Nieuws

Black Friday & Cyber Monday: koopjesjagers steeds meer mobiel

De belangrijkste periode voor retailers is weer aangebroken: de feestdagen. De verwachtingen zijn weer hoog: zijn er weer records gebroken? En is dit het jaar dat mobiel desktop overtreft?

Adobe voorspelt dat in de Verenigde Staten met de online feestdagen-aankopen de 100 miljard dollar grens niet alleen gehaald wordt, maar ook overschreden: tot 107,4 miljard.

De eerste cijfers zijn inmiddels binnen. Vorige week was het weekend van Thanksgiving. De feestdag is niet langer enkel populair vanwege de uitgebreide kalkoendiners. De meeste mensen kijken ook elk jaar weer halsreikend uit naar de dag erna: Black Friday. Op deze dag stunten bijna alle winkels flink met de prijzen. Het wordt gezien als het begin van de inkoopperiode voor Kerstmis.

Online omzet op Black Friday

Retailers hebben ook dit jaar weer online goede zaken gedaan tijdens Black Friday in de VS. De online verkoop tijdens de Thanksgiving-week was in totaal goed voor $13,03 miljard. Dit was 14,4% meer dan het jaar ervoor. Op Thanksgiving zelf werd er tussen het koken, bakken en dineren flink ingeslagen: $2,87 miljard (18,3% meer dan in 2016). Op dé dag zelf, Black Friday, werd er maar liefst $5,03 miljard uitgegeven. Dat is 16,9% meer dan het jaar ervoor. Het weekend tussen Black Friday en Cyber Monday was nog eens goed voor $5,12 miljard.

Recordomzet op Cyber Monday

Op Cyber Monday zijn er ook records verbroken. Deze dag werd ooit in het leven geroepen als het digitale antwoord op de bizar drukke winkels tijdens Black Friday. Dit jaar besteedden Amerikaanse consumenten $6,59 miljard aan kerstcadeau’s en andere aankopen. Dat is 16,8% meer dan vorig jaar. Hiermee gaat Cyber Monday 2017 (op dit moment) de boeken in als grootste online retail dag ooit.

4 op de 10 winkelt mobiel

Smartphones waren voor het eerst het meest gebruikte device om aankopen te doen tijdens Black Friday. Het device gaat daarmee voorbij aan desktops, tablets en laptops. 61% van het online winkelbezoek was mobiel en er werden 48% meer orders daadwerkelijk op smartphones geplaatst. De grote exodus van fysiek winkelbezoek viel mee. De verwachting was dat er een stuk minder in-store werd gewinkeld, maar dit bleek maar 1,6% minder te zijn.

Ook op Cyber Monday werd er nieuw mobiel record gezet: smartphones en tablets waren goed voor 47,4% van het ‘winkelbezoek’. 39,9% was specifiek op smartphone, dit was 22,2% meer dan vorig jaar. Ook kochten consumenten daadwerkelijk meer op hun telefoons: $1,59 miljard (24,1%) van de omzet werd gedraaid op mobiele telefoons. Dat is een enorme groei ten opzichte van Cyber Monday 2016: maar liefst 39,2% meer. Ook werd er gemiddeld meer (+12%) uitgegeven dan vorig jaar: $123 op iPhones en $110 op Google Android smartphones.

Mickey Mericle, vice president Marketing & Customer Insights bij Adobe, denkt dat deze groei te maken heeft met de verdere optimalisatie in de mobiele shopervaring. “Shopping and buying on smartphones is becoming the new norm and can be attributed to continued optimizations in the retail experience on mobile devices and platforms. Consumers are also becoming more savvy and efficient online shoppers. People increasingly know where to find the best deals and what they want to purchase, which results in less price matching behavior typically done on desktops. Millennials were likely another reason for the dramatic growth in mobile, with 75 percent expecting to shop via their smartphone.

Black Vrijdag en Cyber Maandag

In Nederland worden Black Friday en Cyber Monday ook steeds groter. De twee traditioneel Amerikaanse shopping events zijn hierheen gehaald om niet alleen de verkoop voor Kerstmis, maar ook voor Sinterklaas te stimuleren. Met succes. Black Friday verbrak ook dit jaar weer records in Nederland qua bezoekers en aankopen. Nederlanders deden vooral onderzoek via hun mobiel: 57,5% van het online verkeer was mobiel en 28,8% van de aankopen werd op een smartphone geplaatst.

De grote populariteit van de twee dagen onder Nederlandse koopjesjagers was niet alleen bij de winkels te merken. Bij de bezorgdiensten bleef de drukte ook zeker niet onopgemerkt. Zo waren er door de grote vraag bij PostNL maar liefst 50.000 pakketjes vertraagd: 5% van de miljoen pakketten.

Het nieuwe winkelen

Consumenten shoppen niet alleen op een andere plek (digitaal versus in-store), ze winkelen ook anders. Er wordt steeds meer uitgezocht op de smartphone. Zo zei 63% al van tevoren mobiel onderzoek te doen naar de beste koopjes op Cyber Monday. Ook de manier waarop mensen zoeken naar het perfecte cadeau voor onder de kerstboom verandert. Zo wordt deze zoektocht bijvoorbeeld ook steeds visueler: de focus op beeld blijft groeien. De rol van tekst blijft afnemen en productpagina’s bestaan vaak bijna alleen uit afbeeldingen.

Zoals op straat etalages worden gebruikt om te ‘browsen’ tussen verschillende producten, gebeurt dat dus online nog meer. Naast de winkelpagina’s spelen ook andere platforms hierbij een rol. Zo wordt online prikbord Pinterest niet alleen gebruikt om inspiratie voor de perfect bruiloft te vinden, maar ook om meer specifiek te zoeken naar producten. Denk hierbij aan outfits of cadeau’s. Veel retailers spelen hierop in door zelf mooie afbeeldingen te plaatsen, met links naar hun apps of webshops. Ook Instagram, visueel platform bij uitstek, wordt steeds meer ingezet door merken. Producten worden dan verwerkt in posts of Stories. Veel bestelapps kiezen ook voor een Instagram-achtige uitstraling waarbij beeld de boventoon voert en gaan zo mee in de trend van dit jaar.

Foto: Jonathan Alcorn/REUTERS

 

2018: nog mobieler?

Het lijkt erop dat de populariteit van Black Friday en Cyber Monday onveranderd groot is. Wat wel anders is, is de manier waarop mensen hun koopjes inslaan. Niet alleen verschuift de focus naar digitaal, mobiel krijgt ook een steeds grotere rol. Dit jaar voor het eerst dus zelfs groter dan desktop en laptop. Tijd voor retailers om hun apps te optimaliseren en na te denken over hoe mobiele technieken kunnen worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan locatietargeting rond de winkellocaties, welke nog steeds enorm druk bezocht worden. Wij zijn in elk geval benieuwd naar hoe de mogelijkheden voor mobile advertising volgend jaar worden gecombineerd met de trend van mobiel shoppen!

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.