Nieuws

Mobile marketing trends 2017: wat voorspelden we juist – en wat niet?

Voice-driven systemen, audio-spots en augmented reality 2.0. Begin dit jaar publiceerden we een whitepaper vol mobile marketing trends. Hoe doen wij het als Nostradamus? Wat is uitgekomen en waar sloegen we de plank finaal mis?

“Mobiel krijgt een meer centrale rol in zowel de distributie als productie van video advertising”

Ja en nee.

Meer vraag naar mobile video advertising
Ja, in 2017 is de hysterie rondom mobile video losgebroken. Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona afgelopen februari praat iedereen alleen maar over video, video, video. Dat is niet uit de lucht gegrepen. Begin 2017 publiceerde Cisco een rapport waarin zij stelden dat in sommige markten smartphone het nummer #1 device is om thuis video’s te kijken, gevolgd door tv en desktop.

Niet heel verrassend, volgen adverteerders hun consument in de video trend. IAB ondervond dat adverteerders nu wel 67% meer spenderen aan online video advertising dan twee jaar geleden. De besteding aan mobile video advertising laat de grootste groei zien.

De meeste video’s (nog) niet geschikt voor mobiel
De vraag om advertising video’s te verspreiden via smartphones is dus inderdaad toegenomen. Er wordt echter nog te weinig rekening gehouden met wat dat betekent in termen van productie. Video’s worden dan wel steeds vaker ondersteunt met ondertitels en teksten, nog altijd zien wij veel twintig of dertig seconden video’s op mobiel voorbijkomen.

Een cruciale afdwaling, want de attentiespanne van consumenten op smartphones reikt tot hooguit 12 seconden, of soms zelfs tot maximaal 6 seconden! Dat heeft uiteraard gevolgen voor de mate waarin consumenten de reclameboodschap van de video begrijpen en herkennen. Omdat veel merken hun videocontent nog niet optimaliseren voor mobiel, zal voor veel merken video advertising op mobiel nog niet het gewenste effect bereiken.

61% van de marketeers en bureaus verwacht dat in 2018 de besteding voor mobile video advertising alleen maar zal oplopen. Wil je dat jouw video volgend jaar wél de gewenste werking heeft op jouw doelgroep? Dan moeten marketeers en videoproducenten overwegen welke invloed smartphonespecifiek consumentengedrag heeft op de manier waarop zij hun video advertising creëren. Lees hier de gids over hoe om te gaan met video’s op smartphones

“Voice-driven-systemen dwingen marketeers na te denken over hoe hun merkverhaal te vertellen”

Nog niet.

The war of virtual assistants
2017 is zonder twijfel het jaar van ‘the war of virtual assistants’. Het is geen battle om het grootste marktaandeel, maar om wie het sterkste AI-ecosysteem weet neer te zetten. Zo lanceerden Apple’s Siri, Google’s Home, Amazon’s Echo en Microsoft’s Cortana elk nieuwe features waarmee zij de strijd probeerden te overmeesteren. 

Kijken we toch naar het marktaandeel, dan gaat Amazon aan kop. Het bedrijf schijnt 70% marktaandeel te hebben. In Q4 2016 telde Amazon al 6 miljoen Echo gebruikers en het bedrijf voorspelt dat dit aantal dit jaar oploopt tot 10 miljoen.

Amazon experimenteert met sponsored messages
Hoewel er op AI niveau nog steeds veel te winnen valt, experimenteren de assistants ook al met advertentiemogelijkheden. Zo is Amazon de eerste die, samen met VoiceLabs, een advertentieplatform lanceert met ‘sponsored messages’. Deze voice first advertenties spelen af bij de start of aan het einde van elke vaardigheid die Echo uitvoert.

Even leek het erop dat ook Google stoeide met advertenties in zijn assistant. In maart hoorden Google Home gebruikers een advertentie over de premiere van de film ‘Beauty and the Beast’ en klaagden hierover op Reddit. Als reactie daarop verwijderde Google het audiobericht. “This wasn’t intended to be an ad”, aldus een woordvoerder.

Merken doen er straks niet meer toe
Onze verwachting, begin dit jaar, was dat deze nieuwe realiteit marketeers dwingt na te denken over hoe consumenten te betrekken bij het merkverhaal via conversational interfaces. Want dat deze voice driven systemen een grote impact gaan hebben op de rol van merken staat buiten kijf.

Het hebben van een sterke merknaam is belangrijker dan ooit. Consumenten zien geen vijftien vergelijkbare luierproducten meer als ze ‘pampers’ intypen. Als ze hun huishulpje vragen om Pampers, dan krijgen ze ook daadwerkelijk luiers van het merk Pamper. Hoe gaan kleinere merken hiermee om? En wat betekent het eigenlijk voor tussenschakels, zoals de Albert Heijn’s en Jumbo’s van deze wereld. Moeten zij zelf een conversational platform aanbieden, zoals Amazon?

Kortom, drommels interessante vraagstukken – maar niet de vragen die de Nederlandse marketeer bezighielden dit jaar. In Nederland is het nog wachten op de eerste (bruikbare) intelligente speakers en natuurlijk de grote aantallen gebruikers. Maar wegens de grote impact is het wijsheid om je goed voor te bereiden op deze ontwikkelen. Zie het dus als een meerjarentrend. Dus meer weten over de voice-technologie? Dan is dit wat je moet weten

“In 2017 gaan merken hun audiospot ook verspreiden via apps op smartphone”

Ja, en of!

