contextual advertising, mobile advertising, contextual targeting
Inspiratie

Lipton gaat voor contextual advertising met mobile

Samen met MobPro wil Lipton, specifiek via smartphone, awareness creëren voor haar boodschap: het samen met vrienden genieten van Lipton. Dankzij contextual advertising is Lipton ultiem relevant aanwezig.

Awareness door contextualiteit

Lipton wil haar boodschap kracht geven door deze te koppelen aan sociale situaties. MobPro zet hiervoor een contextual programmatic advertising strategie in. Zo wordt er niet alleen mobile first awareness gerealiseerd; maar ook een groot, kwalitatief bereik.  

Het doel is om een uiting te tonen die aansluit op de situatie van elke gebruiker binnen de doelgroep van Lipton, precies op het moment dat zij de ad zien. De smartphone gaat overal mee naartoe en geeft zo, met behulp van accurate datapunten, het beste beeld van de context waar iemand zich in bevindt, dan elk ander device. Om de meerwaarde van contextual targeting te toetsen, wordt er tijdens de campagne een onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de Business Intelligence Managers van Mindshare.

Audience targeting

Er worden verschillende targetingtechnieken ingezet. Om precies de beoogde doelgroep van Lipton te bereiken, wordt er gebruikgemaakt van audiencetargeting. De doelgroep bestaat uit mannen en vrouwen, tussen de 20 en 34 jaar.

Contextuele targeting voor een relevante boodschap

Vervolgens stelt MobPro eerst vast met welke mobiele datapunten uit de bidrequest we diverse Lipton contexten definiëren: het tijdstip, de GPS-locatie en het weer. Aan de hand van een combinatie van deze datapunten wordt bepaald welke uiting de doelgroep te zien krijgt. De ‘in het park’-uiting wordt bijvoorbeeld getoond als de volgende condities gelden: tijdtargeting van 12:00-19:00 uur, weertargeting >20C° i.c.m. droog weer en locatietargeting op parken. Of, ‘het strand’: weertargeting >20C° i.c.m. droog weer en locatietargeting op stranden.

Er zijn halfpage ads en medium rectangles uitingen ontworpen die met beeld en tekst relateren aan zeven Lipton contexten. Door verschillende formaten in te zetten bereikt Lipton een zo groot mogelijke doelgroep, ongeacht welk adformat een publisher ondersteunt. Dit zorgt in combinatie met de inzet van contextuele targeting voor een groot én kwalitatief bereik.

De meerwaarde van contextuele targeting

Om de langetermijneffecten op de merkfacetten, advertentieherkenning, boodschapoverdracht en merkherkenning, te meten, wordt er kwantitatief onderzoek uitgevoerd. Dit gebeurt aan de hand van een enquête, opgezet in samenwerking met de Business Intelligence Managers van Mindshare.  Zo wordt de meerwaarde van contextuele targeting getoetst. Middels de techniek van Advertising ID’s worden er drie groepen gevormd van gebruikers die de contextuele uitingen, non-contextuele uitingen of geen uitingen hebben gezien.

Middels retargeting worden respondenten benaderd via een chatbanner op Facebook. In deze banner stelt een chatbot op informele en laagdrempelige wijze zes vragen. De vorm, tone of voice en de hoeveelheid vragen sluiten hierbij goed aan bij het medium: mobiel. Uit het onderzoek blijkt dat contextuele targeting de merkherkenning en boodschapoverdracht bevordert. De meerderheid van de ontvangers ervaart de, nauw op hun context aansluitende, uitingen als relevanter.

Wil jij jouw doelgroep ook betrekken bij het merk? Ontdek welke mobile advertising oplossingen daarin kunnen betekenen. Bel 020-7028200 of mail jouw vraag naar info@mobpro.com. Op de hoogte blijven van de laatste mobile trends, tips en tricks? Schrijf hier je in voor de maandelijkse nieuwsbrief. Of krijg elke dag nieuwe mobile inspiratie in jouw LinkedIn nieuwsoverzicht en volg ons op LinkedIn.

Onderzoeksjournaliste in de categorie mobiel.

Discussie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.