Nieuws

App Store Optimalisatie 101

ASO staat voor app store optimalisatie. Het doel van ASO is het vergroten van de vindbaarheid  van je app in de app stores om zo zowel de zichtbaarheid als het aantal mensen wat de app installeert, te vergroten. Ook wel genoemd als het SEO van de app stores, is een van de meest belangrijke onderdelen van een app marketing strategie omdat het focust op groei in organische (en dus gratis) downloads realiseren.

Vijf miljoen apps

Er zijn 2,8 miljoen apps in Google Play Store (maart 2017) en 2,2 miljoen in de iOS App Store. Het aanbod is enorm. Maar volgens een rapport van het Amerikaanse ComScore is het aantal apps dat men downloadt juist aan het afvlakken. Het aanbod is dus niet alleen enorm, de vraag wordt ook nog eens kleiner. Als de mentale en fysieke ruimte die mensen hebben voor apps kleiner wordt, is het extra van belang dat je er bovenuit uitsteekt.

 

Apps ontdekken in de app stores

Hoe ontdekken mensen eigenlijk een app? De meeste consumenten ontdekken nieuwe apps via de app stores op hun smartphone. Zo downloadt 67 procent nieuwe apps via de zoekfunctie van de app stores. Vaak heeft een smartphonegebruiker een app nodig voor een specifieke taak of behoefte. Op andere momenten is de app aangeraden door anderen (word of mouth) of hebben ze de app gezien in een advertentie. Ook het zien van een app in de top charts wordt vaak als reden voor een download genoemd: het zien van goedkeuring van of populariteit onder andere gebruikers wekt dan de interesse. De app store is dus het belangrijkste speelveld. Maar wel één waar er erg weinig aandacht te verdelen is, zeker als je kijkt naar hoeveel apps er al zijn en elke week bijkomen.

 

Motivatie tot downloaden meest recente app

Bovenaan & vindbaar in de app stores

Hoe beter vindbaar en hoe prominenter je app is in de app store, hoe meer downloads je genereert. Wanneer je een app toevoegt in de iOS App Store, wordt deze gepresenteerd in ‘nieuwe’ lijstjes, waardoor er een begin boost is. Ook wel bekend als de 7 day cliff van Apple. Na de eerste zeven dagen verdwijnt dit effect. Hoe blijf je dan toch in beeld? Door ervoor te zorgen dat je app bovenaan staat en goed vindbaar is in de app store. Dit bereik je door App Store Optimization (ASO) in te zetten. Optimaliseer je app voor de app stores aan de hand van de volgende stappen.

 

Opvallen met je app

Hoe val je op in een app store? Omdat de kans dat je ‘ge-featured’ wordt statistisch gezien steeds kleiner wordt: vindbaarheid en paid. Door je app pagina slim op te bouwen is je app beter vindbaar en aantrekkelijker. Hoe meer je wordt gedownload, hoe hoger je in de ranking komt, wat ook weer leidt tot meer downloads. Ook wijst onderzoek uit dat een advertising campagne een boost geeft aan downloads. Paid advertising heeft bij ASO vaak een duidelijke positief effect. Uit onderzoek van Tune blijkt dat er tegenover elke betaalde download gemiddeld 1,5 organische downloads staan. Soms zelfs meer, de schaal maakt hierbij uit: hoe ‘groter’ de app, hoe groter de multiplier. Voor specifieke apps (bijvoorbeeld een nieuwe app van een bekend merk) kan deze ‘multiplier’ nog veel hoger zijn, tot ongeveer 10. Ook hebben de ads in app stores een hoge conversie, zo rond de 50%.

Er zijn verschillende onderdelen van je app pagina waar je verbeteringen aan kunt brengen. Hoe je dat het beste kan doen, verschilt per app store. Een belangrijk onderdeel is het optimaliseren van je teksten en trefwoorden. Waardering, retentie ratio en aantal downloads spelen bij beide stores een rol. De focus in de Google Play Store ligt meer op tekst dan bij Apple, terwijl de iOS App Store veel meer op beeld gericht is, zeker na het complete redesign van iOS 11. De kwaliteit van je beelden is dus ook van belang, met name voor je conversie.

Backlinks naar je app pagina

Bij Google zijn externe factoren in de totale download funnel belangrijker dan bij de concurrent. Google Play gebruikt een aantal SEO tactieken om te bepalen hoe hoog een app in de zoekresultaten staat. Hoe beter je web SEO op orde is, hoe hoger je rankt in Google Play. Backlinks, waarbij er van buiten de app store naar de URL van een app wordt gelinkt, of deze wordt genoemd op social media worden meegewogen in de ranking van een app. Uiteraard spelen, relevantie, kwaliteit en kwantiteit ook een rol hierin. Dat deze aspecten worden meegewogen past bij de zoekgigant. Bij Apple spelen backlinks juist vrijwel geen rol.

Qua indirecte factoren speelt de in-store CTR (Click Through Rate) bij Apple een grotere rol dan bij Google. Hierbij wordt gemeten hoe vaak gebruikers ook echt op een van de zoekresultaten klikken, oftewel of de app echt relevant is voor dat trefwoord.

Het verschil tussen twee grootste app stores zit niet alleen in de interface en de externe invloeden: Google en iOS indexeren de app pagina’s ook op verschillende manieren. Trefwoorden zijn in beide gevallen ontzettend belangrijk: maar hoe zet je deze dan per app store het beste in?

Ben jij helemaal klaar voor die stroom aan downloads en wil je niet langer stilzitten? Wij geven graag het ASO-startschot. Mail naar contact@mobpro.com of bel naar 0207028200.

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.