijk meer betalingen gepleegd via smartphone dan via desktop. Nederland klimt in het rapport van 33% in Q2 2015, naar 36% in Q2 2016.

Mobile commerce versus desktop commerce in 2016. Bron: Criteo.

54% van de mobiele transacties wordt geleverd via apps, het overige deel via de browser. In Nederland shoppen we voornamelijk via de mobile browser, blijkt uit de Deloitte Global Mobile Consumer Survey (2016). Waarschijnlijk omdat er weinig (gebruiksvriendelijke) shopping apps bestaan.

Het aantal conversies via mobile web versus desktop en app. Bron: Criteo.

Een gebruiksvriendelijke (en dus succesvolle) shopping app in Nederland is natuurlijk Bol.com. Het online warenhuis verbreekt in 2016 een feestdagenrecord met een half miljoen verkochte cadeaus, 45% van het bezoek kwam via smartphone. Het bevestigt dat als de gebruiks- en koopervaring van een app of een mobiele website zo vriendelijk is, smartphone vaker wordt verkozen boven desktop.

De flinke stappen van m-commerce zorgen voor een nieuwe uitdaging, namelijk data. Hoe meer mobiele transacties worden gepleegd, destemeer belangrijk het is om het gedrag van een consumenten op smartphone te begrijpen én herkennen. Daarom speelt in 2017 het samenvoegen van data een hoofdrol in de ontwikkeling van m-commerce en mobile marketing voor het leveren van customized service zoals betalingen, leveringsopties en persoonlijke aanbiedingen.

“#8 Steeds meer merken komen we tegen in messaging app”: Feit

KLM is in september 2016 de eerste luchtvaartmaatschappij die service aanbiedt via Facebook Messenger. Passagiers kunnen vragen om boardingpasses, boekingsbevestigingen, reisupdates en vertragingen.

Hoewel Univé, Eneco en recent de NOS volgen, loopt de chatbot in messaging apps nog in de luiers. De voornaamste reden is de kwaliteit van de antwoorden: hier klopt vaak geen hout van. Het kan misschien een paar standaard vragen beantwoorden, maar zeker geen klacht afhandelen of reis boeken.

Toch is een toekomst waarin we een computer gaan vragen om een reis te boeken of een pizza te bestellen zo ver nog niet. In 2016 lanceert Google de Google Assistant, vergelijkbaar met Apple’s personal assistant Siri. Deze voice-driven-systemen voorspellen dat een messaging app, in de vorm van een typende chatbot, eigenlijk al weer achterhaald is. Wil je meer daarover weten? Lees hier alles over de nieuwe voice-driven-wereld.

Mobile Marketing Trends 2017

Zo, dat ging zo slecht nog niet. Dit jaar kijken we opnieuw in onze glazen bol. Benieuwd naar de mobile marketing trends voor 2017? Vul het onderstaande formulier in en ontvang op 31 januari als eerste de Mobile Marketing Trends 2017 whitepaper!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.