Inspiratie

Ho-ho-holidays: de mobile holiday survival guide

Zie de maan schijnt door de bomen, makkers staakt uw wild geraas, de feestdagen-shopping-periode is gekomen, tijd voor Halloween, Kerst en Sinterklaas. Op zoek naar een cadeau idee voor oma of een prachtig gedekte kersttafel, de smartphone zal ook dit jaar een grote rol spelen in de feestvoorbereidingen. Hier een mobile holiday survival guide, plus mobile advertising inspiratie met praktische creatie tips!

Kerstpiek voor retailomzet

De feestdagen komen er weer aan. Van oudsher een belangrijk seizoen voor bedrijven, en dan met name retailers. In de aanloop naar december is er vrijwel altijd een bestedingspiek. Zo stuwde kerst in 2016 de supermarktomzet met een stijging van 2% per kassabon. Voor speelgoedwinkels is deze periode zelfs goed voor een verdubbeling van de jaaromzet. Ook de speciaalzaken doen het goed, zo draaien slijterijen ook het dubbele van hun normale maandomzet.

De Super Shopper

Het beste Halloween kostuum, must-have schoencadeaus en prachtig gedekte kersttafels. Daarvoor bezoeken consumenten nog steeds fysieke winkels, bladeren door speelgoedcatalogus of scrollen eindeloos door webshops op hun laptop. Maar met de smartphone in hun hand zijn ze getransformeerd tot ware super shoppers: ongelimiteerd toegang tot inspiratie, informatie en webshops. Of het nu op het werk is, onderweg, in de badkamer, aan de bar met vrienden, onder de zonnebank of voor de tv op de bank. Consumenten grijpen nu elk moment aan om op zoek te gaan naar producten, cadeaus en ervaringen om hun feestdagen compleet te maken.

Inspireren

Zodra de eerste pepernoten in de winkel verschijnen, gaat het feestlampje branden in het hoofd van consumenten. Vanaf dat moment zijn ze continu op zoek naar de beste ideeën voor cadeaus en goed verzorgde avonden.

Met een consument die dag en nacht op zijn smartphone zit, is het daarom een buitengewone kans voor marketeers om middels mobile advertising hun merk en producten te laten zien. Het doel: onder de aandacht, en in het brein, komen van de consument.

Maar met het marketinggeweld gedurende deze periode en hun gave om advertenties te ontwijken, is dat een uitdaging. Het dwingt marketeers om kritisch te kijken naar de content van hun mobiele advertenties. Helaas hebben deze een slechte reputatie, want ze zijn vaak van matige kwaliteit en verstoren de mobiele ervaring. In het artikel ‘Mobile best practices: kent mobiel wel creativiteit?’ vragen we ons af hoe het komt dat marketeers niet zulke soortgelijke gedenkwaardige mobiele banners creëren als hun tv-commercials. Denk aan de iconische Coca Cola reclame of de altijd veel besproken commercials van het Britse warenhuis John Lewis.

 

https://www.youtube.com/watch?v=sr6lr_VRsEo

Hoe meer relevante waarnemingen of herinneringen de consument van het merk heeft, hoe sneller het merk in gedachten komt om het op een later moment serieus te overwegen. Daarbij is echter één factor zeer cruciaal, namelijk merkverbintenis. Een advertentie kan nog zo adembenemend zijn, als een consument niet ziet of herkent wie de afzender is voegt het niets toe aan de merkbekendheid, -herkenning of -attitude.

Overwegen en vergelijken

Wanneer zij eenmaal een idee hebben wat te kopen, staan ze voor een volgende lastige keuze. Want wil je een paar sokken kopen voor paps, voor welk merk ga je dan? Google wijst uit dat 90% van de consumenten in deze fase nog niet zeker weet voor welk merk zij zullen gaan.

Wederom een goed moment om met een mobiele advertentie jouw producten te tonen aan consumenten, maar dit keer gericht op bijvoorbeeld de unieke kenmerken van het product. Vertaal deze op een slimme manier naar interactieve banners. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een interactie geïntegreerd in een mobiele advertentie de aandacht langer vast houdt en tevens zorgt voor betere boodschapsherkenning.

Kopen

Zoals we al zeiden, consumenten zijn nu super shoppers. Ze gebruiken hun telefoon niet alleen voor inspiratie en informatie, maar ook om de cadeaus en producten daadwerkelijk aan te schaffen. Vorig jaar groeide de Nederlandse mcommerce al met maar liefst 66%. Uit onderzoek door NovioResearch blijkt dat in dat jaar de helft van de Nederlanders via smartphone een aankoop heeft gedaan. Millennials zijn hierin koplopers, maar opvallend is dat 50plussers het vaakst wekelijks aankopen doen via smartphone.

