Nieuws

MobPro’s grote jaaroverzicht 2017

Het is de laatste maand van het jaar. Tijd om terug te blikken op wat er dit jaar allemaal gebeurde. Hoe gebruikten Nederlanders hun smartphone in 2017?

Meten is weten: bid-requests

Wat zijn de populairste momenten om je smartphone te gebruiken? Op welk dagdeel en welke dag van de week? Verschilt dat per seizoen?

Aan de hand van de hoeveelheid bid-requests die wij ontvangen zien we wanneer mobiel Nederland de smartphone tevoorschijn haalt. Bid-requests zijn verzoeken die wij ontvangen om te bieden op een beschikbare advertentieruimte in een app of op een mobiele site. Zodra een smartphonegebruiker een app opent of een mobiele website bezoekt, ontvangt MobPro zo’n bid-request. Als het verzoek relevant is voor een specifieke adverteerder dan begint MobPro het biedproces. De hoogste bieder mag een advertentie van zijn keuze meteen plaatsen in de advertentieruimte.

Wanneer grijpt Nederland en masse naar de smartphone? Door te kijken naar de pieken in de bid request data zien we wanneer er de meeste verzoeken waren en wanneer men dus de telefoon erbij pakte.

De mobiele pieken en dalen van 2017

Nederlands mobiel nieuws

Zoals te verwachten zijn de grootste pieken verbonden aan de grotere nieuwsmomenten. Dit jaar waren dat qua nationaal nieuws bijvoorbeeld de Tweede Kamer-verkiezingen in maart en het nieuws dat eieren uit de supermarktschappen werden verwijderd. Enkele dagen nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat deze een te hoge concentratie fipronil bevatten, werd aangekondigd dat de eieren als veiligheidsmaatregel uit de schappen werden gehaald. De berichtgeving hierover zorgde voor een piek in het aantal bid requests.

Een kanttekening bij deze grafiek is dat deze pieken in het smartphoneverkeer deels kunnen worden veroorzaakt door pushberichten. Wanneer er iets significants gebeurd, versturen veel nieuwsapps een push notificatie naar de gebruikers. Maar, niet iedereen opent elke notificatie, maar juist die hen interesseren. Zo vormt de data in het algemeen alsnog een goede afspiegeling van de interesse van smartphonegebruikers.

Internationaal nieuws volgen op je smartphone

Internationaal waren het vooral berichten uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten die ervoor zorgden dat Nederlanders de smartphone erbij pakten. Denk hierbij aan de brand in de Grenfell toren in Londen en de aanslagen op de Westminster Bridge en in Las Vegas. Een iets positievere piek was de internationale Women’s March, waarbij de demonstratie in Washington D.C. centraal stond.

Overlijdensberichten drijven mobiel verkeer aan

Het jaaroverzicht van vorig jaar maakte het al pijnlijk duidelijk: vooral bij de dood en verderf grijpt Nederland naar hun smartphone. Dit jaar brachten de overlijdensberichten van Dick Bruna en Hugh Hefner een bovengemiddelde hoeveelheid smartphonegebruik teweeg.

Sport & entertainment

Het Eurovisie songfestival en Feyenoord’s verovering van het landskampioenschap zorgden voor kleine pieken. De aankomst van de twee panda’s uit China op Schiphol, onderweg naar hun nieuwe verblijf in Ouwehands Dierenpark in Rhenen, bleek voor velen een hoogtepunt. De Tour de France en de Oranje leeuwinnen zorgden ook voor een tijdelijke toename van bid requests.

App gebruik van Nederland in 2017

Welke apps gebruikten Nederlanders in 2017 voornamelijk? NU.nl heeft zijn toppositie van vorig jaar behouden. Ook Marktplaats heeft de tweede plaats behouden. Wordfeud maakt een grote sprong van de tiende naar de derde positie in de lijst. Het puzzelspel weet na vele jaren nog steeds veel gebruikers te trekken.

Er zijn dit jaar veel nieuwkomers. Zo blijkt TVGids.nl erg populaor. De app waarin men de tvgids kan raadplegen en hun tv-avond plannen is op nummer vier in de lijst geëindigd.

Ook opvallend is de toename van games. Waar er vorig jaar nog maar één spel in stond, Wordfeud, staan er nu drie in. Naast Wordfeud staan het puzzelspel 1010! en het klassieke kaartspel Solitaire dit jaar ook in de top 10.

