Nieuws

MobPro’s leesclub: de ‘echte’ problemen met AI

De beste artikelen over mobile, marketing, advertising en media voor jou op een rij. Deze maand: Byron Sharp-isms, fraude, digitale stickers, fraud en twee wisselwerkingen tussen menselijke intelligentie en AI.

“Kunstmatige intelligentie – met ontzettende echte vooroordelen”

“Met enige regelmaat wordt er in de media gewaarschuwd voor allerlei doemscenario’s veroorzaakt door artificial intelligence. Dit is meestal grotendeels ongeïnformeerde bangmakerij. Maar, in dit artikel wordt met uitstekende voorbeelden beschreven hoe er wel degelijk reële problemen ontstaan nu AI steeds verder doorsijpelt in ons dagelijks leven. AI leert van menselijke beslissingsdata, en het neemt in veel gevallen dan ook onze menselijke vooroordelen over. Zo veroorzaakt dit in bijvoorbeeld de context van automatisering van sollicitaties en kredietaanvragen onwenselijke situaties. Voordat we volledig vertrouwen op de AI systemen is het zaak om beter te begrijpen hoe de machines leren en zodoende fairness te waarborgen.” -Jim Winkens, AI professional.

Een nieuw stuk van Byron Sharp: Are Big Brands Dying?

““Het belang van brands neemt enorm af”: bijna iedereen in de marketingwereld gelooft deze bewering. Dit artikel laat duidelijk zien of dit waar is en welke aspecten er allemaal een rol spelen op het gebied van brands kopen. Het is een typisch Byron Sharp verhaal: onderbouwd met getallen, wetenschappelijk onderzoek en gezien de huidige opvattingen nogal tegendraads. Tijdens het lezen viel mij op dat ik ook als een papegaai die “Brands gaan dood” slogan hanteerde. Ondanks dat zo’n slogan lekker bekt en makkelijk te onthouden is, is het allemaal een stuk genuanceerder. Met name de disproportionele waarde die aan geobserveerd gedrag van de Randstedelijke jongeren wordt toegekend zorgt dat dit soort slogans voor ons als Randstedelijke jonge marketeers de waarheid lijken. Het is dan ook goed om je dit soort wetenschappelijke inzichten eigen te maken, zodat je uiteindelijk een betere marketeer wordt.” – Edwin Metselaar, Sharp-ism professional.

Instagram Stories opleuken met stickers en poll 

“Dit artikel gaat over een nieuwe functie van Instagram waar je polls aan je Instagram story kunt toevoegen. Ook biedt het tips voor de beste manier om deze marketingtechnisch in te zetten. De polls bieden een extra interactiemogelijkheid met je volgers en kunnen zo op een speelse manier (markt-)informatie te verzamelen. Instagram gebruik neemt nog steeds toe onder jongeren en met de steeds uitgebreidere mogelijkheden om te adverteren biedt dit naar mijn mening een mooie kans voor bedrijven om deze doelgroep aan te spreken.” – Sanne Totté, campagne professional.

De gedeelde verantwoordelijkheid in het fraude verhaal

“Dit artikel gaat over partijen die frauduleuze praktijken die tot wel zes keer dezelfde neppe advertentieruimte aanboden. Dat lukte, omdat niemand er iets aandeed. Als ik denk aan andere, fysieke, branches, dient elke partij in de chain te voldoen aan eisen en bepaalde certificaten die iets zeggen over hun betrouwbaarheid (denk aan producten, betaling, etc.). Natuurlijk is er dan nog altijd fraude mogelijk, maar je werpt wel een flinke barrière op. Waarom is dat niet in de online wereld? Iedereen, van consument tot aan adverteerder, heeft een bepaalde verantwoordelijkheid. Met wie deel ik mijn data, welke toestemming geef ik en met welke partijen werk ik samen. Werken met een frauduleuze partij maakt je net zo medeplichtig. De oplossing is simpel, zorg voor een kwaliteitscontrole en plak er een stempel op. Leg dan nog maar eens uit aan jouw klant waarom je werkt zonder gekwalificeerde partijen?” – Jeroen Wirz, samenwerking professional.

Artificial Intelligence versus Natural Stupidity

“Mensen maken zich (te) veel zorgen over het feit dat AI (Artificiële Intelligentie) de wereld overneemt. Maar misschien is Natural Stupidity wel een directer, duidelijker en meer aanwezig gevaar: onze huidige technologie maakt ons collectief dommer. Wat ik in dit artikel bijzonder vond, is dat het aandacht vestigt op de manieren waarop onze cognitieve vooroordelen kunnen worden uitgebuit. We moeten ervoor zorgen dat we de verantwoordelijkheid voor automatisering niet opgeven in naam van cognitieve assistentie. Dit heeft me een nieuw perspectief op AI gegeven. Lees het artikel om te weten te komen wat het gemeenschappelijke gevaar is dat aan de basis ligt van het klakkeloos volgen van luchtvaartprotocollen, religieuze leiders, onwaar historische informatie én algoritmen.” – Nikos Oikou, AI algoritme professional.

Volgende maand weer nieuwe artikelen. Kan je daarop niet wachten? Volg MobPro op LinkedIn of Twitter en ontvang elke dag interessante content in jouw nieuwsoverzicht. Wil je op de hoogte blijven van de laatste marketingontwikkelingen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief vol mobile trends, tips en tricks.

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.