Smartphone reizen vakantie zomervakantie mobile travel mobpro mobile advertising marketing
Nieuws

Travel trends: dit moeten merken weten over de mobile traveler

Steeds meer vakantiegangers gebruiken de smartphone bij het plannen én houden van vakanties. Dit is wat jij als merk moet weten over de mobile traveler:

One swipe away from your next destination

Wanneer heb je voor het laatst een reisgids van een reisbureau besteld? Hoe vaak loop je tijdens de vakantie nog een restaurant binnen, zonder te weten wat de rest van de wereld ervan vond? Smartphones en apps hebben de manier waarop consumenten beslissingen maken compleet veranderd. Zo ook als het gaat op het plannen en houden van vakanties.

55% boekt reis via smartphone

eMarketer verwacht dat in 2017 55% van de reizigers hun vakantie via smartphone boekt. Dat betekent uiteraard dat het overige deel níet via smartphones plaatsvindt. Echter, onderzoek van Google wijst uit dat 46% van de consumenten die onderzoek plegen via smartphone hun definitieve besluit op mobiel maken, vervolgens schakelen zij over naar een ander device om de boeking rond te maken.

Mobile vitaal in bewustwordingsfase voor travel

Is mobile dus het nieuwe saleskanaal voor de travel industrie? Amerikaans onderzoek wijst uit dat bijna 40% van de reizigers maandelijks denkt aan het plannen van een vakantie. Vanaf deze bewustwordingsfase duurt het gemiddeld drie tot vijf maanden voordat consumenten daadwerkelijk boeken. Gedurende deze tijd is de kans groot dat zij ontvankelijk zijn voor boodschappen omtrent vakanties zodra deze onder de vingertoppen verschijnt.

Sinds Nederlanders steeds meer online tijd spenderen op smartphone, en millennials al meer tijd dan op desktop, is het dus vitaal om als  aanwezig te zijn tijdens die bewustwordigs- en overwegingsfase. Zo zorg je voor een meer top-of-mind positie op het moment waarop de consument een beslissing maakt.

Reizigers erg gevoelig voor last-minute deals

69% van de travelers is meer bezorgd over het vinden van de beste vakantie-aanbieding of over het maken van de juiste beslissing voor hun trip, dan voor beslissingen over wat de beste hypotheek is, welke dakpannen goed zijn voor het huis of welke wasmachine het langste meegaat. Reizigers zijn, op de weg voor het maken van een beslissing, erg gevoelig voor prijsaanbiedingen en last-minute deals. Center Parcs speelt hier handig op in met de dynamische last-minute banner.

Reis apps meest gedownloade apps in Nederland

Google stelt dat één op twee internationale reizigers, eenmaal aangekomen op bestemming, de smartphone gebruikt om de bezienswaardigheden en activiteiten te bekijken. Dat, en de eerder genoemde cijfers, verklaren wellicht waarom in Nederland Booking.com de #3 (Android) en #4 (iOS) meest gedownloade app iin 2017. Het blijkt uit cijfers van App Annie. Het is niet de enige populaire reis app. Ook de apps van TripAdvisor en Airbnb halen de top 10. Het bevestigt niet alleen de belangrijke rol van smartphones in het plannen van vakanties. Het laat wederom zien dat consumenten continu multitasken tussen diverse mobiele platformen. Hier lees je meer over hoe je de doelgroep, die over verschillende platformen beweegt, nu betrekt bij je merk.

Roam like at home

Niet alleen consumenten gaan er tussenuit in de zomer. Ook veel merken plannen een zomerreces in voor advertising, stelde Jeroen al eens. Waarom campagnes voeren als iedereen in het buitenland zit, toch?

Hoewel we allang niet meer zo unplugged zijn op vakantie als in 1997, heeft het Europese Parlement daar deze zomer definitief een einde aangemaakt. Tenminste, als je in Europa op vakantie gaat. Na lang debatteren heeft het Europese Parlement op 15 juni 2017 de extra roamingtarieven afgeschaft. Europese reizigers kunnen nu overal in Europa sms’en, bellen en internetten zonder dat zij daarvoor extra kosten betalen. ‘Rome like at home’, luidt de slogan van de EU ook wel.

Net zoals thuis, hebben Europese vakantiegangers overal en continu toegang tot het internet en daarmee kunnen ze dus ook hun dagelijkse apps en sites checken. Dus waarom geen campagnes voeren, voor bijvoorbeeld activiteiten en bezienswaardigheden, als mensen in het buitenland zitten?

Retargeting: de vakantiekater komt later

De vakantie zit er op. Vermoeid en met weemoed sta je te wachten tot jouw koffer op de bagageband verschijnt. De estimated time van de bagage drop is nog niet bekend gemaakt, dus je zoekt wat toevlucht in je telefoon. Terwijl je het nieuws door scrollt (dat je vóórdat je het vliegtuig instapte ook al gelezen had – wánt ‘roam like at home’), word je getergd door een totaal irrelevante herinnering. Namelijk het Italiaanse Airbnb appartement, waar je tot gisteravond nog met je glas rode wijn op het balkon zat te vertoeven, verschijnt als advertentie in je Instagram feed. Weg vakantiesferen, de grens der irritatie is weer bereikt.

Mobile en travel advertising marketing Airbnb

Diederick kan het niet vaak genoeg herhalen: de frequency cap is één van de meest genegeerde instrumenten waarmee we voorkomen dat we gebruikers niet tot in den treure achtervolgen met dezelfde advertentie. In het artikel ‘Frequency cap: who cares?!’ lees je dat een consument een advertentie al irritant vindt na vijf keer zien en na drie impressies is er tevens al een duidelijke afname in interactie.

Bovendien geeft een gebruiker aan voor welke periode hij een accommodatie zoekt. Waarom deze data ook niet gebruiken? Kortom, vererger vakantiekater niet en gebruik de frequency cap.

De smartphone speelt een prominente rol in het proces van het plannen van vakanties. Ben jij nieuwsgierig hoe jij jouw doelgroep kan betrekken bij het merk via mobile advertising? We denken graag mee. Bel 020-7028200 of mail naar info@mobpro.com.

Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.