MobPro, Mobile Professionals, Mobile Payments, Nederland
Nieuws

Hoe is het met mobile payments in Nederland?

Betalen bij de kassa met je mobiel. Amerikanen en Aziaten slikken het als zoete koek. Wat kunnen we van mobile payments verwachten in Nederland?

Mobile payments een internationaal succes

Afrekenen bij de kassa met je smartphone of smartwatch. Je bankpas heb je niet nodig, want deze zit in jouw mobile wallet. Overigens niet alleen je bankpas, ook jouw ziekenfondspas, passen van verzekeringen en de klantenpas van winkels en merken zijn hier gebundeld. Nooit meer zoeken naar die bonuskaart of vragen of de cassiere er één heeft om te scannen. Nee, je drukt je smartphone (of watch) tegen de NFC-lezer van de pinautomaat en all is done.

China en Amerika aan kop

Klinkt dit nog iets te futuristisch voor je? Kijk dan eens naar landen zoals China en de VS. Daar kennen betaalsystemen en digitale portemonnees van Apple (Apple Pay) en Google (Google Wallet) al veel gebruikers. In China maakt nu 25% (á 200 miljoen gebruikers) van de smartphonebezitters gebruik van de mobile wallet. In de VS tellen de mobile wallets maar liefst 50 miljoen gebruikers.

Near Field Communication

De onderliggende techniek is hetzelfde als contactloos betalen met een bankpas. Bijna alle smartphones hebben tegenwoordig een NFC-chip (Near Field Communication). Informatie die op de chip van een bankpas staat wordt op je smartphone opgeslagen. Wanneer je de smartphone dichtbij een NFC-tag van een kassa houdt, wordt de betaling verwerkt.

Winkels ronselen mobile payments aanhangers

eMarketer verwacht dat het aantal gebruikers in China met meer dan 60% toeneemt. In Amerika met ongeveer 40%. Dat komt niet alleen omdat de wallets als standaard app worden opgenomen in de app folders van de besturingssystemen – en dus dat mensen het zo vanzelf gaan gebruiken. Ook is de verwachting dat winkels, middels loyaliteit- en promotiecampagnes, consumenten gaan aansporen gebruik te maken van mobile wallets.

Het is namelijk aanneembaar dat, hoewel naam en bankgegevens beschermt blijven (daarover meer verderop in het artikel), merken op deze manier meer inzicht krijgen in de contactmomenten met consumenten.

De mobile payment cultuur in Nederland

In Nederland zijn we intussen prima gewend aan het contactloos betalen met bankpassen. Maar hoewel de techniek hetzelfde is, doen we dit nog niet zo vaak met smartphone. Apple Pay en Google Wallet zijn dan wel nog niet gelanceerd in Nederland, Nederlandse banken hebben de infrastructuur hiervoor al wel gelegd.

De rol van banken in de mobile payment cultuur

Met speciale apps van Rabobank, ING en ABN Amro kunnen klanten al betalen met hun smartphone. Slechts Android-gebruikers beschikken hierover, want Apple geeft de NFC-chip niet vrij voor andere toepassingen dan Apple Pay.

De Nederlandse mobiele betalers (met Android) loopt weliswaar in de grote aantallen, wel neemt het behoorlijk toe. In 2016 gaf Rabobank prijs dat tienduizend mensen de mobile payment functie gebruiken, nu zijn dat er 25.000. Later dit jaar zal Rabobank een update uitbrengen van de Rabo Wallet, uiteraard alleen voor Android-gebruikers. Aan deze wallet kun je dan niet alleen je bankpas koppelen, ook is het mogelijk om andere klantenpassen op te slaan. Zelfs kun je met de nieuwe versie parkeertransacties plegen, via een API van MyOrder. Hierdoor zouden Android-gebruikers geen extra parkeer app meer nodig hebben. 

ING laat weten dat de betaal-app inmiddels 140.000 actieve passen kent, volgens een artikel uit het NRC telde de bank vorig jaar nog 50.0000 downloads.

De infrastructuur mag er dan wel zijn, maar het loopt nog niet echt storm. Dat is misschien ook de reden waarom Apple en Google hun wallets nog niet geïntroduceerd hebben. Misschien moet Nederland de toegevoegde waarde nog ontdekken. Of wellicht lopen we tegen drempels aan zoals veiligheid, daarover verder in dit artikel meer.

Over de vraag óf de wallets Nederland gaan overnemen, hoef je niet te twisten. Apple beschermt zijn NFC-chip immers niet voor niets. En de ‘geschiedenis’ leert ons dat zodra we eenmaal de gemakkelijkheid van een mobiele oplossing hebben gevonden, we het voortaan enkel via mobiel doen. Denk maar aan de mobiel bankieren app of het bestellen van eten of een taxi. Dan wordt het natuurlijk de vraag, wie gaan deze ‘strijd’ winnen? Onze vertrouwde Nederlandse banken of die buitenlandse grootmachten?

Veiligheid van mobiel betalen

Een niet te ontkennen aspect is in deze ook de veiligheid. Bij contactloos betalen met bankpassen verloopt het immers niet altijd even soepel. Dieven weten op creatieve wijze mensen van geld te bestelen.

Apple Pay werkt echter met Touch ID. Om iets te betalen zul je dus eerst je vinger moeten scannen. Ook is Apple Pay sinds kort aan te sturen met je stem via Siri. Naast deze veiligheids implementaties zien winkeliers ook de naam, bankgegevens en beveiligingscode van de klant niet. Zo voorkomt Apple fraude en geeft het gebruikers een veilig gevoel.

Bij Android Pay van Google worden bij betalingen corresponderende tokens aangemaakt om de betaling goed te keuren. Die token vervangt je echte creditcardnummer met een tijdelijke ‘dummy’ van zestien tekens. Zo kan iemand die je probeert te skimmen nooit permanente data zoals je creditcard nummer onderscheppen. Ook wordt Touch ID in steeds meer Android toestellen verwerkt. In de toekomst kan Android Pay dit dus gaan verwerken in de betaalwijze.

Offline en online werelden komen samen

De smartphone als betaalsysteem bij online én offline aankopen. De oplossing klinkt ideaal: niet meer allerlei pasjes in je portemonnee, maar gebundeld in de smartphone. Het enige apparaat of voorwerp dat je toch altijd al bij je hebt. De infrastructuur in Nederland is er en daarom zal het niet lang duren voordat de gebruikers komen.

Zo zal smartphone dus, ook in de offline wereld, een centrale rol spelen in het betaalproces. De online en offline werelden komen bij elkaar. Het levert meer meetbare contactmomenten op en een meer complete customer journey. Marketeers moeten zich op tijd gaan afvragen wat dit gaat betekenen voor advertising.

Discussie

2 reacties op ‘Hoe is het met mobile payments in Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.