Nieuws

MobPro’s gids voor mobiele formaten, deel 1: video

Mobile advertising is uniek qua mogelijkheden in creatie en interactie. Er zijn vele opties: van video’s, naar store locators en shake banners. Maar wanneer pas je welke feature toe bij je mobiele advertentie en wat is de valkuil? MobPro schiet te hulp en komt met dé gids voor mobiele formaten. Deze week het eerste deel van ons drieluik: video.

Video

Wanneer je awareness wilt creëren zit je goed bij mobile video. Mensen kijken steeds meer video en de impact van een mobile video kan groot zijn. Je leest het goed: kán groot zijn. Bij het inzetten van mobile video zijn er namelijk een aantal punten om op te letten. De concentratieboog van een gebruiker op mobiel is bijvoorbeeld vrij kort. Omdat de gemiddelde tijdsduur per gebruik op een smartphone een stuk korter is dan die wanneer iemand televisie kijkt, is het verstandig de video op mobiel ook korter te houden.

Er is nog geen consensus over wat precies de ideale lengte van een video op mobiel is, ook omdat dit samenhangt met het doel van de campagne. Wel is men het over eens dat korter in de regel beter is, denk aan 8 tot 15 seconden. Voor 2018 wordt er zelfs voorspeld dat 6 seconden de perfecte lengte gaat zijn. Daarnaast kan het een goed idee zijn een timer in beeld te laten zien, zodat de gebruiker precies weet waar hij of zij aan toe is.

Ook anders, dan bij een medium als televisie, is het formaat van het scherm waarop de video wordt bekeken: een stuk kleiner. Dit is iets waarmee je rekening moet houden in een campagne, beelden gemaakt voor een groot scherm vertalen niet altijd goed naar een smartphonescherm. Mobiel biedt in tegenstelling tot televisie meerdere formaten waar de video in getoond kan worden, zoals interstitial video’s en halfpage advertenties.

Een derde punt is dat mobile video’s impact moeten maken zonder gebruik te maken van geluid. Advertenties worden namelijk altijd zonder geluid afgespeeld op smartphones. Mobiele gebruikers horen pas eventueel geluid wanneer ze op de volumeknop van de advertentie klikken. De video moet dus zonder geluid een grote impact maken. Indien nodig kun je ondertiteling of trefwoorden aan de video toevoegen. Ook is het belangrijk te letten op op welk platform en in welke context je de video toont. Wil je de advertentie video namelijk voor een filmpje laten zien, dan moet de uiting wel VPAID-proof zijn.

Vertical expand

In tegenstelling tot de interstitial vouwt deze advertentie -meestal een video- pas uit tot beeldschermvullend formaat wanneer de gebruiker erop klikt. De gebruiker neemt in dit geval zelf het initiatief. Om dit formaat succesvol te laten zijn, moet er dus een duidelijke incentive zijn voor de gebruiker om niet verder te scrollen, maar de advertentie te openen.

De vertical expand werkt goed in combinatie met GIF’s. Dit zijn lichte bestanden (in KB’s) die de gebruiker een preview van de video geven. Zo vergroot je de kans dat de gebruiker iets interessants ziet en je video uitvergroot tot beeldschermvullend. Op deze manier is het mogelijk een verticale beeldschermvullende video laten zien, zonder irritatie op te wekken bij gebruikers. Belangrijk is om de video niet in ongebruiksvriendelijk horizontaal formaat wordt getoond. Gebruikers hebben vaak geen zin om hun telefoon om te moeten draaien of zelfs eerst van het rotatievergrendeling af te halen.

360° video

Pure brand experience. De 360° video is een interactieve video die werkt met behulp van de gyroscoop in een smartphone. Een gyroscoop is een rotatiesymmetrische massa die om zijn as kan draaien. De smartphone is een van de weinige elektrische apparaten waar deze in te vinden is. Het inzetten van de feature biedt dus een onderscheidende optie bij het gebruik van mobile advertising ten opzicht van andere media. In tegenstelling tot een ‘normale’ video, vraagt 360° video echt om een interactie van een gebruiker.

Een valkuil van de 360° video is dat je je moet afvragen of het niet gewoon in een ‘normale’ mobile video getoond kan worden. De consument moet namelijk wel echt uitgedaagd worden om rond te kijken. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van een spelelement, waarbij de gebruiker iets moet zoeken (‘zoek het paasei’). Een ander voorbeeld is een 360° video van het interieur van een auto. De gebruiker kan zo op eigen gemak rondkijken zonder de video door of terug te hoeven spoelen.

GIF

Als laatste is daar de GIF: Graphics Interchange Format. De GIF is een klein formaat qua KB’s en valt erg op. Hierdoor vraagt een GIF minder van de databundel van de gebruikers. Ook laadt de GIF door zijn formaat sneller in dan ‘zwaardere’ banners. De geselecteerde beelden e geselecteerde beelden spelen als een video achter elkaar af. Vooral voor de vertical expand video werkt de GIF goed. Het speelse effect van de GIF spreekt gebruikers aan. Een valkuil van de GIF is dat het loop-effect als irritant kan worden ervaren door mobiele gebruikers. Ze zien namelijk steeds hetzelfde bewegende beeld op hun scherm zolang de advertentie nog in het beeld is. Let er ook op dat het niet voor niks een licht formaat is: de beeldkwaliteit is niet optimaal. Beelden zullen dus niet altijd haarscherp zijn.

 

Lees hier deel twee in ons drieluik: interactie & en hier deel drie: data.

Om al deze toepassingen in apps soepel te laten verlopen en de consument de beste ervaring met het merk te geven, is MRAID van belang. Deze zomer zal de nieuwe versie hiervan beschikbaar komen; MRAID 3.0. Mocht je nog vragen hebben over MRAID 3.0 mail dan naar contact@mobpro.com of bel 020 702 8204.

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.