Nieuws

De mobiele senior

Het is de snelst groeiende groep onder smartphonegebruikers: senioren. Leken zij aanvankelijk wat sceptisch tegenover smartphone te staan, zijn zij nu bezig met een flinke inhaalslag. Hoe zit dat? En wat betekent dit voor adverteerders?

Vergrijzing verwijst naar de grijze haren die gepaard gaan met ouder worden. Maar, nog belangrijker, ook naar de veranderende samenstelling van een samenleving. Bij deze verandering wordt het aandeel van ouderen in de samenleving groter, waardoor ook de gemiddelde leeftijd stijgt. Dit proces wordt niet alleen veroorzaakt door de hogere leeftijdsverwachtingen, maar ook door de trend van een dalend geboortecijfer.

Wie is eigenlijk deze mobiele senior?

Er is geen officiële afbakening van de groep mensen die we als onderdeel van de vergrijzing zien. Een aantal definities gaan uit vanaf 50+, veel tellen vanaf 65+ en weer andere gaan voor 70 jaar als ondergrens. Wij nemen de babyboomers als ondergrens. Deze generatie, grofweg geboren tussen de 1945 en 1964, is nu de groep die ongeveer met pensioen gaat. De verwachting voor de komende jaren is dat er een sterke mate van vergrijzing plaatsvindt. Deze groeiende groep is, mede daarom, van groot van belang voor adverteerders. Wat moet je weten over deze doelgroep?

In hun jeugd zagen zij veel veranderen. De periode na de Tweede Wereldoorlog was niet alleen een tijd van wederopbouw, het was ook de tijd van de ontzuiling. Dit was een grote verandering in de Nederlandse samenleving. In de vroege kinderjaren van de senioren van nu waren veel dingen juist erg overzichtelijk dankzij de verzuiling. De kerk waar je naartoe ging, de politieke partij waar je op stemde en de vereniging waar je lid van was waren allemaal netjes ingedeeld. Daarnaast was dit ook een belangrijk instituut, waar velen een deel van hun identiteit uit ontleenden. Met het proces van de ontzuiling verdween dit grotendeels. De secularisatie maakte plaats voor een meer individuele samenleving. Dit zorgde er niet voor dat deze generatie compleet individualiseerde. Integendeel, ook in combinatie met de globalisering kwam hun wereld juist dichterbij. Er bestond een sterke tendens naar het denken aan het gemeenschappelijke doel en een brede sociale rechtvaardigheid, en dat het belangrijk was je daarvoor actief in te zetten. De daaropvolgende revolutionaire jaren zestig en zeventig hadden invloed, en maakte dat zij bekend staan als de protestgeneratie. Deze periode zorgde ervoor dat er vraagtekens bij de autoriteiten werden gezet. Eerlijkheid en transparantie was belangrijk.

Daarnaast maakte deze generatie ook een flink aantal grote wereldgebeurtenissen mee. Zo vormde de Koude Oorlog de aanleiding van een aantal belangrijke protesten, bijvoorbeeld rond het thema van kernbewapening. De uiteenvalling van de Sovjet-Unie en de val van de Berlijnse Muur betekende het einde van de Koude Oorlog, en waren voor veel van hen onvergetelijke gebeurtenissen.

Mobile seniors: wel early birds, geen early adaptors

Anders dan de jongere generatie zijn senioren geen digital natives. Ze zijn niet opgegroeid met smartphones, computers of het internet. Zelfs de televisie was in hun jeugd niet altijd een normale zaak (gemeengoed). Het gebruik van deze technieken is dus een stuk minder vanzelfsprekend en moet vaak actief worden aangeleerd.  

De smartphone was daarom ook niet direct populair onder deze groep. In de afgelopen jaren is er een flinke inhaalslag gemaakt. Het smartphonebezit in het algemeen in Nederland wordt al een aantal jaar rond de hoogste ter wereld gerekend. Dit cijfer steeg in 2016 met 5% naar 86%. Deze groei was met name toe te schrijven aan de adaptatie van oudere Nederlanders. Het smartphone bezit in de leeftijdscategorie 50 tot 64 jarigen steeg met 17% naar 84%: voor de leeftijdscategorie 65 tot 80 jaar was er een toename van 9% tot 63%. Zo wordt de digitale kloof steeds kleiner.

Hoe gebruiken zij hun smartphone?

