Nieuws

Data op dinsdag: Nederland grootste smartphone-importeur EU

Elke dinsdag handige feiten waarmee jij de show steelt op je werk of op feesten. Deze week: Nederland grootste smartphone-importeur van Europa.

CBS meldt in haar nieuwe Internationaliseringsmonitor dat in 2016 de smartphone het meest ingevoerde hightech product was in Nederland. Er werden vorig jaar zelfs voor meer dan 15 miljard euro aan smartphones en andere mobiele telefoons geïmporteerd. Overigens is het grootste deel hiervan bestemd voor doorvoer naar andere landen. Nederland is hiermee de grootste importeur van smartphones in Europa.

In totaal werd er in 2016 voor meer dan 95 miljard euro aan hightech goederen ingevoerd in Nederland. Hightech goederen zijn in dit geval producten waarbij onderzoek een grote rol speelt tijdens het productieproces. Daarbij kun je denken aan ICT-producten, zoals modems en router, deze stonden op de tweede plek in de lijst: er werd voor 12 miljard ingevoerd. De invoer van tablets en laptops is goed voor de derde plaats (11 miljard euro). Maar ook medicijnen vallen in onder de noemer hightech. Vaccins en antisera staan op de vierde plaats, met een importwaarde van vijf miljard euro.

Het grootste deel van deze goederen was bestemd voor doorvoer. Vaak is circa 20% bestemd voor de Nederlandse markt. Dat betekent dat ongeveer viervijfde van de producten de reis door Europa vervolgde na aankomst in Nederland.

Volgende week weer een nieuwe Data op Dinsdag. Kun je tot die tijd niet wachten? Bel 0207028200 of mail naar contact@mobpro.com. We hebben altijd scherpe en bruikbare data paraat!

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.