mobile advertising, chatbots
Nieuws

MobPro’s leesclub: “geef je dopamine shots aan bots”

De beste artikelen over mobile, marketing, advertising en media voor jou op een rij. Deze maand: smartphoneverslavingsgenezende chatbots, location based targeting in Snapchat, AI in retail & de evolutie van Instagram ads.

Afkicken van je smartphoneverslaving dankzij WhatsApp bots

De laatste maanden wordt vaak geschreven over de negatieve effecten van obsessief smartphone gebruik. Sommige mensen zijn verslaafd aan hun telefoon en laten zich leiden door de dopamine shots die ze krijgen door een nieuwe update in de timeline of een bericht op WhatsApp. De NOS heeft hier een leuke special over gemaakt. Je wilt toch ‘even reageren’ en laten weten dat je iets hebt gezien. Het blijkt notoir lastig te zijn om hier vanaf te komen, maar er is hulp onderweg. Area120, een groep mensen binnen Google, werkt aan een bot die kan helpen met het automatisch beantwoorden van chatgesprekken. Lekker handig: dan kan je je telefoon in je zak laten en met de mensen om je heen praten, terwijl de bots elkaar via WhatsApp bezig houden. – Edwin Metselaar

Location based Snapvertising

Dit is een artikel over een nieuwe mobile advertising feature van Snapchat: location based advertising. Snapchat maakt het mogelijk voor adverteerders om mensen te targetten binnen een radius van een punt op de kaart of in de buurt van plekken zoals winkels. Zo kunnen zij specifieke doelgroepen targetten aan de hand van hun locatie, dit is naar mijn idee heel erg impactvol en effectief. Ik vind dit artikel interessant omdat het nauw verbonden is met waar ik nu aan werk: ik ben heel benieuwd ben welke exacte techniek erachter zit, en hoe accuraat de locaties van de verschillende categorieën zijn! – Maria Braga

De mogelijkheden van AI voor retailers

Dit artikel gaat over AI binnen de retail: AI kan door het analyseren van datasets een voorspelling van intentie van de consument doen. Dat is waardevolle informatie voor de retailer, denk bijvoorbeeld aan persoonlijke productaanbevelingen voor consumenten. Daarnaast zien we ook steeds meer dat chatbots worden ingezet om de meeste gestelde vragen te beantwoorden. Gartner voorspelt daarom ook dat in 2020 bij 85% van het contact tussen bedrijven en klanten geen mens meer aan te pas komt. Hij verwacht hierdoor een betere klantervaring dankzij de snelle en gepersonaliseerde ervaring. Ik vind het een interessant artikel omdat het laat zien welke mogelijkheden er zijn met AI. Ik ben vooral benieuwd naar de chatbots en smart speakers die eraan komen, en wat voor effect deze ontwikkelingen hebben op de klantervaringen. En zit men eigenlijk wel op dit soort ervaringen te wachten? Of willen we toch liever met een ‘echt iemand’ praten? – Bob Daniels

Infographic: de evolutie van Instagram advertenties

Apps nemen de mobiele wereld steeds meer over. Waar in het begin het aanbod van mobiele apps nog wat beperkt was, is er tegenwoordig voor vrijwel alles een app. Maar, er zijn maar enkelen die echt een grote impact maken én in de top weten te blijven. Één van de apps die ik nog steeds dagelijks check- en die ook nog nooit mijn telefoon heeft verlaten- is Instagram. Veel mensen hebben wel een idee over de impact van de app, maar niet iedereen weet hoe Instagram groeide van simpele foto deel-app met wat leuke filters, tot een platform waar merken hun doelgroep kunnen bereiken en engageren. Deze infographic neemt je mee in hun verhaal, illustreert de veranderingen die het platform is ondergaan en wat voor impact dit heeft gehad op haar gebruikers. – Andreea Bondrea

Volgende maand weer nieuwe artikelen. Kan je daarop niet wachten? Volg MobPro op LinkedIn of Twitter en ontvang elke dag interessante content in jouw nieuwsoverzicht. Wil je op de hoogte blijven van de laatste marketingontwikkelingen? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief vol mobile trends, tips en tricks.

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.