Nieuws

Data op Dinsdag: De hashtag bestaat tien jaar #jarig

Elke dinsdag handige feiten waarmee jij de show steelt op je werk of op feesten. Deze week: de hashtag viert zijn tiende verjaardag.

#Hashtag10

De hashtag is dit jaar 10 jaar geworden. Tegenwoordig een belangrijk instrument voor allerlei soorten groepen: van sociaal-politieke bewegingen, beroemdheden en hun fans tot merken. Het symbool wordt al sinds halverwege de negentiende eeuw in schrift gebruikt, in eerste instantie om nummers of ponden aan te duiden. Anderen vinden de oorsprong in een Amerikaanse laboratorium in de jaren zestig van de vorige eeuw, onder de naam ‘octothorpe’. Maar hoe is de # uitgegroeid tot het fenomeen/begrip dat het nu is?

#dontstopbelieving

In de zomer van 2007 liep web marketeer Chris Messina het kantoor van Twitter binnen en stelde zijn idee voor. De early adopter (1186e gebruiker) en zelfbenoemd fan van het sociale netwerk zag een mogelijkheid om de gebruikservaring van Twitter te verbeteren. Hij wilde het nummer symbool # op Twitter op dezelfde manier inzetten als dat destijds in Internet Relay Chat (IRC) rooms werd gebruikt. Het symbool werd daar gebruikt om conversaties te verzamelen en vergelijken. Omdat er net een technisch probleem werd opgelost op het Twitter-kantoor werd zijn idee enigszins weggewuifd. Niet ontmoedigd door het lauwe ontvangst besloot Messina zijn plan alsnog zelf in gang te zetten. Op 23 augustus 2007 werd de hashtag zoals wij die nu kennen geboren:

Twitter: @chrismessina

Pas vier jaar later, op 15 juli 2011, erkende Twitter de hashtag officieel. Het symbool is inmiddels niet meer weg te denken uit ons vocabulaire. In 2014 werd het woord dan ook opgenomen in het Oxford English Dictionary.

#winning

Dagelijks worden er zo’n 125 miljoen hashtags gebruikt. De meest gebruikte hashtag aller tijden is #NowPlaying (en variant #np), de hashtag die mensen gebruiken om te laten weten wat ze op dat moment aan het luisteren zijn. De nummer 1 is meer dan een miljard keer gebruikt. Op de tweede plaats staat #FollowFriday of #ff, gevonden in meer dan een half miljard tweets. De top drie wordt afgesloten door #ThrowbackThursday oftewel #TBT, met 120 miljoen tweets. Verder zijn hashtags razend populair onder fans. Zo werden vijf van de meest gebruikt hashtags van de afgelopen tien jaar gebruikt door kijkers van muziek award shows. Fans noemen de hashtag dan om te stemmen op hun favoriete kandidaat of terwijl ze het evenement ‘live tweeten’.

Ook marketeers zijn fervent gebruikers van de hashtag. Goedgekozen hashtags zijn goud waard voor merken. De bekendste en meest geslaagde leverden hen honderdduizenden mentions op: maar bovenal, interactie met de doelgroep. Een voorbeeld hiervan is #ShareaCoke. Coca Cola zette deze hashtag om het nieuwe ontwerp van haar flesjes onder de aandacht te brengen en was ook meteen het eerste merk dat een custom merk emoji had op Twitter. Ook #MyCalvins van Calvin Klein sloeg aan: meer dan 400.000 gebruikers plaatsten al foto’s van henzelf in hun Calvins. De hashtags worden niet altijd door de merken zelf geïntroduceerd: zoals toen een Twitter-gebruiker haar pleidooi waarom ze een Audi R8 wilde hebben voorzag van #WantAnR8. Audi zag de tweet en zorgde dat ze een dag kon rondrijden in de auto. Audi maakte hier vervolgens een terugkerende wedstrijd van, waarbij anderen ook een dagje luxe konden rijden. De #WantAnR8 campagne werd één van de meeste succesvolle campagnes op Twitter ooit.

 

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.