Nieuws

Data op dinsdag: tijd & apps

Elke dinsdag handige feiten waarmee jij de show steelt op je werk of op feesten. Deze week: smartphonegebruikers spenderen 50% van hun digitale media tijd in-app.

Uit onderzoek van comScore blijkt dat ongeveer de helft van de tijd die gebruikers besteden aan digitale media plaatsvindt op mobiel. Ruim 90% hiervan vindt plaats binnen (slechts) vijf mobiele apps.

Leeftijdsgroepen

Het Amerikaanse onderzoek biedt inzicht in hoe gebruikers hun aandacht verdelen over verschillende digitale media. Van alle leeftijdsgroepen samen ligt het aandeel gemiddeld rond de 50%. Opvallend is dat het aandeel van mobiel slinkt naarmate de leeftijd van de gebruiker stijgt. Hoe ouder, hoe minder men in apps te vinden is en juist meer tijd doorbrengt op desktop.

De uitschieters zijn de jongeren (18-24): zij spenderen 66% van hun digitale media tijd in-app. Dat is bijna tweeënhalf keer zoveel als de oudste groep (65+). Opvallend is dat hun desktop gebruik ook ruim twee keer zo hoog is als dat van de jongeren. Deze groep zit ver onder het gemiddelde qua in-app: maar 27% van hun digitale media besteding.

Welke apps

Het onderzoek laat ook zien welke apps er het meest worden gebruikt.  De meeste mensen openen ongeveer twintig apps per maand. Het gebruik van apps lijkt zich te concentreren. Gebruikers blijven steeds terugkomen naar hun apps. Zo is de favoriete app van een gebruiker al goed voor bijna de helft van de tijd die hij of zij besteedt aan apps. De top 10 van meest gebruikte apps is zelfs goed voor meer dan 95% van de tijd die gebruikers spenderen op hun smartphone.

Al zijn er een aantal verschillen te vinden tussen de leeftijdsgroepen, de top 10 komt tussen alle groepen grotendeels overeen. Opvallend is dat er slechts twee bedrijven achter het gros van de apps zit. Zo komen drie van deze apps uit de Facebook-fabriek: de Facebook app, Facebook Messenger en Instagram. Google heeft maar liefst vijf van de meest gebruikte apps onder haar hoede: YouTube, Gmail, Google Maps, Google Search en Google Play.

Volgende week weer een nieuwe Data op Dinsdag. Kun je tot die tijd niet wachten? Bel 0207028200 of mail naar contact@mobpro.com. We hebben altijd scherpe en bruikbare data paraat!

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.