Nieuws

MobPro’s leesclub: “Uber gebruikt undercoveragenten”

De beste artikelen over mobile, marketing, advertising en media voor jou op een rij. Deze maand: undercoveragenten, mass one-to-one marketing, consumentenverwachtingen en mobiel boodschappen scannen.

Uber gebruikt undercoveragenten volgens brief in rechtszaak

Het klinkt als het plot van een James Bond film: Uber blijkt undercover agenten in dienst te hebben. Deze agenten houden toezicht op concurrenten en verzamelen handelsgeheimen. Maar wellicht moeten we ons in deze tijden waar soms logica ver te zoeken, waar een bedrijf zonder winst bijvoorbeeld toch 70 miljard dollar waard is, hier niet teveel over verbazen. Met zoveel te verliezen is het namelijk misschien niet zo verrassend dat Uber dit soort fratsen uithaalt. Dus, voor iedereen die aan iets cools werken in de tech sector: mocht je erg vaak dezelfde man met verdachte nepsnor zien: je bent gewaarschuwd. -Victor Mings

De komst van mass one-to-one marketing

In dit artikel kondigt Marc Pritchard van Procter & Gamble aan dat mass one-to-one marketing ‘onderweg is’. Er is vanuit adverteerders namelijk een steeds grotere vraag naar contextuele targeting. Hierbij kun je voor een brede doelgroep, op ieder moment, relevant aanwezig zijn door slim gebruik te maken van verschillende datapunten in je mobile advertising. Denk bijvoorbeeld aan data over het weer, verkeersinformatie of locatie. Pritchard zegt dat een-op-een marketing eraan komt, maar volgens ons is het er al! Daarnaast is mass one-to-one marketing niet enkel een manier om relevant aanwezig te zijn voor een brede doelgroep, maar zorgt er tevens voor dat een ‘wear out effect’ wordt vertraagd. Omdat eenzelfde gebruiker in verschillende situaties een andere creatie wordt getoond, blijft de uiting langer impactvol. – Robin Kloosterboer

Consument bang voor juist méér reclame na invoering GDPR

In mei van dit jaar gaat de nieuwe Europese privacywetgeving in: de General Data Protection Regulation (GDPR). Deze wet stelt strengere regels aan het verkrijgen en verwerken van data van burgers en biedt zo consumenten een betere grip op hun data. Het bedrijfsleven is druk bezig met alle voorbereidingen om aan de eisen te kunnen voldoen. Maar wat de echte uitwerking op consumenten in de praktijk gaat zijn, weten we nog niet precies. Wat verwacht de consument eigenlijk zelf van de nieuwe privacywetgeving? Dit artikel gaat over de verwachtingen van de consument en laat zien dat verwachtingen en werkelijkheid misschien niet altijd overeenkomen. – Arlette van der Want

Vervang de kassa met je smartphone

Dankzij technologische ontwikkelingen hoeven wij als consument steeds minder zelf te doen. Ook bij Ahold neemt de Internet of Things-trend steeds meer vorm aan. Na de gepersonaliseerde Bonuskaart en de zelfscanner is er nu de Tap To Go-pas. Hiermee kunnen klanten bij het schap een pas (en binnenkort de smartphone) gebruiken om hun boodschappen te scannen, omdat de schappen voorzien zijn van elektronische schapkaarten. Ik verwacht dat de smartphone als betaalmiddel in de supermarkt ons wachtrijen bespaart én FMCG adverteerders dichter bij de doelgroep brengt. Ondertussen hoop ik stiekem op een app die mij na het scannen direct een recept en kooktips voorstelt. – Maartje Luns

Volgende maand weer nieuwe artikelen. Kan je daarop niet wachten? Volg MobPro op LinkedIn of Twitter en ontvang elke dag interessante content in jouw nieuwsoverzicht. Wil je op de hoogte blijven van de laatste marketingontwikkelingen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief vol mobile trends, tips en tricks.

 

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.