MRAID Versie 3.0 IAB MobPro
Nieuws

De nieuwe viewability standaard is gelanceerd met MRAID 3.0

Vrijdag publiceerde het IAB een nieuwe versie van de Mobile Rich Media Ad Interface Definitions (MRAID). De nieuwe versie bevat een scala aan nieuwe standaarden waarmee adverteerders meer inzicht hebben in de viewability, audibility en laadtijd van hun rich media advertenties in apps op smartphones.

Meer inzicht in de ad lifecycle met MRAID 3.0

MRAID is een verzameling aan specificaties die ervoor zorgt dat alle functionaliteiten van een mobiele advertentie in elke app op de juiste manier wordt getoond. Denk aan de functie om een video af te spelen na een click-to-play of het vergroten van een advertentie tot een full-screen interstitial. Voorheen hanteerde elke uitgever of app daarvoor zijn eigen specificaties, wat voor een ad designer betekende dat hij voor elke app een op maat gemaakte advertentie creëerde.

Waar de eerste MRAID versies zich voornamelijk focusten op het juist tonen van advertenties op grote schaal, voorziet de nieuwe standaard meer inzichten in de levensloop van een advertentie. Zie hier de features van MRAID Versie 3.0 op een rij:

  • Viewability – de mogelijkheid om de viewability van in-app advertenties te meten zónder bijkomstigheid van een specifieke viewability SDK van een derde partij. Daarnaast is het mogelijk om, naast het uitvragen óf de advertentie zichtbaar, ook te vragen in hoeverre (met welk percentage) de advertentie in beeld is.
  • Ad-readiness – de mogelijkheid om een advertentie helemaal in te laden, alvorens deze weer te geven. Zo voorkom je dat gebruikers (halve) witte of zwarte vlakken zien en heb je meer inzicht in de levensloop van je advertenties.
  • Audibility – de mogelijkheid om te meten of audio is ingeschakeld op het apparaat en of gebruikers het volume van de advertentie harder of zachter hebben gezet.
  • Locatie data – de mogelijkheid om de locatie data te gebruiken voor het personaliseren van advertentie content, mits de gebruiker en app uitgever daar toestemming voor geeft.
  • Video advertising – de standaarden voor video advertising, Video Player Ad Interface Definition (VPAID), zijn nu volledig geïntegreerd zodat de levensduur van en interactie met de video nu in elke app en bij elke uitgever op dezelfde manier wordt gemeten.

Patrick Emmen van Improve Digital tekent onderleiding van Dominiek van Esse (MobPro) de intentieverklaring voor de integratie van MRAID 3.0 tijdens de MRAID 3.0 Official Dutch Launch Party.

Nederlandse uitgevers tekenen voor MRAID Versie 3.0

Het is essentieel dat de industrie MRAID Versie 3.0 direct in gebruik neemt. Immers, consumenten spenderen ruim 50% van hun digitale media tijd in apps en dat aandeel groeit.

Om het implementatieproces te versnellen organiseerde MobPro vorige week de MRAID 3.0 Official Dutch Launch Party voor alle Nederlandse app uitgevers en SSP’s (bekijk hier de foto’s). Uitgevers spelen namelijk een belangrijke rol in het integreren van de nieuwe richtlijnen. Zij moeten hun app(s) updaten zodat het de nieuwe standaarden ondersteunt.

Vanuit verschillende perspectieven maakten uitgevers en SSP’s kennis met de voordelen van de nieuwe versie. Zo vloog Celtra, een creatieve managementplatform, en presenteerde de nieuwe creatieve mogelijkheden met MRAID 3.0. Afsluitend tekenden de aanwezigen een intentieverklaring waarmee zij beloven dat, zodra de betrokken adserver partner MRAID Versie 3.0 ondersteunt, zij zich inzetten voor de integratie van de nieuwe standaard.

Hoewel het implementatieproces grotendeels afhankelijk is van de betrokken adserver partijen, zoals Google, verwacht MobPro dat een groot deel van de Nederlandse uitgevers voor het einde van het jaar hun app(s) kunnen updaten. Het betekent dat adverteerders vanaf 2018 voordeel hebben van de nieuwe functionaliteiten.

Direct aan de slag met MRAID 3.0

Ondanks dat uitgevers en SSP’s nog wachten op de technische ondersteuning, kunnen ad designers en adverteerders wél direct aan de slag met de MRAID 3.0 specificaties. Apps met een oudere versie ondersteunen de nieuwe functionaliteit nog niet, het doet géén afbreuk op de werkzaamheid van de al bestaande functies. Met het direct in gebruik nemen van de nieuwe specificaties, zijn adverteerders en/of creatieve partijen al voorbereid op de toekomst en is MRAID 3.0 ready to go.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom MRAID 3.0 en de implementatie ervan? MobPro houdt adverteerders, uitgevers, SSP’s en andere relevante ad tech partijen op de hoogte middels een MRAID nieuwsalert. Vul het onderstaande formulier in en ontvang de belangrijkste(!) updates in jouw mailbox.Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.