Nieuws

Weertargeting: speel in op de één-na-belangrijkste factor van consumentengedrag

Het weer is de op één-na-belangrijkste factor die het consumentengedrag bepaalt. Met weertargeting in mobile advertising kan je handig inspelen op het veranderende gedrag en de behoefte van jouw consument. Hoe werkt weertargeting en hoe zet je het effectief in?

Meteorologische mobile advertising

Nederland transformeert zodra de eerste zonnestralen het land binnenvallen. Na de economie, is het weer namelijk de belangrijkste factor die ons gedrag en onze behoeftes beïnvloedt. We stappen massaal over op het witbier, maken plannen voor het festivalseizoen en we denken na over de eerste barbecue van het jaar. In termen van relevantie is weertargeting een bijzondere mogelijkheid, want je kan precies op het juiste moment in de juiste context aanwezig zijn.

Ook andere weersomstandigheden bieden interessante opties: denk aan windbestendige kleding of paraplu’s tijdens een storm of sneeuwomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan de sneeuwval in skigebieden in het buitenland. Zo toonde Sunweb verschillende uitingen omtrent vakanties, afhankelijk van hoeveel sneeuw er lag op de berg in de vakantiegebieden.

Jouw product in het mobiele zonnetje

Bedenk goed welk product je wilt adverteren met weertargeting. Vooral convenience producten, impulsproducten en noodproducten lenen zich goed voor deze mogelijkheid. De consument maakt een beslissing zonder er veel bij na te denken: dus is de koopintentie van de consument hoger.

Denk bijvoorbeeld aan de producten van Liefmans. Zodra de temperatuur steeg naar terras-niveau lieten zij zien hoe je het rosé biertje het lekkerst drinkt.

Liefmans adverteerde bij warm en zonnig weer met het rosé biertje.

Liefmans adverteerde bij warm en zonnig weer met het rosé biertje.

Weertargeting: 20 graden, halfbewolkt en windkracht 1

Niets is zo veranderlijk als het Hollandse weer. Sterker nog, ondanks het kleine oppervlakte van het land kan het zelfs per regio op hetzelfde moment drastisch verschillen. Daarom is onze DSP voorzien van een weeroptie die op basis van specifieke weercondities op bepaalde locaties een campagne activeert of deactiveert. Deze voorwaarden kunnen heel gedetailleerd zijn. Bijvoorbeeld minimaal 20 graden, geen neerslag en windkracht 1.

Zo zette Jupiler zijn zinnen op het barbecueweer. Immers, niets is verfrissender dan een lekker koud biertje bij een perfect gegrild stukje vlees. Als weertargeting condities koos Jupiler voor het ideale barbecueweer. Dat is vanaf 20 graden, maar als het lekker zonnig is, kan het ook bij een graadje of 15. Jupiler combineerde dus de temperatuur met de hoeveelheid zon én wolken.

Je kunt dus op verschillende weersomstandigheden inspelen. Welke zijn dat precies? Hieronder een beknopt overzicht:

  • Temperatuur
  • Windkracht
  • Bewolking
  • Neerslagkans én de hoeveelheid neerslag
  • UV index
  • Zichtbaarheid
  • Luchtvochtigheid
2iphones-Template-huisstijl

De weertargeting advertentie van Jupiler.

Weertargeting op drie niveaus

We gebruiken hiervoor dezelfde API die ook achter de app DarkSky zit. Hiermee is het mogelijk om per locatie weervoorspellingen op te vragen. Zo kan je bij mooi weer aan gebruikers in de kustregio een andere boodschap laten zien dan aan gebruikers in steden. Hierbij kan je zo precies mogelijk zijn, van algemeen, naar redelijk specifiek tot real-time.

Algemeen

De API vraagt de weervoorspelling op voor een groot gebied, bijvoorbeeld Noord-Nederland. Als het vandaag zonnig en minimaal 20 graden is, gaat de campagne daar aan.

Redelijk specifiek

De API vraagt de weersvoorspelling op voor een bepaalde periode voor een medium groot gebied, bijvoorbeeld Zeeland. Dus als het vanaf 13:00 uur zonnig wordt en 20 graden, zien gebruikers in Zeeland jouw advertentie.

Real-time

De locatie uit de bid-request, een aanvraag om een advertentieruimte op te vullen voor een specifieke gebruiker, wordt gekoppeld aan de weer-API. Als deze matcht met de targetingvoorwaarden (bijvoorbeeld: minimaal 15 graden en zonnig) ziet alleen die gebruiker jouw advertentie.

Slecht weer, wat nu?

Het weer heb je niet in de hand. Regenachtige weken in de zomervakantie zijn niet uitzonderlijk. Om die reden kan het gebeuren dat een campagne niet uitlevert. Een oplossing hiervoor is het gebruik van verschillende advertentie-uitingen voor diverse weercondities. Of je gebruikt een dynamische advertentie die real-time wordt ingevuld met de juiste boodschap. Vooral bij een weertargetingcampagne op real-time niveau is dit aan te raden.

Denk bijvoorbeeld aan een zonnebrandmerk dat met een zonnige 20 graden de boodschap “Tijd om je in te smeren” communiceert. Bij een druiligere dag kan de boodschap zijn: “Ben jij voorbereid op de zonnige dagen?”. Zo ben je altijd relevant voor jouw consument.

Past een andere boodschap niet bij jouw product? Denk er dan eens over na om de looptijd van de campagne te verlengen of te veranderen.

De juiste weerstrategie

Wil jij precies op het juiste moment jouw consument bereiken? Dan is weertargeting een relevante optie, want het weer is – op de economie na- de belangrijkste factor die het consumentengedrag beïnvloedt. Maar denk goed na over de strategie van jouw weertargeting campagne, want is jouw product wel weergevoelig? En wat doe je als het weer opeens omslaat? Hoe zorg je ervoor dat je altijd relevant bent voor jouw consument?

Geen paniek! Je hoeft deze vragen niet allemaal zelf te beantwoorden. We denken graag met je mee! Mail ‘Hoe is het weer?’ naar contact@mobpro.com of bel naar 020 702 8200 en vraag naar Edwin, onze tech professional.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.