Merken omarmen de audiospot
“In 2017 zal een mobiele strategie steeds vaker bestaan uit een display, video én audioplanning”, zo schreven wij in de Mobile Marketing Trends 2017 whitepaper. Wij baseerden ons hierbij op de toen recente integratie met Spotify. Vanaf dat moment was het mogelijk om geautomatiseerd audio-spots in te kopen in de app van het muziekplatform. Met deze techniek kunnen marketeers audio commercials opvolgen met een relevante display banner of video advertenties in apps, of andersom.

MobPro, Mobile Professionals, Skoda, voordeelweken

Merken als Greetz, Sony en Skoda slaagden er in consumenten te betrekken via, niet één, maar twee zintuiglijke ervaringen, namelijk zien en horen. Om de meerwaarde van de crossplatformstrategie inzichtelijk te maken, nam Greetz een A/B-test af. Groep A hoorde tweemaal een Greetz audiospot en zag vervolgens twee keer een display advertentie. Groep B zag tot vier keer toe de display advertentie. Daaruit bleek dat gebruikers die de audiospot hoorden een wel drie keer hogere CTR behalen dan zij die geen spot hoorden.

Meer platformen bieden audiospot
Zoals wij verwachtten volgden meer platformen met een mogelijkheid voor programmatic audiospots. Zo lanceerde SoundCloud in maart zijn audiospot op het platform, tegelijkertijd met nieuwe SoundCloud (reclamevrije) premium abonnementen. Dit viel niet bij alle gebruikers in goede aarde.

In juli introduceert OMX, het digitale onderdeel van OMS, programmatic audio buying en vertegenwoordigt nu ruim 35 digitale audioplatformen van onder andere 538, Radio Veronica en 100% NL.

Het maakt de weg vrij voor andere audiotieve apps, denk bijvoorbeeld aan navigatie apps.

MobPro Mobile Professionals Adverteerder stopt Google

“De meest waardevolle bedrijven in de wereld zijn platformen met de meeste gebruikers en intelligentie ”

Jackpot!

Data is de nieuwe olie
Dat de Digital’s Big Five (Apple, Google, Microsoft, Facebook en Amazon) alleen maar groter zijn geworden dit jaar is wijd en zijd bekend. De reden: deze bedrijven hebben -wereldwijd- miljarden gebruikers en elke keer als al die gebruikers het platform gebruiken levert dat meer data op. En data is nou eenmaal het nieuwe goud – of de nieuwe olie.

Impliciete versus expliciete data
Dat een bedrijf als Facebook dit jaar nog waardevoller werd, hebben deze platformen niet alleen te danken aan de miljoenen gebruikers. Ook de manier waarop zij data verzamelen is cruciaal.

Daar waar uitgevers in bijvoorbeeld Nederland actief de relatie met gebruikers proberen aan te gaan, door expliciet naar data te vragen in ruil voor unieke (en gratis) content, kiest de Big Five voor een meer impliciete aanpak. Je gaat één keer akkoord met alle voorwaarden, beschreven in tien pagina’s, en je kunt het platform ongelimiteerd gebruiken.

Wij vroegen ons af hoe de wetgever iets kan beginnen tegen deze Amerikaanse multinationals. Dat antwoord is er nu en het heet: GDPR (General Data Protection Regulation). De vanaf mei 2018 geldende Europese privacywetgeving betekent in de grote lijnen dat als organisatie zij expliciet specifieke toestemming nodig hebt, indien met persoonlijke of naar een individuele persoon herleidbare data wilt werken. En dit gaat ook gelden voor bedrijven gevestigd buiten de EU maar die wél data van Europese gebruikers verwerken.

Hoe de GDPR er in de praktijk uit gaat zien, is nog niet helder. Wat je in ieder geval terug gaat lezen in ons Mobile Marketing Trends whitepaper voor 2018.

“Meer bedrijven gaan augmented reality toepassen”

Zeker weten!

Snapchat Sponsored Lenses
Na de Pokémon hype in 2016, zijn meer bedrijven serieus gaan kijken naar de mogelijkheden van augmented reality. In mei lanceerde Snapchat zijn Snapchat Sponsored Lenses. Het is nu het meest premium advertentieformaat waarmee merken hun brand experience uitdragen in een lens die reageert op gezichtsbewegingen van gebruikers.

Augmented reality met Apple
In september lanceerde Apple de langverwachte nieuwe iPhone 8 en iPhone X. Op hetzelfde moment was ook de geboorte van de nieuwe versie van iOS: iOS 11. Naast een compleet vernieuwde App Store, introduceerde Apple ook ARKit. Het is een tool waarmee ontwikkelaars augmented reality in hun apps kunnen bouwen, waardoor iPhone en iPad vanaf nu apps ondersteunen met augmented reality. Dankzij deze ontwikkelingen zijn er allerlei augmented reality apps opgedoken in de App Store.

Uiteraard bracht ook Google zijn versie van de ARKit uit: de ARCore. Ook ARCore geeft ontwikkelaars de mogelijkheid augmented reality te integreren in Android apps. Facebook heeft zich nog niet uitgelaten over een AR functie in de camera’s van hun apps. Maar de geschiedenis leert ons dat dat van de één op de andere kan veranderen.

Mobile Trends 2018 Whitepaper

Zo, dat ging zo slecht nog niet. Dit jaar kijken we opnieuw in onze glazen bol. Benieuwd naar de mobile marketing trends voor 2018? Vul het onderstaande formulier in en ontvang als eerste de Mobile Marketing Trends 2018 whitepaper!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.