app marketing
Nieuws

Tools voor app marketeers

Hoe haal je als marketeer het meeste uit je app marketing efforts? Welke tools kun je inzetten om je voortgang en resultaten in kaart te brengen?

App marketing

Er zijn verschillende manieren je nieuwe, of bestaande app opnieuw, aan de man te brengen. Maar hoe onderscheid je je tussen de vijf miljoen apps die de beide app stores gezamenlijk aanbieden? Dit kun je bijvoorbeeld doen middels verschillende soorten campagnes, App Store Optimization of onboarding verbeteringen.

app marketing, mobile advertising

Welke aanpak je ook kiest, er is één onderdeel onmisbaar: data. Het is het essentiële element om je campagnes succesvol te targetten, uit te voeren en te optimaliseren. Juist om je te onderscheiden tussen de enorme hoeveelheid apps, is het cruciaal om je data zo efficiënt mogelijk te gebruiken om alles uit je campagne te kunnen halen.

Ook na het downloaden van de app is data onmisbaar. Door te meten op datapunten die gekoppeld zijn aan verschillende fases van gebruik krijg je meer inzicht in hoe goed je app werkt. Zo kun je de app verbeteren en zien waar de processen eventueel aangepast moeten worden.

App marketing tools

Maar hoe kom je dan aan die data? Om inzicht te krijgen in hoe gebruikers met je app interacteren, welke platforms zij vandaan komen en je positie in de app store, kun je als app marketeer gebruikmaken van diverse app tracking tools. Er zijn grofweg drie typen tools te onderscheiden: business intelligence, product analytics en marketing analytics.

  1. Business intelligence tools

Hiermee krijg je meer kijk op je positie in de app store ten opzichte van de concurrentie. Enkele voorbeelden: App Annie en Tune.

  1. In-app analytics

Deze tools geven inzicht in hoe de gebruiker zich gedraag en manoeuvreert binnen je app. Hiermee kun je gericht verbeteringen aanbrengen, met als doel gebruikers vast te houden. Voorbeelden hiervan zijn: Google Analytics en Mixpanel.

  1. App marketing analytics

Middels deze tools kun je in kaart brengen waar app gebruikers vandaan komen (pre-install) en welke platforms ze gebruiken na de download (post-install). Dit soort informatie is van waarde voor het plannen en optimaliseren van app marketingcampagnes. Voorbeelden hiervan zijn Adjust en AppsFlyer.

Zelf bepalen wat je meet

Het grote voordeel van het gebruiken van dit soort tools is dat je zelf meer sturing kunt geven aan hoe er wordt gemeten. Dit, in tegenstelling tot de data die er uit bijvoorbeeld Facebook komt. Deze is vaak beperkt en aan de hand van hun ‘instellingen’ gemeten, er wordt ook nog eens meestal geen tot weinig inzicht in de totstandkoming deze instellingen gegeven: zo bakenen zij hun percelen af. Zelfs voor officiële meetpartners als Adjust is het niet duidelijk hoe de ‘zwarte dozen’ er van binnen uitzien. Dit is problematisch, gezien het grootste deel van de marketingbudgetten naar deze ‘walled gardens’ gaat. Door zelf één tool te kiezen en daar zelf zo veel mogelijk de meetinstellingen te configureren, krijg je in elk geval de optie al je efforts op dezelfde manier te meten.

Dit is belangrijk, omdat data de basis vormt voor de meeste advertentie strategieën. Deze campagnes zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de keuzes in app downloads, na aanbevelingen van vrienden en familie. Het is dus cruciaal je campagnes goed in te steken. Bovendien win je niet enkel downloads via deze weg, ook voor het heractiveren van bestaande gebruikers kun je op dit vlak grote slagen maken.

App-promotie

Onderzoekt toont aan dat meer dan de helft van de app downloads komt door advertenties. Aanbevelingen van vrienden en familie komen op de tweede plek. Mobiele advertenties zorgen niet alleen voor downloads, maar helpen ook bij het heractiveren van slapende gebruikers. 

Wil je meer weten over jij jouw doelgroep kan betrekken bij jouw app? Wil je meer weten over app tracking tools of raak je niet uitgepraat over walled gardens? Bel 0207028200 of mail naar contact@mobpro.com. Op de hoogte blijven van de laatste mobile trends, tips en tricks? Schrijf hier je in voor de maandelijkse nieuwsbrief. Of krijg elke dag nieuwe mobile inspiratie in jouw LinkedIn nieuwsoverzicht en volg ons op LinkedIn.

Mobile journalist en merkromanticus. Brengt merken en mobile advertising passievol samen in meeslepende prozaverhalen.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.