Onderzoek toont aan dat, in deze aankoopfase, het afbeelden van een product meer sales aandrijft. Maar let op, kies voor één bondige reclametekst. Bijvoorbeeld: “Nu 50,- retour”. En niet: “Nu 50,- retour” in de linkerhoek, op rechts: “Uitgeroepen tot beste elektrische tandenborstel 2017” en “Download de handige app” in de call-to-action.

Inspiratie en creatie tips: de leukste mobiele advertenties voor jouw doelgroep

Een beetje inspiratie mag niet ontbreken in de mobile holiday survival guide. MobPro heeft zijn mobile consultants en creative developers bij elkaar gebracht voor een holiday brainstorm uurtje voor de leukste mobiele creatives die de aandacht trekt van jouw doelgroep deze feestdagen.

Inspireren: how-to mobile video

Het video format is uitstekend geschikt voor het overbrengen van sfeer en (het inspelen op) emoties. Dit past goed in de marketingtraditie van meer emotionele advertenties rond de feestdagen. Bovendien zorgt mobile video voor een aantoonbaar positief effect met betrekking tot de merkherkenning.

In deze periode kunnen marketeers kiezen voor een iets meer praktische inslag. Denk aan video’s waarin producten worden besproken. Of juist how-to video’s. Bijvoorbeeld een video waarin een product wordt uitgeprobeerd (‘make-up looks for the holidays’), inpaktips worden gedemonstreerd of een kookvideo waarin de belanghebbende ingrediënten worden getoond.

Er zijn verschillende video smaakjes: autoplay vertical video, autoplay midsize video of een middelgroot formaat met uitnodigende GIF dat op initiatief van de gebruiker uitklapt naar een vertical video.

Een goed voorbeeld van het laatste is de expandable vertical video van Bosch, te zien in de onderstaande video. In een video ter promotie van de slimme wasmachine zien gebruikers eerst een halfpage advertentie met GIF. Daarin worden zij uitgedaagd met de vraag: “Wie doseert beter?”. Drukken zij op de call-to-action button “Bekijk de video”, klapt het middelgroot formaat uit tot een vertical video waarin zijn zien hoe de slimme Bosch wasmachine werkt.

Kijk uit met non-skippable video’s en pre-rolls. Dit is voor consumenten één van de belangrijkste redenen om een adblocker te installeren.

!Creatie tip
Kopieer tv-commercials en video’s voor desktop niet één-op-één door naar smartphone. Consumenten op smartphone vertonen ander gedrag: de attentiespanne is korter, het geluid staat uit en ze gebruiken hun mobiel verticaal. Creëer daarom video’s van 6 tot maximaal 15 seconden, maak content die ook zonder geluid te begrijpen (bijv. met steekwoorden) en pas de video aan aan het kleine verticale beeldschermformaat. Om de uitkijktijd van de video te vergroten is het verstandig om een timer, die de resterende afspeeltijd aangeeft, in het kader te plaatsen.

In deel 1 van MobPro’s gids voor mobiele formaten lees je alles wat je moet weten voor creëren van de beste mobile video’s en meer inspirerende voorbeelden.

Inspireren: Carrousel gift guides

Niet iedereen is gezegend met het grote boek van Sinterklaas. Velen vinden het best lastig het perfecte cadeau te vinden. Maak het je doelgroep makkelijk en biedt gift guides aan. Maak een selectie van je meest geschikte producten en zet ze op een rijtje. Dat kun je doen voor je hele assortiment, of juist per doelgroep. Dus bijvoorbeeld een gift guide voor je mannen, vrouwen of kinderen.

Banners met een carrousel of stack element zijn hier een goede optie. Deze elementen maken het mogelijk om, middels meerdere frames, een productlijn te laten zien. The Sting doet dit bijvoorbeeld ter promotie van de sale collectie. In de onderstaande video zie je hoe eerst een keuze wordt gemaakt tussen de doelgroep (man of vrouw) om vervolgens door door het productaanbod te swipen dankzij het carrousel-element.

In deel 2 van MobPro’s gids voor mobiele formaten lees je nog meer interactieve mogelijkheden in een mobiele advertentie.

!Creatie tip
Om de merkherkenning in advertenties te vergroten, zorg ervoor dat het logo in elk frame duidelijk zichtbaar is. En het liefst aan de bovenkant van de advertentie, in plaats van onderaan.

Overwegen: interacteren met USP’s

Overtuig consumenten van jouw merk of product in deze belangrijke overwegingsfase. Doe dit door op creatieve wijze unieke product- of merkeigenschappen te vertalen naar interactieve elementen. Denk aan shaken, swipen, tikken en draaien.

Zo laat Sony gebruikers kennismaken met het adembenemende 4K resolutie beeldscherm. In de halfpage advertentie zien gebruikers de nieuwe Sony Xperia waarin ze, in het beeldscherm van de Xperia mock-up, kunnen sliden tussen een ‘gewoon’ en een 4K scherm.

