Nieuws

Data op dinsdag: Nederlanders trouw aan smartphonemerk

Elke dinsdag handige feiten waarmee jij de show steelt op je werk of op feesten. Deze week: Nederlandse smartphonegebruikers trouw aan merk.

Marktleiders op meerdere vlakken

Uit een onderzoek uitgevoerd door het Telecompaper Consumer Insights-panel blijkt dat Nederlanders erg trouw zijn aan ‘hun’ smartphonemerk. Met name Apple of Samsung gebruikers zijn ontzettend loyaal. De meest trouwe types zijn de iPhone-bezitters. Van deze groep zegt 88% dat hun volgende telefoon ook een iPhone gaat zijn. De Samsung-eigenaren liggen niet ver achter, hiervan geeft 84% aan voor hun volgende aankoop wederom voor Samsung te gaan.

Naast dat Samsung en Apple de trouwste gebruikers hebben, hebben ze ook de meeste klanten. Samen zijn de twee fabrikanten goed voor bijna driekwart van de markt, waarbij Samsung een iets groter aandeel heeft. Samsung heeft ongeveer 41% van de smartphonemarkt in Nederland in handen, tegenover een aandeel van circa 32% van Apple. Deze cijfers komen in grote lijnen overeen met wat wij zien in de systemen van MobPro. Het aandeel van Apple ligt wel iets hoger, rond de 37%, terwijl Samsung op ongeveer 40% zit.

Overige merken beduidend kleiner in aandeel en loyaliteit

Anders dan bij de marktleiders, liggen de cijfers bij fabrikanten zoals LG en Nokia/Microsoft een stuk lager. Van de consumenten die op dit moment een telefoon van een van deze twee merken bezitten, is maar 47% van plan bij hun volgende aankoop voor hetzelfde merk te gaan. Bij de overige merken, bijvoorbeeld Huawei en Sony, ligt het percentage tussen de 50 en 60 procent.

Van alle ondervraagden gaf 35% aan een nieuw toestel te willen aanschaffen. Dat is minder dan het jaar ervoor, toen 39% zei dit van plan te zijn. Ongeveer 7% van de smartphonegebruikers denkt erover een refurbished of tweedehands toestel aan te schaffen.

Volgende week weer een nieuwe Data op Dinsdag. Kun je tot die tijd niet wachten? Bel 0207028200 of mail naar contact@mobpro.com. We hebben altijd scherpe en bruikbare data paraat!

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.