Nieuws

De grootste App Store update ooit

Vorige maand lanceerde Apple de langverwachte nieuwe iPhone 8 en iPhone X. Tegelijkertijd ook de geboorte van de nieuwe versie van iOS: iOS 11. Opvallend is de grote transformatie van de App Store. Lees hier alles wat je als app marketeer moet weten over de update:

Redesign

De app store is compleet herontworpen. Apple lijkt ‘m van de grond af helemaal opnieuw te hebben opgebouwd. Op het eerste gezicht doet de app meer aan als de Apple Music app. Ontzettend visueel, gericht op het uitstralen van een lifestyle. Als je de app store opent kom je op een nieuwe landingspagina: ‘Vandaag’. Dit gedeelte wordt samengesteld en onderhouden door een team van App store redacteuren. Naast nieuws vind je er hun aanbevelingen, verhalen, tips & gidsen.

Scheiding van Games en Apps

In plaats van categorieën en top charts in de onderste balk, zijn er nu ‘Games’ en ‘Apps’. Een voordeel van deze scheiding, is dat apps minder met games hoeven te concurreren en andersom. De tocht van iemand die op zoek is naar een game is dan niet meer of, in elk geval minder, ‘vervuild’ met irrelevante app suggesties. Binnen Games en Apps zie je de invloed van de redacteuren ook sterk terug: hun favorieten en aanbevelingen van nieuwste apps staan prominent in beeld.

Omleiding

Nu Apple’s aanbevelingen above the fold staan, is de invloed van de algoritmes doorgeschoven naar below the fold. De hitlijsten vind je dus onderaan de pagina’s. Hier staan de meest gedownloade items op dat moment en de verschillende categorieën. Het doel van deze nieuwe indeling lijkt te zijn dat Apple via eigen mensen i.p.v. algoritmes bepaalt welke apps er naar voren geschoven worden. Een soort ‘entrance through the gift shop’: men moet eerst door alle suggesties heen om bij een specifieke categorie te komen.

Editor’s choice

Om in aanmerking te komen voor zo’n aanbeveling moet de developer zelf een verzoek indienen. Dit kun je het best ongeveer zes tot acht weken voordat je je app of nieuwe versie lanceert doen. Waar er in iOS 10 nog elk verschillende lijsten waren waar je als aanbevolen app terecht kon komen, zijn er nu een stuk minder individuele plekken beschikbaar. Naast zorgen voor een geweldige app, moeten developers dus alles uit de (marketing)kast halen om één van de felbegeerde spots te veroveren. Als je dan gekozen wordt, komt er nu naast je rating een ‘editor’s choice’-symbooltje te staan. De recensie zelf verschijnt nu niet meer bovenaan, wat eerder je afbeeldingen uit beeld duwde, maar verder onderaan de pagina waar de overige Reviews ook staan.             

Search & in-app

Ook de zoekresultaten zien er anders uit. Het app icoon is iets kleiner, dit geldt ook voor de verticale afbeeldingen die worden weergegeven, daar staan er nu drie in plaats van twee. Dat de gehele weergave kleiner is geworden, betekent ook dat er meer ruimte in beeld is voor de concurrentie. Waar deze eerst nauwelijks zichtbaar was, ziet men nu een stuk duidelijker wat er nog meer te krijgen is. Ook nieuw in de zoekresultaten: in-app aankopen. Deze zijn nu direct vindbaar en aan te schaffen in de app store, in plaats van alleen in de app zelf. Na aankoop wordt deze geopend in de bijbehorende app. Per app kunnen er tot wel twintig in-app aankopen los worden benoemd.

De nieuwe app pagina’s

De app pagina’s zijn bijna niet terug te herkennen. Er is minder ruimte voor de naam van je app (dertig karakters in plaats van vijftig), maar daar tegenover staat dat je nu een ondertitel (van 30 karakters) kunt toevoegen. In het titelvak zie je naast de naam, het icoon en de prijsstelling nu ook direct de rating. Ook vind je hier de positie van de app in de hitlijst en vanaf welke leeftijd de app geschikt is.

Scroll away

De pagina bestaat niet meer uit meerdere tabbladen, maar uit een lange scroll-bare pagina. Wanneer je naar beneden scrollt en het titelvak uit beeld verdwijnt, verschijnt de ‘sticky header’ in beeld. Hier staat je app icoon en de prijs/download-button. Hierdoor hoeft de gebruiker dus niet eerst zijn weg terug te vinden naar de startpagina om vanuit daar te kunnen downloaden, maar kan dat vanuit elke plek op je app pagina doen.

Video first

Het is duidelijk dat de ontwikkelaars voor beeld gaan. Sommige app pagina’s hebben zelfs een ‘omslagfoto’. Na de titel zie je niet meer eerst de app omschrijving, maar meteen de afbeeldingen. Bij de afbeeldingen is het interessant dat video’s nu eerst worden getoond, nog voor de screenshots. Je kunt nu tot drie video’s uploaden, tot wel dertig seconden per stuk. Interessant is dat de video’s automatisch afspelen. Als je ervoor zorgt dat je boodschap in de eerste paar seconden van je video al duidelijk is, maak je optimaal gebruik van deze nieuwe feature. De video’s worden wel zonder geluid afgespeeld, dus vergeet niet tekst toe te voegen of er in elk geval voor te zorgen dat de video te begrijpen is zonder geluid.

Promotional text

Pas als je voorbij de afbeeldingen scrollt kom je bij de beschrijving terecht. Bovenaan de deze beschrijving vind je een nieuw tekstvak: promotional text. Gebruik dit veld om het laatste nieuws over je app te brengen. Bij de ‘gewone’ beschrijving worden nu slechts de eerste drie regels van je tekst weergegeven, waar dat er voorheen vijf waren. Het is dus extra belangrijk dat je kernboodschap in je eerste zin staat.

Reviews

Weer daaronder vind je alle reviews en ratings, welke nu niet langer worden gereset bij elke update. Zo wordt je rating iets stabieler en raakt deze niet meer helemaal vertekend als er onverhoopt iets fout gaat bij een van je updates. Ook hebben developers nu de optie om te reageren op recensies. Het volgende wat je tegenkomt zijn de recente updates en andere technische informatie. Bij apps die je reeds hebt geïnstalleerd staat de info over de nieuwste versie trouwens juist bovenaan.

Dus: tijd om je app pagina en je ASO te updaten! Zo zorg je er niet alleen voor dat je pagina er goed uitziet, maar ook dat je optimaal gebruik maakt van alle nieuwe opties.

Meer weten over ASO en app marketing? Houd ons blog dan goed in de gaten de komende tijd. Direct al weten hoe je het best je app kunt marketen? Mail naar contact@mobpro.com of bel 020 702 8204.

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.