 

Of kijk eens naar Ubisoft. Ter promotie van de game Far Cry Primal toont de spelontwikkelaar een mobiele advertentie waarin gebruikers, middels swipen, hun eigen vuur maken.

!Creatie tip
Wanneer je een interactie aanbiedt in een mobiele advertentie is het zaak dat de consument begrijp wat er van hem verwacht wordt. Formuleer dus een heldere call-to-action en integreer deze in de banner. Bijvoorbeeld: ‘Shake je telefoon’, ondersteund door een shake icon, of ‘Tap om te prikken’, ondersteund door een icon waarbij een vinger een scherm aanraakt.

Kopen: de ideale cadeau reminder

Juist omdat december zo druk is en een advertentie met goede inspiratie of een aanbieding daardoor nét op het verkeerde moment komt, lukt het consumenten niet altijd om op dat moment het koopproces af te maken. Een mogelijkheid tot reminden is dan precies wat de doelgroep nodig heeft. Dit is mogelijk met een click-to-agenda in een banner. Via deze weg kun je ze later, op een heel specifiek moment, nog eens bereiken. Bijvoorbeeld een aantal dagen voor pakjesavond, tussen 20:00 en 23:00, wanneer ze zich waarschijnlijk in een rustige context begeven: op de bank voor de tv.

Greetz maakt handig gebruik van deze mogelijkheid tijdens Valentijnsdag. In een halfpage formaat integreert het verrassingenhuis een click-to-agenda. Gebruikers plaatsen hiermee een reminder in hun agenda. Enkele dagen voor Valentijnsdag ontvangen ze een notificatie van hun agenda’s om hen te herinneren aan het kopen van een verrassing, zodat ze op tijd hun geliefde blij kunnen maken.

MobPro Mobile Professionals Greetz Valentijnsdag mannen

Natuurlijk kun je shoppers ook herinneren aan hun volle winkelmandjes in de app. Dankzij de advertising ID is het mogelijk om hen op een later moment met een relevante boodschap te bereiken. Bijvoorbeeld: “Het is bijna Pakjesavond, bestel je cadeaus op tijd”, met daarbij een carrousel-element met de diverse producten.

Denk hierbij wel aan de zaken als de frequency cap. Zo voorkom je de klassieke case: gebruikers tot in den treure achtervolgen met een paar schoenen die ze één keer bekeken.

In het laatste geval is het toepassen van de juiste data cruciaal. In het artikel ‘Merken hebben geen schijn van kans meer’ lees je met welke verschillende soorten data je zo relevant mogelijke content kunt bieden.

! Creatie tip
Het afbeelden van mensen en producten in advertenties zorgt voor meer sales. En gebruik maximaal drie woorden in de call-to-action voor het optimale doorklik resultaat.

! Technische tip
Mobiele conversies genereer je enkel wanneer de app of de mobiele site een optimale mobiele gebruikerservaring kent. Het is dus zaak dat jouw mobiele site mobile proof is. Hier lees je vijf tips voor een betere mobiele website. Verwijs je gebruikers door naar de app? Integreer dan een deep link in de app zodat zij, via de advertentie, in de juiste app store komen of op de goede plek in de app (bijv. bij het juiste product of de categorie).

Feestdagen marketing: survival of the fittest

Net als alle andere jaren is het holiday seizoen voor merken een kritieke periode. Het zijn hun piekmaanden als het gaat om omzet en marketingactiviteit. Maar anders dan tien jaar geleden, en zelfs vorig jaar, hebben zij nu te maken met de smartphone verslaafde super shoppers. Het is daarom een buitengewone kans, en onvermijdelijk, voor marketeers om middels mobile advertising hun merk en producten te laten zien. Niet alleen om hen te inspireren, of hun voorkeur te beïnvloeden, maar ook steeds vaker om hen te helpen bij de definitieve keuze. Dus be there of be square.

Maar enkel ‘daar zijn’ is allang niet meer genoeg. Door het marketinggeweld in deze periode en de consument die steeds beter advertenties weet te ontwijken, dwingt het marketeers goed na te denken over hoe consumenten te bereiken op waardevolle momenten met relevante boodschappen. Het is een survival of the fittest waarbij de weakest in de zak van Sinterklaas gaan, terug naar Spanje.

Wil jij jouw doelgroep ook betrekken bij het merk tijdens de feestmaanden? Ontdek welke mobile advertising oplossingen daarin iets kunnen betekenen. Bel 020-7028200 of mail jouw vraag naar contact@mobpro.com. Op de hoogte blijven van de laatste mobile trends, tips en tricks? Schrijf hier je in voor de maandelijkse nieuwsbrief. Of krijg elke dag nieuwe mobile inspiratie in jouw LinkedIn nieuwsoverzicht en volg ons op LinkedIn.

Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.