Nieuws

Wat we kunnen leren van Azië

De wereld kijkt op dit moment vol nieuwsgierigheid naar de Mobile World Congress in Shanghai. Azië staat namelijk aan het hoofd van de tech-industrie. Gadgets, apps of robots, alles lijkt daar te gebeuren. Wat kan de rest van de Westerse wereld leren van tech tijger Azië?

Van copycat naar inventor

Hoewel Azië eerder te boek stond als de producent van alle namaak telefoons en gadgets, beweegt het steeds naar een rol als inventor. Alan Lau en Gregor Theisen, digital experts van Digital McKinsey in Azië, stellen dat dit vooral te maken heeft met de open-minded instelling voor innovatie van Aziaten. Doordat traditionele services vaak slecht geregeld zijn in Aziatische landen, is men meer open voor nieuwe technologische ontwikkelingen.

Van welke technische ontwikkelingen kunnen wij, de Westerse wereld, leren van tech-minded Azië?

#1 Smetteloze informatievoorziening

Veel landen in Azië staan door armoede, overbevolking en onherbergzame gebieden met veel sociale en logistieke uitdagingen. De smartphone heeft in de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld in het wegnemen of minimaliseren van een aantal van die uitdagingen.

Zo wordt in meerdere onderontwikkelde landen de smartphone gebruikt om mensen, die niet als geregistreerd staan in het bevolkingsregister, te identificeren. Ook apps voor openbaar vervoer in Azië komen met interessante features. De Koreaanse metro app Jihachul vertelt niet alleen op welk perron je moet zijn voor jouw metro. Het vertelt je ook precies in welke metrowagon je het best kunt instappen om zo bij de juiste trap of uitgang uit te stappen. Zo kun je een overstap redden en/of sneller op de plaats van bestemming zijn. In WeChat is er zelfs een feature met een heat map waarmee je kunt zien hoe druk het is op bepaalde plekken, zoals in een winkelstraat of treinstation.

Hoewel we in Europa geen jungles hoeven te trotseren om kinderen of jezelf te registreren bij een gemeente, laten deze voorbeelden zien dat de overheid en grote instanties begrijpen dat de smartphone een belangrijk informatiekanaal is. Dat overigens niet alleen het leven makkelijker maakt voor bewoners en consumenten, maar ook de (overheid)instanties zelf.

#2 Same day delivery

Niet alleen de informatievoorziening is smetteloos, ook aan de service in Azië kunnen we nog een puntje zuigen. Bijvoorbeeld als we kijken naar het ‘same day delivery’-concept. Op de Capital Markets Day vertelde e-commercespecialist Zalando dat bezorgingen op dezelfde dag populairder is bij millennials en dat het de NPS-score significant positief beïnvloedt. Echter, veel retailers in Nederland en rest van Europa worstelen met het concept. Niet alleen vanwege de kosten, maar met name ook logistiek.

Je raadt het al: in Azië hebben ze daar een oplossing voor, namelijk on-demand delivery management platforms. Deliveree is de on-demand delivery service in Bangkok. Bedrijven én particulieren kunnen een opdracht bij dit platform plaatsen om deze dezelfde dag nog te laten bezorgen.

#3 De uber apps

In Europa worden we omsingeld met Amerikaanse internetbedrijven, zoals Dropbox, Google, YouTube, Facebook en WhatsApp. In China spreken we van The Great Firewall. Ze hebben ‘hun eigen’ internet, waar zowel buitenlandse bedrijven als gebruikers niet worden toegelaten.

Chinezen kennen dus geen Google, Facebook of Twitter. Wel hebben ze hun eigen look-a-likes: voor Google hebben ze Baidu, voor YouTube is er Youku en ook hebben ze hun eigen versies van Amazon, Ebay en Uber. Maar nu hebben ze iets bijzonders gecreëerd waar de Westerse wereld met open mond naar kijkt, namelijk de zogenaamde monster of uber (met een kleine letter ‘u’) apps.

De monster app

Een app die zo geëvolueerd is dat gebruikers er werkelijk álles mee kunnen regelen of consumeren, is WeChat. Het is WhatsApp, Facebook, Skype, Uber, Amazon, Instagram, Tinder en betaal app in één. Daarnaast kent het ook andere features zoals het boeken van afspraken bij huisarts, restaurantreserveringen of het kopen van aandelen.

Persoonlijke data in handen van de overheid

Het klinkt ideaal, je leven regelen vanuit één app. Maar het levert ook absurde volume aan persoonlijke data op. Ze weten waar je over praat, met wie je praat, wat je leest, waar je heen gaat, waarom je daarheen gaat, wie je daar gaat ontmoeten, wat je koopt online én offline.

Voor adverteerders is dit dé uitkomst. Waar wij data management platformen nodig hebben om data van Facebook, Google en andere uitgevers te verbinden, hebben zij alles op één plek. Máár, en let op dit is geen kleine ‘maar’, deze bedrijven zijn verplicht om die informatie te delen met de overheid. En laten we wel zijn, de Chinese overheid heeft geen feilloze reputatie als het gaat om het schenden van mensenrechten.

De westerse monsters

Maar ook het westerse internet beweegt naar deze uber apps, sinds bedrijven als Google en Facebook (denk aan Facebook messenger) steeds meer dezelfde features overnemen. En met China als voorbeeld, kunnen we ons alvast afvragen of slechts enkele bedrijven en de overheid elke stap van ons kunnen volgen.

Het westen wordt copycat

Azië is niet langer het continent voor goedkope rip-offs. Wil je weten hoe tech en het internet zich gaan ontwikkelen in Europa, dan nemen we landen als Japan en China als voorbeeld en kijken we af hoe wij het beter kunnen doen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.