Nieuws

Data op dinsdag: groei programmatic advertising op mobile zet door

Elke dinsdag handige feiten waarmee jij de show steelt op je werk of op feesten. Deze week: ruim een derde van de inventory van programmatic advertising is inmiddels mobile.

Mobile blijft terrein veroveren

In opdracht van brancheorganisatie Interactive Advertising Bureau Nederland, IAB Nederland, deed Deloitte onderzoek naar programmatic advertising in Nederland. Recent bracht het IAB de resultaten over 2016 naar buiten. Uit de cijfers van de Programmatic Advertising Study over 2016 blijkt dat programmatic advertising op mobile een flinke groei heeft gemaakt: maar liefst 35% van de revenue komt nu uit mobiel en tablet. Ter vergelijking: in 2015 was dit nog ‘slechts’ 29%, het nieuwe rapport laat dus een toename van bijna 21 procent ten opzichte van het jaar ervoor zien.

Bron: IAB Nederland/Deloitte.

Een belangrijk gedeelte van de toename komt uit in-app: advertenties die worden getoond binnen een app. Het aandeel van in-app van de revenue is het sterkst gegroeid: met 50% van 6% naar 9%. Dit is niet heel gek als je kijkt naar hoe men de smartphone het meest gebruikt, in 2016 (GfK) kwam 80% van het mediagebruik voort uit apps, tegenover 20% in de mobiele browser.

Dat steeds meer adverteerders mobile programmatic inzetten om hun doelgroep te bereiken, is logischerwijs te verklaren door het stijgende smartphonegebruik in Nederland. Niet alleen bezitten inmiddels 83% van de Nederlanders een smartphone, ook worden deze steeds intensiever gebruikt. In 2016 werd er volgens de Autoriteit Consument & Markt door Nederlandse mobieltjes maar liefst 185 miljard MB aan data gebruikt. Dat is een toename van 63% in vergelijking met 2015.

Om die reden stelde Dominiek vorig jaar al in het artikel ‘Programmatic & mobiel: a match made in heaven’ dat mobile programmatic meer voordelen biedt dan bijvoorbeeld desktop programmatic. Omdat de smartphone bijna altijd alleen van één persoon is en de meeste van ons deze continu bij zich hebben, levert het (meer) accurate data op. Hierdoor kunnen adverteerders nauwkeuriger hun doelgroepen bereiken.

Video: the rising star

Naast inzichten over de ontwikkelingen in mobile blijken uit het rapport nog enkele andere, opvallende trends. Over het geheel groeide programmatic advertising 20%. Ook duikt binnen programmatic advertising de video trend weer op: ten opzichte van 2015 was er voor programmatic video een omzetstijging van 95%. Ten slotte heeft alle aandacht voor transparantie de afgelopen jaren ook effect gehad: zo is er een checklist voor transparantie over de kosten en fees van programmatic advertising uitgegeven door het IAB. Ook ‘blind’ inkopen is van 15% naar vrijwel nul gegaan, de volledige URL en informatie over in welk deel van de website of app de advertentie wordt geplaatst is nu bekend bij de koper.

Bron: IAB Nederland/Deloitte.

Volgende week weer een nieuwe Data op Dinsdag. Kun je tot die tijd niet wachten? Bel 0207028200 of mail naar contact@mobpro.com. We hebben altijd scherpe en bruikbare data paraat!

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.