Nieuws

ASO deel 1: De juiste trefwoorden uitzoeken

Trefwoorden spelen een belangrijke rol in ASO. Dit is namelijk waar de app stores op indexeren en hoe ze bepalen op welke positie je in de zoekresultaten of andere plaatsen te zien bent. Lees meer over hoe je dit aanpakt in dit eerste deel van ons ASO drieluik: trefwoorden.

Inleven in klant en concurrenten

Begin met het inleven in je klant en je concurrent. Waarom downloaden en gebruiken gebruikers mijn app? Voer een klantonderzoek uit: hoe komen ze überhaupt bij mijn app terecht? Wat is mijn meerwaarde t.o.v. mijn concurrentie? Wat voor taal gebruikt mijn doelgroep, hoe beschrijven ze mijn app? Welke woorden gebruiken ze?

Hoe makkelijk kan ik concurreren met soortgelijke apps op deze trefwoorden? Welke woorden hebben zij gekozen? Ga je voor de voor de hand liggende trefwoorden of juist de long tail van zoekwoorden die minder voorkomen maar daardoor wel onderscheidend zijn?

Trefwoorden kiezen (relevantie, moeilijkheid, populariteit)

Begin met het maken van een lijst van vijftig termen. Onderzoek alle mogelijkheden! Een goede tip: kijk naar de autofill resultaten bij deze trefwoorden in de app stores en neem deze ook mee in je overzicht. Gebruik in deze fase trefwoord research tools (zoals App Radar of Sensor Tower)  om je te helpen met het vinden van woorden.

Kies relevante woorden die van toepassing zijn op je app, kies niet alleen woorden die trending zijn. Denk wel weer na over time-sensitive words, een juiste keuze hierin kan voor extra exposure zorgen.

De teksten van reviews worden ook geïndexeerd, dit is dus een goede plek om inspiratie op te doen. Hier vind je namelijk woorden die gebruikers associëren met je app.

Sensor Tower

Optimaliseer je trefwoorden

Bij een nieuwe app: kies voor low difficulty/reasonable traffic om te beginnen. Als je dan enig momentum hebt, pas je de woorden aan naar higher traffic/reasonable difficulty.

Onderzoek per woord hoe moeilijk het is om hoog te ranken voor dat trefwoord door jouw eigen positie op de zoekresultatenpagina te vergelijken met het aantal en type concurrenten boven je. Check deze ranking vervolgens met regelmaat (bijvoorbeeld met behulp van een tool als App Annie). Onder een bepaalde classificering (bijv. na top 10), kun je ervoor kiezen de woorden aan te passen of te vervangen tijdens een volgende geplande app versie release.

Een goede manier om je concurrentie te overtreffen is met long tail app store trefwoorden. Dit is met name interessant als de ander een enorme, onoverkoombare voorsprong heeft op een bepaald trefwoord. Door de term specifieker te maken door bijvoorbeeld een extra term toe te voegen, kun je in dezelfde categorie toch bovenaan komen.

App Annie

Conclusie

Leef je bij het kiezen van de trefwoorden in in je doelgroep. Doe onderzoek naar de woorden die zij met je app associëren, in plaats van alleen je eigen gedachteproces te gebruiken. Ga voor relevante termen. Zoek uit hoe je gekozen woorden scoren op moeilijkheid en vindbaarheid. Houd je lijst goed bij, test regelmatig hoe goed je termen het nog doen.

Lees hier het tweede deel uit ons ASO drieluik: de goede trefwoorden op de juiste plekken.

Wil jij ook opvallen met je app? Ontdek welke mobile advertising oplossingen daarin iets kunnen betekenen. Bel 020-7028200 of mail jouw vraag naar contact@mobpro.com. Op de hoogte blijven van de laatste mobile trends, tips en tricks? Schrijf hier je in voor de maandelijkse nieuwsbrief. Of krijg elke dag nieuwe mobile inspiratie in jouw LinkedIn nieuwsoverzicht en volg ons op LinkedIn.

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.