Achter de schermen

Wat vertelt een Software Engineer dat hij doet op feesten?

Gijs is software engineer bij MobPro. Hoe leg je dat nou uit op verjaardagen? Gijs vertelt:

Nou Gijs, zeg het maar. Wat vertel je op feesten en partijen als mensen je vragen wat voor werk je doet?

“Mooie uitdaging, op elke verjaardag weer. Voorheen zei ik ‘software engineer’. Nu is het vaak: ‘ik stuur een team van developers aan.”

Dat zegt mij nog steeds helemaal niets Gijs.  

“Klopt, de meesten niet overigens. Wel begin ik zo mijn demonstratie. Ik vraag iedereen om hun mobiel erbij te pakken en een app te openen. De meesten hebben Nu.nl wel. Dan leg ik uit dat, tijdens het inladen van een mobiele advertentie, een kleine veiling plaatsvindt tussen netwerken die de plek willen inkopen. Na dit verhaal volgen vaak drie typen reacties: 1) haakt af en gaat zijn app gesprekken beantwoorden of een drankje halen, 2) de “advertenties zijn irritant”-reactie of 3) “Oké, continue..”. Bij reactietype 3 probeer ik uit te leggen dat we heel veel van dat soort veilingen doen en dat ik hiervoor een platform moet ontwikkelen.

En reactietype 2, voel je je aangevallen door die advertentie-haters?

“Nee, ik vertel dan heel passioneel hoe ik de wereld juist verlos van advertenties die zij zo irritant vinden. Hm, misschien voel ik me toch een beetje aangevallen.”

Geef eens toe, waar schep je over op?

“Nou dan zeg ik dingen als: “die veiling beantwoorden wij in slechts een aantal milliseconden” en “we doen wel 12.000 veilingen per seconde”. Zo probeer ik een beetje de blits te maken.”

MobPro, Mobile Professionals, Tech interview

Het development team draaiend op volle toeren.

Van welke aanname door ‘gewone’ mensen gaan jouw rug haren overeind staan?

“Of ik niet met allemaal nerds samenwerk. Ok, we zijn misschien niet zo flamboyant als de mensen van sales, maar stil en ingetogen zeker niet!”

Dat zeg je wel, maar op de tech vloer is het altijd ijverig stil.

“Dat kan ik niet ontkennen. Het ontwikkelen van een verbetering of feature doe je zelfstandig en het duurt soms dagen of zelfs weken! Developers hebben een ijverig en volhardend karakter, daarbij ook nog een beetje eigenwijs. Daarom komt er soms geen geluid van af. Maar ondanks dat communiceren we wel hoor.”

O ja, hoe communiceren jullie dan?

“We werken onderling met zogenaamde ‘pull requests’. Wanneer we een specifieke feature willen creëren, is daar een stuk code voor nodig. Dat is een lastig proces, een werkende code maken. Daarom controleren we elkaars werk. Iedereen stuurt pull requests naar elkaar, zodat de ander met een frisse blik naar hun geschreven code kan kijken. Zo voorkom je dat je dingen over het hoofd ziet of te lang met één code bezig bent.”  

Gijs in actie met zijn uitgesproken development team.

Heb je altijd al gedroomd van een carrière in code schrijven voor advertising?

“Ik weet niet beter. Mijn vader, ook uit het ICT-wereldje, zette mij altijd achter een computer om te ontdekken hoe codes werken. Dat deed hij ook bij mijn broer en die belandde in advertising. Ik volgde. Je begrijpt, aan tafel bij mijn ouders gaat het dan ook veel over advertising en ICT. Dit tot groot verdriet van mijn moeder.”

Ik heb een dilemma voor je: een week zonder mobiel of een week zonder laptop?

“Nou, ik kan prima wat langer zonder mijn mobiel. Hoewel je tegenwoordig leuke apps hebt, werkt coderen toch het beste op een laptop. Voor MobPro uiteraard, maar daarnaast werk ik ook altijd aan eigen leuke projectjes. Want ja, een developer zonder side projects is als een gin zonder tonic.”

Kan jij net zo passioneel vertellen over het werk als software engineer of front-end developer? En heb jij een hunger voor high performance projecten? Gijs is op zoek naar versterking in zijn uitgesproken team! Bekijk deze software engineer vacature. Of zie hier de vacature voor front-end developer

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.