Deze groei zorgt ook voor interessante schiftingen: niet langer is de klacht van teveel afgeleid zijn enkel gericht aan de tieners aan de eettafel. Ouderen beginnen steeds vaker verslaafd gedrag te vertonen. De gemiddelde senior besteedt inmiddels maar liefst 43% van zijn of haar digitale mediatijd op zijn smartphone, waarvan 1,7 uur in apps.

Hoewel niet veel ouderen aangeven dat ze vaak of altijd push notifications toestaan van apps, vinden zij deze het minst irritant van alle leeftijdsgroepen. Ongeveer de helft (49%) geeft aan het niet vervelend te vinden wanneer ze veel notificaties ontvangen van apps.

Een ander opvallend gegeven is dat senioren vijf keer meer geneigd zijn hun smartphone met twee handen te bedienen. 39% van hen gebruikt de telefoon alleen op deze manier, van de 18 tot 34-jarigen gebruikt slechts 8% op deze manier de smartphone. Wanneer zij de telefoon wél met een hand bedienen, is dat doordacht: 46% van de senioren denkt bij het indelen van de apps op het scherm na over of de app zo bereikbaar is met de duim. Dat is wel weer een stuk minder dan de jongeren, waarvan 74% aangeeft dit te doen.

Wat maakt dat senioren onafscheidelijk zijn verbonden met hun smartphone

Zich meer verbonden voelen is een veelgenoemd voordeel van de smartphone voor deze groep. Social media en messaging-apps maken het veel makkelijker in contact met familie en vrienden te blijven. Uit het jaarlijkse onderzoek van Ruigrok blijkt dat maar liefst 68% van de babyboomers dagelijks actief is op social media. Facebook is onverminderd populair onder deze groep: 76% geeft aan een profiel te hebben op het platform. Andere platforms van de social media gigant zijn ook geliefd: 67% van de babyboomers zegt WhatsApp te gebruiken en het gebruik van Instagram zit ook in de lift. In 2017 geeft 13% aan het platform te gebruiken, een groei van 44% ten opzichte van het jaar ervoor. En al ligt het dagelijks gebruik van Youtube een stuk lager dan dat van jongere generaties: 54% van de babyboomers kijkt video op de smartphone.

Uit: Ruigrok NetPanel What’s Happening Online 2017

De mobiele senior is opvallend veel te vinden in games. Een kwart van de senioren geeft aan één op de vier senioren geeft aan games te spelen. Mobiele spelletjes kunnen ook een verrassende verbindende factor zijn. Denk hierbij aan een dagelijks potje Wordfeud met de (klein-)kinderen of de buurvrouw. Daarnaast zijn er ook meer bekende activiteiten terug te vinden in het mobiele gedrag: senioren lezen ook graag online de krant. Ook lokale kranten doen het goed, denk hierbij aan dagbladen als de Gelderlander, Stentor of Noord-Hollands Dagblad.

De vergrijzing & mobile advertising

Dus marketeers: vergis je niet: de Nederlandse senior is mobieler dan ooit. Nu de vergrijzing in volle gang is en dit in de komende jaren nog even flink doorzet, wordt het bereik onder deze doelgroep via mobile advertising dus steeds groter.

Vergeet niet je content aan deze specifieke groep aan te passen. Doordat het leeuwendeel van de advertenties gericht is op hun jongere medemens en een klein deel juist op de alleroudsten, voelen zij zich niet altijd juist gerepresenteerd. In deze mainstream beeldvorming lijkt het te gaan om je of zo jong mogelijk te voelen of voor te doen, of juist het andere uiterste: zeer hulpbehoevend. Zorg ervoor dat je content de doelgroep op een juiste manier aanspreekt.

Hiernaast is natuurlijk ook je strategie van groot belang. Niet alleen het aantal smartphonegebruikers onder hen stijgt, ook het gebruik per persoon neemt toe. Door meer inzicht te krijgen in mobiele gebruik en gedrag kun je de doelgroep in kaart brengen. Wanneer je je mobile advertising pijlen nauwkeurig richt, bereik je deze groeiende doelgroep ook op de smartphone!

Wil jij jouw doelgroep ook betrekken bij het merk? Ontdek welke mobile advertising oplossingen daarin kunnen betekenen. Bel 020-7028200 of mail jouw vraag naar info@mobpro.com. Op de hoogte blijven van de laatste mobile trends, tips en tricks? Schrijf hier je in voor de maandelijkse nieuwsbrief. Of krijg elke dag nieuwe mobile inspiratie in jouw LinkedIn nieuwsoverzicht en volg ons op LinkedIn.

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.