Nieuws

Algemene mediabeschouwingen 2017 in Pakhuis de Zwijger

De derde dinsdag van september: tijd voor de Algemene Mediabeschouwingen. Al 14 jaar een traditie in de mediabranche. MobPro was erbij:

In Pakhuis de Zwijger komen adverteerders, media en reclamebureaus bij elkaar om vooruit te blikken op het komende jaar. Het kabinet wordt gevormd door Tim Geenen (oprichter Faktor) als Minister van Privacy en Data, Bas Korsten (Creative Partner bij JWT) als Minister van Creatie en Dorkas Koenen (CMO Rabobank) als Minister van Samenwerking. De oppositie bestond uit zes mensen uit verschillende hoeken van de branche. 

Er worden drie standpunten gepresenteerd door de drie ‘ministers’. Zij hebben drie minuten de tijd om hun betoog uiteen te zetten. Vervolgens mag het publiek via een mobiele website stemmen of ze voor of tegen de stelling zijn. Hierna is het de beurt aan de oppositie. Zij gaan dieper in op de stelling, geven hun mening en gaan in dialoog met de minister. Nadat de oppositie hun case heeft gemaakt, wordt er nogmaals door het publiek gestemd. Hebben zij hun mening bijgesteld?

Schoenmaker blijf bij je leest

Bij de eerste stelling gebeurde er gelijk iets interessants bij de publieksstemming: na de eerste introductie stemde het gros voor, maar bij de tweede stemming waren juist de meesten tegen. Minister van Creatie, Korsten, pleitte voor ‘schoenmaker blijft bij je leest’: “Creatie hoort niet thuis bij een mediabureau, het is het domein van creatieve bureaus”. De oppositie stelde dat er meerdere bronnen van data kunnen worden gebruikt voor ideeën. Daarnaast zei Verkroost: “Ik zie reclamebureaus alleen maar krimpen, als ik jou zo hoor heb ik het idee dat je in een fase bent gekomen waarbij je als een ouder (reclamebureau, red.) bent die z’n kind (mediabureau, red.) weer terug in huis wil”. Men was het er uiteindelijk over eens dat er moet worden samengewerkt.

A post shared by MobPro (@mobpro.amsterdam) on

Data ruilen voor content

De tweede (en voor ons meest relevante) stelling: “Publishers verliezen de macht over data, de macht verschuift naar de consument’’. Privacy & Data minister Geenen legt uit dat het hierbij gaat over je ‘bekend’ maken in ruil voor content. Door informatie over jezelf te delen wordt de consument meer onderdeel van de keten. Het delen van de ‘eigen’ data in ruil voor toegang tot content is hier dan het verdienmodel, de consument krijgt een soort spaarsysteem voor content. Deze stelling is geformuleerd naar aanleiding van de komst van de GDPR. Het publiek geeft aan meer voor dan tegen deze stelling te zijn. Volgens de oppositie is dit systeem te moeilijk, want te weinig mensen kijken naar privacy statements. Wanneer zij op een website komen zijn er zoveel voorwaarden die zij moeten accepteren of niet, dat ze gewoon ‘ja, ja, ja’ kiezen om maar eindelijk bij de gewenste content terecht te komen. Volgens Sam Bremer leest niemand dit soort teksten, zeker niet als er meer details in staan. “Iedereen is een boer, ik zelf ook”, aldus Bremer. Geenen stelt vervolgens dat het een keuze voor consumenten moet zijn: betalen voor content met óf data óf geld. Erik Kroeze van de NS maakt een vergelijking met het treinverkeer: “Dat er dan reclamezuilen met camera’s op Utrecht Centraal worden geplaatst en reizigers na het geven van toegang tot hun data gratis mogen reizen”. Het publiek mag nogmaals stemmen: nu zijn nog meer mensen het eens met de stelling dan voor de discussie.

Ook was er nog een surprise appearance van de minister van Sales: Frank Volmer van de STER. Hij vertelde over het nieuwe inkoopbeleid van de STER. De inkoop is vereenvoudigd: er zijn vaste prijzen en er kan minder ‘gericht’ worden ingekocht.

Teamwork

De laatste stelling kwam van minister van Samenwerking Koenen: “Één bureau voor één account is niet meer van deze tijd, coalities hebben de toekomst”. Hij stelde dat het verstandig is om als adverteerder meer als team te werken met verschillende bedrijven. “Ik heb een bepaalde merkboodschap en wil graag zelf regie houden als een soort projectmanager en zelf mensen kiezen om mee samen te werken. Ik weet precies wat er binnen mijn organisatie speelt en vind het belangrijk dat externe partijen niet na elkaar maar met elkaar werken”. Een deel van de oppositie was het hier mee eens: “Ik wil zelf de spin in het web blijven en niet dat iemand anders alles beslist”. Een ander opperde juist dat een ieder bij eigen kracht moet blijven en wel zaken uit handen moet geven.

We vonden het weer een boeiende sessie waarbij verschillende perspectieven werden belicht, actuele onderwerpen werden besproken én het publiek ontzettend geëngageerd was. Kortom: een interessante avond!

Ook discussiëren over deze onderwerpen? Wij vinden dat alleen maar leuk..Bel 020-7028200 of mail jouw vraag naar info@mobpro.com. Op de hoogte blijven van de laatste mobile trends, tips en tricks? Schrijf hier je in voor de maandelijkse nieuwsbrief. Of krijg elke dag nieuwe mobile inspiratie in jouw LinkedIn nieuwsoverzicht en volg ons op LinkedIn.

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.