Nieuws

TfL’s wifi & dataverzameling pilot

De TfL (Transport for London) heeft recent op een bijzondere manier data gebruikt op haar ondergrondse stations: wifi gebruiken om reizigersstromen in beeld te brengen. Een mooi voorbeeld van een open en eerlijke wijze van mobiele dataverzameling.

In 2012 begon de TfL haar metrostations te voorzien van wifi. Voorheen was het voor veel gebruikers niet mogelijk verbinding te krijgen op hun smartphone. Niet gek gezien het feit dat het diepste station -inderdaad- vrij ‘underground’ is. Hampstead ligt ruim 58 meter onder de grond. Naast te zorgen dat reizigers toch het laatste nieuws kunnen checken of andere apps kunnen blijven gebruiken, besloot de TfL te kijken hoe zij de wifi op haar stations slimmer kon gebruiken.

Voor en tijdens de pilot hingen er posters in de stations om bezoekers te wijzen op het (geplande) experiment. Ook werd er een persbericht uitgestuurd, de eigen sociale media kanalen ingezet en het personeel gebrieft. Mensen die liever niet mee wilden werken werden geadviseerd hun wifi signaal uit zetten of de vliegtuigstand op hun telefoon in te schakelen. De data die werd verzameld bestond uit de verbindingsverzoeken van mobile devices naar de wifi punten in de metrostations. De signalen die wel binnenkwamen werden als pseudoniem ontvangen, zodat de privacy van de reizigers beschermd bleef. MAC-adressen, de locatie, het soort toestel en de datum en tijd werden gedepersonaliseerd en geëncrypteerd. De pilot werd uitgevoerd op 54 stations, in zones 1-4 in centraal Londen.

Door te peilen waar de meeste van deze verzoeken waren, kreeg de TfL meer inzicht in de bewegingspatronen van haar reizigers. De TfL onderzoekt hoe de data verder kan worden gebruikt om de ervaringen van haar klanten te verbeteren. Bijvoorbeeld door up-to-date reisinformatie te verspreiden, verstoringen beter op te lossen, dienstregelingen en de stations zelf te optimaliseren en de effectiviteit van poster en winkellocaties te evalueren. In totaal werden er meer dan 509 miljoen datapunten verwerkt! Het onderzoek werd als succes bestempeld en zal worden voortgezet.

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.