Wifi versus mobiele data

Ondanks het feit dat er steeds meer onbeperkte databundels zijn, is wifi nog altijd ongekend populair. Toch blijkt dit jaar uit de cijfers een verandering. Het lijkt erop dat al die bodemloze voorraden van GBs van de telecomproviders voor een verschuiving zorgen. Net als vorig jaar zakte het aandeel van wifi met 2 procentpunten. Zo daalde het aandeel van wifi van 83% vorig jaar naar 81% in 2017.

De mobiele taal

Telefoon, Handy of Сотовый? Welke taal wordt er het meest gesproken door de smartphonegebruikers in Nederland? Preciezer: op welke taal stelden zij hun telefoon in? Net als vorig jaar komen Nederlands en Engels verreweg het meest voor. Verder zijn Duits, Frans en Russisch flink gegroeid, terwijl Turks, Pools en Arabisch juist zijn gedaald. Ook is er een nieuwkomer in de lijst: Italiaans.

Meer apps dan websites

Apps voeren de boventoon. 71,5% van de bid requests komt in 2017 uit apps, versus 28,5% uit mobiele websites. Dit is niet verrassend, gezien de hoeveelheid tijd die men tegenwoordig in-app doorbrengen. Gemiddeld brengen gebruikers zelfs 50% van hun totale media tijdsbesteding in-app door.

Op welke dagen wordt de smartphone het meest gebruikt?

Waar vorig jaar Nederlanders vooral op zondag hun smartphones het meest gebruikten, zijn dat dit jaar de vrijdag en zaterdag. Op vrijdag stijgt het aantal bid requests scherp vanaf vier uur ‘s middags. Er wordt dus nogal wat afgesmartphoned tijdens de vrijdagmiddagborrel. Ook op zaterdagavond zien we een sterke stijging, vanaf ongeveer vijf uur. Zondag is nu, samen met de kantooruren, een moment waarop Nederlanders hun smartphone even wat vaker links laten liggen.

Smartphonegebruik gedurende de dag

Doordeweeks is er een duidelijk patroon waarneembaar. ‘s Ochtends rond 07:00 uur schiet het smartphonegebruik omhoog. Na de nachtrust moeten natuurlijk even het nieuws en het weerbericht worden gechecked. Ook tijdens de lunchpauze wordt de telefoon er opvallend vaak bijgepakt. In de loop van de middag loopt het smartphonegebruik op, met een kleine piek rond vijf uur: misschien even de files of treininfo checken. Rond 20:00 uur wordt dagelijks het toppunt bereikt, waarna de bid-requests weer afnemen en de volgende ochtend hetzelfde ritueel plaatsvindt.

In het weekend zijn zoals genoemd de avonden erg populair: wellicht om de weekendplannen te maken of te bevestigen. Zondagmiddag is het moment dat Nederlandse smartphonegebruikers ervoor kiezen de telefoon ook wat zondagsrust te gunnen. Na acht uur ‘s ochtends is er een duidelijke daling in bid-requests.

Verschillen per seizoen

Wanneer het zonnetje schijnt, worden de telefoons er iets eerder bijgepakt ‘s ochtends. De rest van de dag blijft het gebruik in de zomer achter bij de winter. De winter lijkt het seizoen van de mobiel bij uitstek. Dit is overdag al merkbaar, maar ‘s avonds is er een nog duidelijker en groter verschil. Na 17:00 uur zijn mensen in de zomer een stuk minder mobiel dan op hetzelfde moment in de winter.

Wat Nederlanders nog meer deden op hun smartphone in 2017

90% gebruikt zijn smartphone rechtop. Men shopt 45% meer mobiel. 89% van de Nederlanders heeft een smartphone.

Net als vorig jaar slaan we niet stijl achterover van al deze feitjes. De smartphone speelt wederom een enorme rol in het dagelijks leven van de Nederlanders. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds, maandag tot zondag, tijdens de hoogte- en dieptepunten: onze smartphone is erbij.

Meer inspiratie of kennis nodig? Bel 020-7028200 of mail jouw vraag naar contact@mobpro.com. Op de hoogte blijven van de laatste mobile trends, tips en tricks? Schrijf hier je in voor de maandelijkse nieuwsbrief. Of krijg elke dag nieuwe mobile inspiratie in jouw LinkedIn nieuwsoverzicht en volg ons op LinkedIn.

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.